Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Ο δρακοκτόνος Κάρναβος, που καταστερίστηκε, γιατί πήγε να σκοτώσει τον Ελευσίνιο ευεργέτη Τριπτόλεμο – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Ελευσινιος βασιλιάς Τριπτόλεμος όργωσε τρεις φορές το χωράφι του στην Ελευσίνα, ώσπου να καταφέρει να κάνει πράξη όσα μυστικά του είπε η θεά Δήμητρα.

  • > τρίπολος αγρός = αυτός που οργώθηκε τρις[1]
  • > Τριπτόλεμος < τρι + πτόλεμος / πόλεμος (< πελεμίζω) = αυτός που κάνει τρεις προσπάθειες, που προσπαθεί πολύ. – βλ. Ὕμν. Ὁμηρ. εἰς Δήμ. 153, κτλ.

Είναι ο κατ’ εξοχήν ήρωας-ευεργέτης της ανθρωπότητος, αφού συνδέεται με την διάδοση της καλλιέργειας της γης. Πριν από αυτόν οι άνθρωποι δεν εγνώριζαν την καλλιέργεια, ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και αυτό που λέμε σήμερα «ακαλλιέργητοι»! Ήταν υιός του βασιλέως της Ελευσίνος Κελεού και της Μετανείρας.[2]

Ο εκλεκτός της θεάς Δήμητρος, Τριπτόλεμος, μετά την άδεια της θεάς του, να διδάξει την καλλιέργεια των δημητριακών από την Ελευσίνα σε όλον τον κόσμο, και να καταστήσει τους ανθρώπους έτσι καλλιεργημένους, να τους δώσει σιτάρι, να τους μάθει την σπορά και την γεωργία και την χρησιμότητα των δώρων της Δήμητρας – έκτοτε δημητριακών – για την διατροφή του ανθρώπου.

Η Κόρη της θεας Δημητρας Περσεφονη προφέρει στον βασιλια ηρωα Τριπτολεμο ο οποίος καθεται ενθρονος στο πτερωτο αρμα του ερυθρομορφο αττικο αγγειο του 5ου αι 470 πΧ που βρεθηκε στο Vulci της Ετρουριας

Ο Τριπτόλεμος ξεκίνησε επάνω σε ένα ιπτάμενο άρμα, που το πετούσαν πτερωτοί δράκοι. Σε αυτήν την αρχαία πετομηχανή εκτός από τον ίδιο τον σπορέα Τριπτόλεμο, η θεά φορτωσε και ένα τεράστιο φορτίο με σπόρους, ίνα τους σπείρει σε όλην την Γη!

Στην μακρά και ιερά του αποστολή, έφθασε και στους Γέτες Θράκες.[3] Οι Γέτες / Γεται ήταν ένα μεγάλο θρακικό ελληνικό έθνος, που κατοικούσε στις περιοχές εκατέρωθεν του Κάτω Ίστρου / Δούναβη, στην έκταση που καταλαμβάνει νυν η βόρεια Βουλγαρία και η νότια Ρουμανία.

Ο Τριπτολεμος με το πτερωτο αρμα του που σερνουν δρακοι ιπταται για την ιερη αποστολη του Από εικονα εκδοσης των Μεταμορφωσεων του Οβιδιου V 642 661 του 1565

Στους Γέτες, κατά την ελληνική μυθολογία, εβασίλευε ο Κάρναβος ή Χάρναβος ή Χαρναβών. Υποδέχθηκε τον ευεργέτη φιλόξενα. Πράγματι, ο βασιλεύς των Γετών εδιδάχθη από τον Τριπτόλεμο την τέχνη της γεωργίας. Αλλά επειδή το θεωρούσε μέγα πολιτικό όπλο, αφού για πρώτη φορά οι θνητοί μάθαιναν την καλλιέργεια / γεωργία των σιτηρών, θέλησε να κρατήσει κοντά του τον Τριπτόλεμο. Τότε σκότωσε ο ίδιος ή διέταξε να σκοτώσουν κρυφά, έναν δράκο από το πτερωτό άρμα του! Και – για άγνωστο λόγο – ο ίδιος ο βασιλιάς επιτέθηκε στον φιλοξενούμενό του και ήταν έτοιμος να τον σκοτώσει…

