Το κους-κους Καλαμπακίου Δράμας Μακεδονίας, είναι παραδοσιακό ζυμαρικό χαρακτηριστικού σχήματος (μικρά στρογγυλά τεμάχια), που παρασκευάζεται από:
- αυγά,
- γάλα,
- αλεύρι σίτου και
- σιμιγδάλι,
με ιδιαίτερη τεχνική: σε ειδική ξύλινη σκάφη, κατασκευασμένη από χονδρό κορμό δένδρου, κοιλαινόμενου με σκεπάρνι (χωρίς ενώσεις) και χρήση δύο κόσκινων, που διαθέτουν «μάτια», συγκεκριμένου μεγέθους, που φτιάχνονται από τρύπημα με καρφί σε λαμαρίνα.
Παρασκευάζεται μέχρι σήμερα με τον ίδιο τρόπο στα σπίτια του Καλαμπακίου από τις νοικοκυρές τον Σεπτέμβριο, μετά την γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκακης “Ταματα και αναθηματα”.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.7.2025.
παρασκευη κουσκους Καλαμπακι Δραμας, αυλη πολιτιστικη κληρονομια Ελλαδος ελλαδας κους-κους Καλαμπακι Δραμα Μακεδονια παραδοσιακο ζυμαρικο ελληνικος ελληνικα παραδοσιακα ζυμαρικα σχημα στρογγυλο αυγο, γαλα, αλευρι σιτου σιτος σιταρι σιταλευρο σιμιγδαλι, τεχνικη συνταγη ειδικη ξυλινη μονοξυλη σκαφη, κατασκευη κορμος δενδρου, κοιλαινομενος με σκεπαρνι μονοξυλο χρηση κοσκινο ματι τρυπημα καρφι λαμαρινα Σεπτεμβριος, γιορτη εορτη πανηγυρι υψωση του Τιμιου Σταυρου, 14 Σεπτεμβριου γιορτες εορτες πανηγυρια Μακεδονιας παραδοσιακες συνταγες παραδοσιακη μαγειρικη κουζινα