Μια, ακόμα, προσπάθεια που αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό στο σύνολό του (άυλο και υλικό), ολοκληρώθηκε, με την έκδοση των Πρακτικών του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2025, που πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα το χρονικό διάστημα 19-22.11.2025, με τη συμμετοχή 400 συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο και που περιέχουν, μέσα σε 798 σελίδες, τη συμπυκνωμένη επιστημονική έρευνα και γνώση εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων και αφορούν την καταγραφή, τη μελέτη, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Πολιτισμού, που θεωρείται, απ’ όλους, ως ο υπέρτατος ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία του Ελληνισμού προς το Μέλλον.
Τα πρακτικά είναι διαθέσιμα Δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο από την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου, ΕΔΩ.
Το σημαντικό αυτό -για τον Ελληνικό Πολιτισμό- Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Ερευνητικό Κέντρο- Έδρα UNESCO/EU-ERA Chair-Διευθυντής Dr Μ. Ιωαννίδης), το Πανεπιστημιο Δυτικής Αττικής – καθηγητής κ. Θ. Γκανέτσος και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ – πρόεδρος κ. Κ. Σκριάπας, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πολλών επισήμων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, μελών της επιστημονικής κοινότητας και με τη συμμετοχή Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
Επίκαιρα θέματα στο μικροσκόπιο της Επιστήμης
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο φετινό Συνέδριο αναλύθηκαν σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι:
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πολιτιστική Διαχείριση, Προηγμένες τεχνικές ψηφιοποίησης στη συντήρηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσειακές συλλογές στη σύγχρονη τέχνη, Η ψηφιοποίηση και διάδραση ως εργαλεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δημόσιων Πολιτιστικών Οργανισμών και Φορέων, Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική κληρονομιά, Europeana, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά, Δημιουργία Έξυπνων και Δημιουργικών Πόλεων, Δημιουργική Βιομηχανία,Πολιτιστική Κληρονομιά και Μεταδεδομένα, Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα στην Ψηφιοποίηση του Πολιτισμού, Ψηφιακή Διαχείριση Κινδύνων και Πολιτιστική Κληρονομιά, Ηθική και Βιοηθική στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτιστική Κληρονομιά: Ασφάλεια, Αυθεντικότητα και Ψηφιακά Δικαιώματα, Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα στην Πολιτιστική Κληρονομιά και πολλά άλλα θέματα, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει, μεταφέροντας γνώσεις και καλές πρακτικές από τα Πανεπιστήμια στους Φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής.
Ένα εμβληματικό Συνέδριο-σταθμός
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, επί 4 μέρες, στο ‘Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 400 Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω διαδικτύου.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μοναδικά αυτά Συνέδρια, που λόγω της θεματολογίας τους, χαρακτηρίστηκαν, απ’ όλους, ως εθνικής σημασίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του Ελληνισμού ( εντός και εκτός Ελλάδος) και το 6ο Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα πολλών Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών θεσμών και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Υπουργείο Πολιτισμού, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, ICOMOS, ICOM κ.ά.).
Το Συνέδριο έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει, όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.
Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περνά στην ιστορία ως ένα μοναδικό και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, έχει καθιερωθεί, πλέον, ως θεσμός για την Ελλάδα και αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια τη μεγάλη συνάντηση όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο έχει προγραμματιστεί για το έτος 2027 σε κάποια φιλόξενη περιοχή της Ελλάδας, η οποία σύντομα θα ανακοινωθεί.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία ή δωρεάν download των πρακτικών ή προμήθεια τυπωμένων πρακτικών του Συνεδρίου στο επίσημο Site www.euromed-dch.eu και στο E-Mail: [email protected]. Γραμματεία Συνεδρίου κ. Α. Κοντογιάννη τηλ. 6946-232019.
- Η Οργανωτική Επιτροπή:
- Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-Διευθυντής Έδρας UNESCO/EU–ERA Chair
- Θ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
- Ι. ΒΑΡΑΛΗΣ –Αναπλ.. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- ΗΛ. ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ – τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
- Κ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης –Πρόεδρος Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” – Ελλάδα
Εκδόθηκε Ψήφισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Το Πανελλήνιο Συνεδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – EuroMed 2025, αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων με την Πολιτιστική Κληρονομιά και έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα, κάθε δύο χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι:
- το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.- Ερευνητικό Κέντρο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Έδρα UNESCO
- το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων (NDT-SD Lab), και
- ο Δευτεροβάθμιος Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” – Τομέας Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο παρουσιάστηκαν 90 πρωτότυπες εργασίες για τις οποίες εργάστηκαν 230 Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες, που, μαζί με τους συνέδρους, που ξεπέρασαν τους τριακόσιους (300), κατέκλυσαν επί τέσσερις μέρες τους εξαιρετικούς συνεδριακούς χώρους του φιλόξενου «Σπιτιού της Κύπρου» στο κέντρο της Αθήνας..
