Έρευνα-μετάφραση του Δημήτρη Συμεωνίδη JP
δημοσιογράφου / ανταποκριτού Ε.Σ.Ε.Μ.Ε.
(Ένωση Συντακτών Ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης)
Κανονικά η βιβλιοθήκη του Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά ανήκει στην αυτόνομη Εκκλησία του Σινά που ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Όμως από ό,τι διαβάζω το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων διαφημίζει την Βιβλιοθήκη. Τώρα που τα αρπάζει όλα η Αίγυπτος ο ανεκτίμητος θησαυρός της βιβλιοθήκης θα είναι ιδιοκτησία της Αιγύπτου. Τώρα ο Αχτιναμές πάει περίπατο και το Ελληνικό Κράτος έχει υποχρέωση να αγωνιστεί για να διατηρηθεί αυτή η συμφωνία που έκανε ο Προφήτης Μοχάμεντ.
Τόσα χρόνια τί έκανε το Ελληνικό Ορθόδοξο Ιερατείο για την βιβλιοθήκη; Θα έπρεπε οι Αρχιεπίσκοποι και Πατριάρχες να είχαν ψηφιοποιήσει το αρχείο της βιβλιοθήκης και όχι η βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου. Επίσης τι έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού;
Αίσχος και πρέπει όλοι να ντρέπονται γιατί υπάρχουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Μοναστήρι θα γίνει Τουριστικό θέρετρο που θα αποφέρει εκατομμύρια στο αιγυπτιακό κράτος…
Εισαγωγή στην Βιβλιοθήκη της Μονής
Στο νότιο τμήμα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται ένας θησαυρός γνώσης και ιστορίας: η φημισμένη βιβλιοθήκη της. Αυτή η βιβλιοθήκη έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση όχι μόνο για την τεράστια συλλογή της, αλλά και για τα μοναδικά και σπάνια χριστιανικά χειρόγραφα και τα πρωτότυπα βιβλία της. Είναι ένα αποθετήριο σοφίας, όπου τα αρχαία κείμενα και η σύγχρονη έρευνα συγκλίνουν.
Τα χειρόγραφα του Σινά, που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά αυτής της βιβλιοθήκης, είναι η παλαιότερη και σημαντικότερη συλλογή στην χριστιανική μοναστική ιστορία. Μεταξύ των άνω των 3.300 χειρογράφων της, τα δύο τρίτα είναι στα ελληνικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε γλώσσες όπως τα αραβικά, τα συριακά, τα γεωργιανά και τα σλαβονικά (με σπάνια ευρήματα στα πολωνικά), τα εβραϊκά, τα αιθιοπικά, τα αρμενικά, τα λατινικά και τα περσικά. Αυτά τα χειρόγραφα κυμαίνονται από λειτουργικά κείμενα έως την κλασσική ελληνική λογοτεχνία, προσφέροντας μια πανοραμική θέα της εκπαιδευτικής και πνευματικής ζωής ανά τους αιώνες.
Τα κοσμήματα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν τον Σιναϊτικό Κώδικα του 4ου αιώνα και τον Συριακό Κώδικα, ένα παλίμψηστο με πολλά επίπεδα ιστορικής σημασίας. Επί πλέον, η συλλογή διαθέτει μια σειρά από χειρόγραφα σε πάπυρο και πολυάριθμους κυλίνδρους στα ελληνικά, αραβικά και τουρκικά, καθιστώντας την μια ζωντανή μαρτυρία για πάνω από 17 αιώνες μοναστικής ζωής.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης από πρώιμα έντυπα βιβλία είναι εξ ίσου εντυπωσιακή, με περίπου 8.000 τόμους, κυρίως στα ελληνικά. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι πρώτες εκδόσεις μνημειωδών κλασσικών αρχαίων ελληνικών έργων, του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοφάνη, του Ευριπίδη, του Λιβάνιου, του Πλουτάρχου μεταξύ άλλων. Αυτοί οι τόμοι, διακοσμημένοι με σημειώσεις των μοναχών του Σινά, αντικατοπτρίζουν τη βαθειά ακαδημαϊκή και πνευματική δραστηριότητα των κατοίκων του μοναστηριού κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Το αρχείο του Σινά είναι από μόνο του ένας ιστορικός θησαυρός, που περιέχει μια σειρά από έγγραφα, από επιστολές και λογιστικά βιβλία έως καταστατικά, τα οποία ρίχνουν φως στην ιστορία του μοναστηριού και τις αλληλεπιδράσεις του με τον κόσμο. Αυτά τα έγγραφα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον δέκατο πέμπτο αιώνα, προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις για τις λειτουργίες, τις σχέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το μοναστήρι σε όλην την ιστορία.