…Όταν κατελήφθη από μανία, που του έστειλε η θεά Δήμητρα… Για τέτοια αγένεια να αποπειραθεί να σκοτώσει θεϊκό αγγελιαφόρο και ευεργέτη, τιμωρήθηκε ο Κάρναβος, τόσο σκληρά, που το υπόλοιπο της ζωής του έγινε αφόρητο… Και ο Κάρναβος αυτοκτόνησε…

Κατ’ άλλος, η Δήμητρα τον μεταμόρφωσε σε δράκο, για να αντικαταστήσει τον σκοτωμένο δράκο του άρματος και να συνεχίσει η ιερά αποστολή.

Μετά τον θάνατό του, ο Κάρναβος καταστερίστηκε για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους το έγκλημα / κρίμα του. Τοποθετήθηκε στα ουράνια, μαζί με το θύμα του, τον Δράκοντα, και αποτελούν, κατά μία παράδοση, τον αστερισμό Οφιούχο ή Τοξότη, που ομοιάζει με άνθρωπο, που κρατά ένα φίδι, που έζωνε την μέση του, σαν να θέλει να το σκοτώσει – ουρανιογραφία που αναφερόταν, όπως έλεγαν, στο παρ’ όλίγον έγκλημα του Καρνάβου…

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Λεξικο παραδοσεων». Γ. Λεκάκης «Ελληνικη Μυθολογια». Γ. Λεκάκης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.3.2017.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Σοφοκλής «Τριπτόλεμος». Ηγησιάναξ, Έλλην ιστορικός του 2ου αιώνα π.Χ. Υγίνος Γάιος Ιούλιος «Ποιητική Αστρονομία» / Astronomica 2,14,1. Ηρωδιανός, IX, 29.
  • Barsan C. «Istorie Furată – Cronică Românească de Istorie Veche» «Stolen History – Romanian Chronicle of Ancient History», Bistrita, Karuna, 2013.
  • Γκουσεΐνοφ “Μυθολογικό Λεξικό”, εκδ. E. M. Meletinsky.
  • Biondetti L. Dictionary of Classical Mythology, εκδ. Baldini και Castoldi, Μιλάνο, 1997.
  • Ferrari A. Dictionary of mythology, Litopres, UTET, 2006.
  • Grimal P. Encyclopedia of Mythology, β΄ έκδ., εκδ. Garzanti, Brescia, 2005.
  • Kondrashov A. P. «Who is who στην μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης», 1738, επανέκδ. 2016.
  • Patsi-Garin E. «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. «Χ. Πάτση», Αθήνα, 1969.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Armstrong Class Rev. 57, 3 ff.

[2] Μετά από το παγκόσμιο ταξείδι εκπολιτίσεως του κόσμου, κάθε πόλη διεκδικούσε για δικό της τον Τριπτόλεμο: Και οι Αργείοι, και οι Θράκες, και οι Θηβαίοι, και οι Αθηναίοι, κλπ. προσθέτοντας τοπική γενεαλογία του.

[3] Εκτός της Θράκης, επήγε επίσης και:

  • στο Άργος,
  • στην Αχαΐα (όπου η περιοχή ονομάσθηκε Αρόη, εκ της αρόσεως).
  • στην Συρία (να αναζητήσει την Ιώ), ειδικώς στην Αντιόχεια Ορόντη – όπου εορταζόταν με ίδια εορτή / πανηγύρι στο Κάσσιον όρος!
  • στην Κιλικία,
  • στην Αίγυπτο (όπου ίδρυσε με πόλη και την ονόμασε Νέα Ελευσίνα, η γνωστή μετέπειτα Αλεξάνδρεια, και ίδρυσε και μυστήρια σαν τα ελευσίνια, που από τους εντόπιους έγιναν χαρακτηριστικά του Οσίριδος.