Τα Συνέδρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμα και πρωτοπόρα για την Ελλάδα και έχουν καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζουν, όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.
Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Στ. Αυγουστίδης και ο Διευθυντής του «Σπιτιού της Κύπρου» κ. Δ. Νικήτα, υποδέχτηκαν με θέρμη όλους τους συνέδρους και επισήμους και έθεσαν στη διάθεση των Διοργανωτών τους εξαιρετικούς συνεδριακούς χώρους και τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τόνισαν τα μηνύματα που το Συνέδριο αυτό εκπέμπει, γιατί αναδεικνύει τη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στις νέες τεχνολογίες και στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την υποδοχή των Συνέδρων και Επισήμων στο 6ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο, δηλ. είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω διαδικτύου, έκανε εκ μέρους της 5μελούςΟργανωτικής Επιτροπής, ο Οικονομολόγος κ. Κ. Σκριάπας, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό των σημαντικών, για τον Ελληνικό Πολιτισμό, αυτών εμβληματικών Συνεδρίων, που τελούν υπό την Αιγίδα των υπέρτατων Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών Αρχών, της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τις Θεματικές Ενότητες που εξετάζει το Συνέδριο και επικαιροποιούνται κάθε φορά, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τα αναπτυξιακά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η κεντρική ομιλία της τελετής έναρξης του Συνεδρίου από την κ. Α. Μοροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Α’ Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο: «”Εύλογον” (Πρότυπη Διεπιστημονική Ανάπτυξη και Μεταφορά Τεχνογνωσίας και Συνεργασίας στην Αποκατάσταση Εμβληματικών Μνημείων και Ανάδειξη Αξίων του Χριστιανισμού σε Διάλογο με την Κοινωνία)»
Παγκόσμιες προκλήσεις στο μικροσκόπιο της Επιστήμης
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο φετινό Συνέδριο αναλύθηκαν σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι:
- Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πολιτιστική Διαχείριση, Προηγμένες τεχνικές ψηφιοποίησης στη συντήρηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσειακές συλλογές στη σύγχρονη τέχνη, Η ψηφιοποίηση και διάδραση ως εργαλεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δημόσιων Πολιτιστικών Οργανισμών και Φορέων, Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική κληρονομιά, Europeana, Τοπική, Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά, Δημιουργία Έξυπνων και Δημιουργικών Πόλεων, Δημιουργική Βιομηχανία, Πολιτιστική Κληρονομιά και Μεταδεδομένα, Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα στην Ψηφιοποίηση του Πολιτισμού, Ψηφιακή Διαχείριση Κινδύνων και Πολιτιστική Κληρονομιά, Ηθική και Βιοηθική στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτιστική Κληρονομιά: Ασφάλεια, Αυθεντικότητα και Ψηφιακά Δικαιώματα, Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα στην Πολιτιστική Κληρονομιά και πολλά άλλα θέματα, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει, μεταφέροντας γνώσεις και καλές πρακτικές από τα Πανεπιστήμια στους Φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής.
Βραβεύσεις καλύτερων εργασιών
Έχει καθιερωθεί στα Συνέδρια αυτά να βραβεύονται οι καλύτερες εργασίας ή Posters επιστημόνων, που διακρίνονται από την πρωτοτυπία και την καινοτομία, προάγοντας τις Επιστήμες γενικότερα και επιλύοντας σοβαρά επιστημονικά ερωτήματα (Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις).
Όλες οι εισηγήσεις αξιολογήθηκαν από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή και οι καλύτερες βραβεύτηκαν, αποτελώντας παραδείγματα καλών πρακτικών στο χώρο της Επιστήμης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Best Practices AWARDS on Cultural Heritage).
Έκδοση Ψηφίσματος για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Η επιστημονική κοινότητα εκατοντάδων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης πάνω στην Πολιτιστική Κληρονομιά, που συμμετείχε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 19-22.11.2025 στην Αθήνα, εξέδωσε Ψήφισμα και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος και ενώνει τη δική της φωνή, σε αυτή την, εθνικής σημασίας, διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, εξουσιοδοτώντας τους Διοργανωτές Φορείς του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς να επιδώσουν το παρόν Ψήφισμα στους αρμόδιους Φορείς της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας.
- Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, το ΕΡΤ News Radio 105,8 και η «Φωνή της Ελλάδας».
- Όλες οι λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.euromed-dch.eu.
- Πληροφορίες: Κων. Σκριάπας, Τηλέφ. 6974-881944, E–Mail: euromed.greece@gmail.com
ΠΗΓΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΔΙΚΤΥΟ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, ΘΕΣΣΑΛΙΑ 5.7.2026, αρ. ΠΡΩΤ. 3018/5.7.2026. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.7.2026.
Πρακτικα 6ο Πανελληνιο Συνεδριο Ψηφιοποιησης Πολιτιστικης Κληρονομιας Ψηφιοποιηση Πολιτιστικη Κληρονομια