Μια σημαντική προσθήκη στη βιβλιοθήκη ήρθε το 1975 με την ανακάλυψη των «Νέων Ευρημάτων» – μιας κρύπτης φύλλων και θραυσμάτων χειρογράφων σε διάφορες γλώσσες, που αντανακλούν την ποικιλομορφία της συλλογής της βιβλιοθήκης. Μεταξύ αυτών ήταν πολύτιμες σελίδες του Σιναϊτικού Κώδικα και αρχαία κείμενα σε γλώσσες τόσο ποικίλες όσο η Καυκάσια Αλβανική, προσφέροντας στους μελετητές μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν και να ανακατασκευάσουν αρχαίες γλώσσες και γραφές.
Τα χειρόγραφα στην Αγία Αικατερίνη είναι ένα μείγμα προσφορών από ηγεμόνες, προσκυνητές και τα έργα των μοναχών που κατοικούν εκεί. Παρουσιάζουν μια σειρά από καλλιτεχνικά στυλ στις εικονογραφήσεις και την καλλιγραφία τους, αντανακλώντας το πλούσιο πολιτιστικό και πνευματικό περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν.
Ο Σιναϊτικός Κώδικας, ένα στολίδι της βιβλιοθήκης, είναι ένα χειρόγραφο του τέταρτου αιώνα που περιέχει την παλαιότερη πλήρη Καινή Διαθήκη. Η ιστορική και κειμενική του σημασία είναι απαράμιλλη, καθιστώντας τον ακρογωνιαίο λίθο για τις βιβλικές μελέτες. Το ταξίδι του χειρόγραφου από το Σινά στην Βρετανική Βιβλιοθήκη, μέσα από τα χέρια μελετητών όπως ο Τίσεντορφ, προσθέτει ένα επίπεδο ιστορικής ίντριγκας στην κληρονομιά του.
Το έγγραφο του Προφήτη Μωάμεθ μία μοναδική πτυχή της ιστορίας του μοναστηριού είναι η Επιστολή Προστασίας από τον Προφήτη Μωάμεθ, που εκδόθηκε το 623 μ.Χ. Αυτό το έγγραφο, γνωστό ως ΑΧΤΙΝΑΜΕ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της επιβίωσης του μοναστηριού και στην ενίσχυση των ειρηνικών σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια των αιώνων. Αν και το πρωτότυπο βρίσκεται τώρα στην Κωνσταντινούπολη, τα αντίγραφά του στο μοναστήρι συνεχίζουν να συμβολίζουν μια κληρονομιά ανοχής και συνεργασίας.
Αυτή η εισαγωγή στη Βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης προσφέρει μια μικρή γεύση από την πλούσια και ποικίλη συλλογή της. Είναι ένα καταφύγιο γνώσης, που γεφυρώνει το παρελθόν και το παρόν, και μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης της μάθησης και της πνευματικής έρευνας.
ΠΗΓΗ: The Library of St. Catherine’s Monastery in Sinai is owned and maintained by the autonomous Church of Sinai, which is part of the Greek Orthodox Church, Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΙΝΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.3.2020.
