Στην παραδοσιακή κουζίνα της Ωλιάρου (νυν Αντιπάρου) συγκαταλέγονται και τα σαμωτά.
Για να τα φτιάξουν:
- Μαζεύουν ώριμα σύκα, τα πιέζουν και τα απλώνουν επάνω σε βούρλα ή σε ψάθα στον ήλιο να ξεραθούν, γυρίζοντας τα κάθε ημέρα.
- Όταν ξεραθούν, τα ανοίγουν και τα κολλάνε μέσα σε ένα ταψάκι που έχουν σουσάμι, λίγη κανέλλα και λίγο γαρίφαλο.
- Κολλάνε δυό-δυό τα σύκα και τα βάζουν σε ταψί σειρά-σειρά.
- Τα ψήνουν σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή περίπου ώρα.
Τα τρώνε συνήθως τον χειμώνα.
ΠΗΓΗ: «Μαεροτσκαλίσματα(*)», έκδ. Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 16.3.1983. Ευχαριστώ τον φίλο μου Δ. Μαρκάκη για την βοήθεια. Γ. Λεκάκης «Συγχρονης Ελλαδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2025.
(*) Αλλαχού «μαγεροτσικαλιάσματα» / «μαγεροτσικαλίσματα» (< μαγειρική + τσουκάλι, τσικάλι).
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
Αλλαχού τα λένε με διάφορα ονόματα: παστελαριά, συκομαΐδα, συκόπαστα (σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία Ηπείρου), κλπ. Παρομοίως τα φτιάχνουν και στην Πάρο και σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος.
σαμωτα ξερα συκα Αντιπαρος Μαεροτσκαλισμα Αντιπαρου σαμωτο συκο ωριμα βουρλο ψαθα ηλιος ταψακι σουσαμι, κανελα κανελλα γαρυφαλλο γαριφαλο ταψι χειμωνας μαγεροτσικαλιασμα μαγεροτσικαλισμα συνταγη μαγειρικη τσουκαλι, τσικαλι ωλιαρος παραδοσιακη κουζινα διατροφη παστελαρια παστελλαρια συκομαιδα, συκομαιδες συκομαηδα, συκομαηδες Παρος παρου Κερκυρα, ηπειρος συκοπαστα Κεφαλονια, Θεσπρωτια