Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

14 C
Athens
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Η «φουσκωτή» κολοκυθόπιττα και τα «καλόπια» Αντιπάρου

Στην παραδοσιακή κουζίνα της Ωλιάρου (νυν Αντιπάρου) Κυκλάδων συγκαταλέγεται και η φουσκωτή πίττα / κολοκυθόπιττα και η παραλλαγή της, τα καλόπια.

Υλικά για να την φτιάξουν:

  • 3 κιλά κολοκύθα κόκκινη
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1/2 φλυτζάνι ρύζι
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα & γαρύφαλλο

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού ούζο
  • λίγο αλάτι και ζεστό νερό

Εκτέλεση

Από το βράδυ κόβουμε το κολοκύθι σε μικρά κυβάκια.

Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλη νύχτα να μαραθεί.

Το πρωί ζυμώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε λίγο.

Ανακατεύουμε το κολοκύθι με όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, που το έχουμε αλείψει λάδι, ρίχνουμε μέσα το κολοκύθι και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλο, το χαράζουμε μπακλαβωτά και ψήνουμε την φουσκωτή σε μέτριο φούρνο 1 ώρα περίπου.

Το πάνω φύλλο το αλείφουμε με λάδι,

  • Πολλές φορές έφτιαχναν και ατομικές μερίδες για τα παιδιά σε σχήμα μισοφέγγαρου και έκλειναν το ζυμάρι τριγύρω, πατώντας το με το χέρι. Ήταν τα λεγόμενα καλόπια.
  • Στις Λεύκες Πάρου, τα καλόπια τα γέμιζαν με σπανάκι και σταφίδες. – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Ζαμπέτα Σκιαδά.

ΠΗΓΗ: «Μαεροτσκαλίσματα(*)», έκδ. Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 16.3.1983. Ευχαριστώ τον φίλο μου Δ. Μαρκάκη για την βοήθεια. Γ. Λεκάκης «Συγχρονης Ελλαδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2025.

(*) Αλλαχού «μαγεροτσικαλιάσματα» / «μαγεροτσικαλίσματα» (< μαγειρική + τσουκάλι, τσικάλι).

φουσκωτη πιττα καλοπια Αντιπαρου αντιπαρος pie antiparos cyclades πιτα καλοπι Αντιπαρος παραδοσιακη κουζινα Ωλιαρος παραλλαγη κολοκυθοπιττα κολοκυθοπιτα κολοκυθα κοκκινη ζαχαρη λαδι ελαιολαδο ρυζι αλατι κανελα κανελλα γαρυφαλλο φυλλο αλευρι ουζο νερο κολοκυθι υλικα ταψι μπακλαβωτα φουρνος παιδι σχημα μισοφεγγαρο ζυμαρι εκδοση Συλλογος Γυναικων Μαεροτσκαλισματα μαγεροτσικαλιασματα μαγεροτσικαλισματα Μαεροτσκαλισμα μαγεροτσικαλιασμα μαγεροτσικαλισμα μαγειρικη τσουκαλι, τσικαλι Λευκες Παρου, νησος νησι παρος γεμιση σπανακι σταφιδα σπανακοπιττα σπανακοπιτα

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Ήθη και έθιμα της αγίας Βαρβάρας – σχέση με Εκάτη, Δήμητρα και Ήρα – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αγία Βαρβάρα εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου....

Από την αρχαία ελληνική μακαρία, το μελομακάρονο – τι συμβολίζει

Της δρ. Γεωργίας Κατσογριδάκη, διαιτολόγου – διατροφολόγου Το μελομακάρονο αποτελεί...

Η νήσος ΑΝΔΡΟΣ πήρε το όνομά της από τον Ανδρέα – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη  Η νήσος Άνδρος ονοματίσθηκε από τον ήρωα...

Ήθη και έθιμα του αγίου Αντρέα «που αντρειώνει το κρύο» – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Ο απόστολος Ανδρέας / Ανδρεύς / Ανδρείας...