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
Η ομάδα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου κατέγραψε και 1.284 εικονογραφήσεις από 113 χειρόγραφα, οι οποίες έχουν φωτογραφηθεί ασπρόμαυρες σε διαστάσεις 4 x 5 ίντσες. Αυτές οι φωτογραφίες δεν έχουν ψηφιοποιηθεί ακόμη, αλλά είναι διαθέσιμες στους ερευνητές στην Σχολή Εκτυπώσεων και Φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης.
Από την ίδρυσή τους, τα μικροφίλμ έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από μελετητές παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η Βιβλιοθήκη να προχωρήσει στην ψηφιοποιήσει τους για να διευκολύνει την πρόσβαση. Παράλληλα, οι περιγραφές των χειρογράφων έχουν επικαιροποιηθεί και ανανεωθεί, ώστε να υποστηρίξουν καλύτερα το έργο των ερευνητών.
Από την εμφάνισή του, αυτό το σύνολο έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως από μελετητές σε όλο τον κόσμο που η Βιβλιοθήκη έχει πλέον ψηφιοποιήσει τα μικροφίλμ για να διευκολύνει τη χρήση τους από μελετητές παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι περιγραφές των χειρογράφων, όπως βρίσκονται στον Κατάλογο Ελέγχου, έχουν επίσης υποστεί επεξεργασία και ενημερωθεί.
Η ομάδα του Clark επέλεξε επίσης 1.284 εικονογραφήσεις από 113 χειρόγραφα για να φωτογραφηθούν σε ασπρόμαυρη μορφή 4 x 5 ιντσών. Αυτά έχουν καταχωρηθεί στις σελίδες 22-32 του Καταλόγου Ελέγχου. Αυτά δεν έχουν ψηφιοποιηθεί προς το παρόν, αλλά είναι διαθέσιμα σε ερευνητές στο Τμήμα Εκτυπώσεων και Φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
Μπορείτε να ζητήσετε εκτυπώσεις των εικονογραφήσεων και αναπαραγωγές μικροφίλμ των χειρογράφων μέσω των Υπηρεσιών Αντιγραφής μας. Όταν παραγγέλνετε ένα μικροφίλμ ή ένα έντυπο αντίγραφο ενός χειρόγραφου, δώστε τον αριθμό σειράς και, στη συνέχεια, προσθέστε τον αριθμό του χειρόγραφου.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.6.2025.
Library of Congress
About this Collection: The renowned Eastern Orthodox Monastery of St. Catherine’s on Mt. Sinai was constructed by the Byzantine Emperor, Justinian I, in the late sixth century AD over the relics of the martyred saint and the place of the biblical burning bush as identified by St. Helena, the mother of the Roman Emperor, Constantine. It is home to reputedly the oldest continuously run library in existence today. Its holdings of religious and secular manuscripts are legendary and allegedly second only in number to the collection held by the Vatican: from bibles, to patristic works, to liturgies and prayers books, and on to legal documents such as deeds, court cases, Fatwahs (legal opinions). The greater proportion of the manuscripts were copied in Greek, and then in Syriac, Georgian, Coptic, Armenian, Arabic, Ottoman Turkish, and Ethiopic, as well as Old Church Slavonic.
In 1949, Kenneth W. Clark, led an expedition to the Middle East under the Auspices of the Library of Congress and its partners, to microfilm old manuscripts in various libraries of the Middle East, the largest and most isolated of which was that at St. Catherine’s. His group evaluated the 3,300 manuscripts held there and chose 1,687 for filming. Finally, the group also prepared under his direction a Checklist of Manuscripts in St. Catherine’s Monastery, Mount Sinai Microfilmed for the Library of Congress (1950), which gave researchers access to both the Manuscripts microfilms and the black and white transparencies. The microfilm collection is in the custody of the Humanities and Social Sciences Division, where it still may be requested.
Since its appearance, this set has been so widely consulted by scholars around the globe that the Library has now digitized the microfilms to facilitate their use by scholars worldwide. At the same time the descriptions of the manuscripts as found in the Checklist have also been edited and updated.