Μετά τον θάνατό του, έλαβε θεϊκές τιμές: Έγινε ένας από τους τρεις κριτές του Κάτω Κόσμου, διότι εμοίρασε δίκαια τους σπόρους (βλ. Πλάτων). Λόγω των βοδιών, που πρώτος έζευξε σε αλώνι, λένε ότι καταστερίστηκε στον αστερισμό Βοώτη. Κατ’ άλλους μαζί με τον Ιάσιο, αποτελούν τον αστερισμό των Διδύμων.

δρακοκτονος Καρναβος, καταστερισμος Ελευσινιος ευεργετης Τριπτολεμος δρακοκτονια Ελευσινα ευεργεσια elefsis Ελευσις βασιλιας οργωμα τρεις φορες χωραφι μυστικα θεα Δημητρα τριπολος αγρος τρις τρι + πτολεμος / πολεμος πελεμιζω προσπαθεια ομηρος υμνος ομηρικος εις Δημητρα αρχαιος ηρωας ανθρωποτητα αρχαια διαδοση καλλιεργεια γη αρχαιοι ανθρωποι κυνηγοι τροφοσυλλεκτες ακαλλιεργητος βασιλευς Ελευσινος Κελεος Μετανειρα εκλεκτος αδειαδιδασκαλια δημητριακα κοσμος, σιταρι, σπορα πρωτη αρχαιοτερη γεωργια χρησιμοτητα δωρο Δημητρας διατροφη ιερα ιερη αποστολη Γετες Θρακες Γεται θρακικο ελληνικο εθνος, κατοικηση Κατω ιστρος / Δουναβης, δουναβις Βουλγαρια Ρουμανια ιπταμενο αρμα, πτερωτος δρακος πετομηχανη αεροπλανο σπορεας σπορευς φορτιο φορτηγο σποροι ελληνικη μυθολογια, Χαρναβος Χαρναβων Χαρναβωνας φιλοξενι τεχνη πολιτικο οπλο, πρωτη φορα θνητοι σταρι δρακοι φτερωτο αγνωστο μανια, αγενεια αποπειρα θεικος αγγελιαφορος τιμωρια σκληρη ζωη αφορητη αυτοκτονια μεταμορφωση αντικατασταση θανατος καταστερισμοι υπενθυμιση εγκλημα / κριμα ουρανια, θυμα Δρακοντας, παραδοση, αστερισμος Οφιουχος Τοξοτης, φιδι, ουρανιογραφια παραδοσεις Σοφοκλης Ηγησιαναξ, ελλην ιστορικος 2ος αιωνας πΧ Υγινος Ποιητικη Αστρονομια αστρονομικα Astronomica Ηρωδιανος, Μυθολογικο Λεξικο παγκοσμιο ταξειδι εκπολιτισμος κοσμου, πολη πολις Αργειοι, Θρακη θηβα βοιωτια Θηβαιοι, αθηνα Αθηναιοι,γενεαλογια αργος αργολιδα Αχαια αροη Συρια αναζητηση Ιω Κιλικια, Αντιοχεια Οροντης εορτη γιορτή / πανηγυρι Κασσιον Κασσιο ορος Αιγυπτος ιδρυση πολις ονομα Νεα Ελευσινα, Αλεξανδρεια, ελευσινια μυστηρια Οσιριδος Οσιρι Οσιρις θεικη τιμη 3 τρεις κριτες Κατω Κοσμου, μοιρασμα μοιρασια δικαια δικαιη δικαιος δικαιοσυνη δικαιο Πλατων πλατωνας βοδι αλωνι, Βοωτης Ιασιος, Διδυμοι Κορη Περσεφονη, προφορα ενθρονος ερυθρομορφο αττικο αγγειο, 5ος αιωνας 470 πΧ βουλτσι Vulci Ετρουρια ετρουσκοι εκδοση Μεταμορφωσεις Οβιδιος, εκδοσις 16ος μχ 1565

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Έθιμα και πανηγύρια του άη Γιώργη – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Ο Καππαδόκης άγιος-ήρωας, γιος της αγίας Πολυχρονίας,...

Τι βλέπει κανείς από την Πάρνηθα!

Από μια από τις κορυφές της Πάρνηθος, από εκεί...