Στην παραδοσιακή κουζίνα της Ωλιάρου (νυν Αντιπάρου) Κυκλάδων συγκαταλέγεται και το αραντό.
Για να το φτιάξουν προμηθεύονται:
Υλικά
- αλεύρι σταρένιο
- λίγο αλάτι και νερό
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε το αλάτι και το ραντίζουμε (εξ ου και το όνομά του) με νερό.
Αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σβολαράκια.
Το αφήνουμε λίγο στον αέρα και μετά το χρησιμοποιούμε για σούπες μαλακτικές, ψαρόσουπα, τοματόσουπα, ταχινόσουπα.
Το σερβίρουμε αμέσως. Τρώγεται ζεστό.
Το χρησιμοποιούσαν επίσης αντί για πάστα ή ρύζι.
ΠΗΓΗ: «Μαεροτσκαλίσματα(*)», έκδ. Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 16.3.1983. Ευχαριστώ τον φίλο μου Δ. Μαρκάκη για την βοήθεια. Γ. Λεκάκης «Συγχρονης Ελλαδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2025.
(*) Αλλαχού «μαγεροτσικαλιάσματα» / «μαγεροτσικαλίσματα» (< μαγειρική + τσουκάλι, τσικάλι).
αραντο παραδοσιακες σουπες ψαροσουπα, τοματοσουπα, ταχινοσουπα Αντιπαρου Αντιπαρος κυκλαδων παραδοσιακη κουζινα Ωλιαρος αλευρι σταρενιο σταρι σιταρι αλατι νερο κοσκινο ραντισμα σβολαρακι σβολος σβωλος σουπα μαλακτικη, ψαρι ντοματοσουπα, ταχινι παστα ρυζι κυκλαδες