Clark’s group also chose 1,284 illuminations from 113 manuscripts to be photographed in 4 x 5 inch black and white format. These have been listed on pages 22-32 of the Checklist. These have not been digitized at this time but are available to researchers in the Prints and Photographs Division of the Library of Congress.
Prints of the illuminations and microfilm reproductions of the manuscripts may be requested through our Duplication Services. When ordering a microfilm or print copy of a manuscript, provide the series number, then add the manuscript number.
Example: Syriac Manuscripts 89. Lectionary (Old Testament). Series: Microfilm 5012: Syriac
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Library of Congress: Manuscripts in St. Catherine’s Monastery, Mount Sinai.
- Egypt-Ministry of Tourism and Antiquities
αρχαια βιβλιοθηκη ιερα Μονη Σινα, Ελληνικη Ορθοδοξη Εκκλησια Αιγυπτος αρχαιο χειρογραφο ψηφιοποιηση Κογκρεσο ΗΠΑ Μονης ελληνικα χειρογραφα Συμεωνιδης μοναστηρι Αγιας Αικατερινης Αγια Αικατερινη αυτονομη Αιγυπτιακο Υπουργειο Τουρισμου και Αρχαιοτητων ανεκτιμητος θησαυρος ιδιοκτησια αχτιναμες ελληνικο Κρατος συμφωνια Προφητης Μοχαμεντ Ορθοδοξο Ιερατειο αρχιεπισκοπος Πατριαρχης Αμερικανικο εφορεια αρχαιοτητες Υπουργειο Πολιτισμου ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Ευρωπαικη ενωση Τουριστικο θερετρο ιστορια συλλογη μοναδικα σπανια χριστιανικα πρωτοτυπα βιβλια κειμενα παλαιοτερη αρχαιοτερη σημαντικοτερη χριστιανικη μοναστικη ελληνικη γραμματεια γλωσσα αραβικα συριακα γεωργιανα σλαβονικα σπανιο ευρημα πολωνικα εβραικα αιθιοπικα αρμενικα λατινικα περσικα αραβια συρια γεωργια πολωνια εβραιοι αιθιοπια αρμενια λατινικη περσια λειτουργικα κλασσικη ελληνικη λογοτεχνια, εκπαιδευση πνευματικη ζωη Σιναιτικος Κωδικας 4ος αιωνας μχ Συριακος Κωδικες παλιμψηστο παπυρος κυλινδρος τουρκικα τουρκια Πρωτα εντυπα πρωιμα εντυπο βιβλιο τομοι πρωτη εκδοση εργο Ομηρος Πλατωνας πλατων Αριστοφανης, τομος διακοσμηση σημειωσεις μοναχος ακαδημαικη πνευματικη δραστηριοτητα αρχειο εγγραφα, επιστολη λογιστικα καταστατικο αλληλεπιδραση εγγραφο 15ος λειτουργια σχεσεις προκληση Ευρηματα 20ος 1975 ανακαλυψη κρυπτη φυλλα θραυσμα γλωσσες, Καυκασια Αλβανικη, Καυκασος Αλβανια γραφη εικονογραφηση προσφορα ηγεμονας, προσκυνητης εργα μοναχοι καλλιτεχνια καλλιγραφια πολιτισμος παλαιοτερα πληρης Καινη Διαθηκη βιβλικες μελετες Βρετανικη βρετανια μελετητης Τισεντορφ, κληρονομια Μωαμεθ μοναδικη Επιστολη Προστασιας 7ος 623 μΧ ΑΧΤΙΝΑΜΕ, επιβιωση ειρηνη χριστιανοι Μουσουλμανοι πρωτοτυπο Κωνσταντινουπολη, αντιγραφο ανοχη συνεργασια πνευματικη ερευνα Ευριπιδης, Λιβανιος, Πλουταρχος Κογκρεσσο καταγραφη φωτογραφια ασπρομαυρη Σχολη Εκτυπωσεων και Φωτογραφιων μικροφιλμ κλαρκ Clark αντιγραφη