Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

33.7 C
Athens
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025

Το αραντό για σούπες (ψαρόσουπα, τοματόσουπα, ταχινόσουπα) της Αντιπάρου

Στην παραδοσιακή κουζίνα της Ωλιάρου (νυν Αντιπάρου) Κυκλάδων συγκαταλέγεται  και το αραντό.

Για να το φτιάξουν προμηθεύονται:

Υλικά

  • αλεύρι σταρένιο
  • λίγο αλάτι και νερό

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Ρίχνουμε το αλάτι και το ραντίζουμε (εξ ου και το όνομά του) με νερό.

Αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σβολαράκια.

Το αφήνουμε λίγο στον αέρα και μετά το χρησιμοποιούμε για σούπες μαλακτικές, ψαρόσουπα, τοματόσουπα, ταχινόσουπα.

Το σερβίρουμε αμέσως. Τρώγεται ζεστό.

Το χρησιμοποιούσαν επίσης αντί για πάστα ή ρύζι.

ΠΗΓΗ: «Μαεροτσκαλίσματα(*)», έκδ. Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 16.3.1983. Ευχαριστώ τον φίλο μου Δ. Μαρκάκη για την βοήθεια. Γ. Λεκάκης «Συγχρονης Ελλαδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2025.

(*) Αλλαχού «μαγεροτσικαλιάσματα» / «μαγεροτσικαλίσματα» (< μαγειρική + τσουκάλι, τσικάλι).

αραντο παραδοσιακες σουπες ψαροσουπα, τοματοσουπα, ταχινοσουπα Αντιπαρου Αντιπαρος κυκλαδων παραδοσιακη κουζινα Ωλιαρος αλευρι σταρενιο σταρι σιταρι αλατι νερο κοσκινο ραντισμα σβολαρακι σβολος σβωλος σουπα μαλακτικη, ψαρι ντοματοσουπα, ταχινι παστα ρυζι κυκλαδες

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

H παρασκευή του κους κους στο Καλαμπάκι Δράμας, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος

Το κους-κους Καλαμπακίου Δράμας Μακεδονίας, είναι παραδοσιακό ζυμαρικό χαρακτηριστικού...

Η Λήμνος και η Ίμβρος ήταν ένα νησί. Πώς και γιατί τις διαχώρισε ο Ποσειδών;

Του Αλέξανδρου Ζαφειριάδη(*) ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ του ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ  (Αρχαιότατη παράδοση...

Δημιουργήθηκε Τράπεζα Σπόρων του Αιγαίου στις ΡΑΧΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών...