Του Χρήστου Βεργέτη
Είναι γνωστό και το έχουμε τονίσει επίσης σε παλαιότερα άρθρα μας πως οι Τρώες που αναφέρει ο Όμηρος είχαν καταγωγή από την Αρκαδία. Εννοείται βέβαια πως ο πληθυσμός τους δεν καταγόταν αποκλειστικά από την Αρκαδία. Οι παραδόσεις άλλωστε μιλούν και για σχέση με την Κρήτη. – ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Όμηρος χαρακτηρίζει τον Τρωικό, ως εμφύλιο πολεμο – ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΕΔΩ.
Η ηγεσία των Τρώων δεν πρέπει να λησμονούμε πως συνδέεται με την Αρκαδία μέσω του Δαρδάνου. Ο Δάρδανος ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας της Τροίας. Την εποχή που βασιλιάς της Αρκαδίας ήταν ο Δάρδανος ξέσπασε κατακλυσμός που πήρε την ονομασία του από τον θρυλικό βασιλιά. Τότε αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του, με την γυναίκα του, Χρύση, για την Σαμοθράκη. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης “Σαμοθράκη, Ιερά νήσος”. Από εκεί πέρασε στην Ασία γινόμενος πάλι βασιλιάς.
Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η σχέση Αρκάδων – Τρώων. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν προσθέσουμε τις παραδόσεις μαζί με διάφορα ακόμη στοιχεία που δηλώνουν την παρουσία των Αρκάδων και σε άλλα μέρη της Μικράς Ασίας εκτός από την Τροία. Δεν θα προχωρήσουμε παραπάνω σε αυτό το θέμα αλλά θα περάσουμε στο μοναδικό νησί της Ζακύνθου και την σύνδεση του με τον Δάρδανο. Ο Παυσανίας αναφέρει μια γνωστή παράδοση κατά την αρχαιότητα σύμφωνα με την οποία πρώτος οικιστής της Ζακύνθου υπήρξε ο Ζάκυνθος ο υιός του Δαρδάνου από την Ψωφίδα Αρκαδίας (σήμερα στην έκταση του νομού Αχαΐας, στον 37ο παράλληλο [37°52′18.1″N 21°53′34.4″E]) – ίδρυμα Πελασγών!
- Έχω μιλήσει για την αρχαία Ψωφίδα σε διάφορα άρθρα μου. Στο άρθρο που είχα γράψει στις 21.8.1023 με τίτλο «Το ιερόν-αστρομαντείο της ΕΡΥΚΙΝΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, ο ΕΡΥΞ, οι ΑΡΚΑΔΕΣ και η ΨΩΦΙΣ» – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ – ανέφερα την σύνδεση Ψωφίδας με την αρχαία πόλη Έρυξ της Σικελίας και την σχέση της τελευταίας με τους Τρώες.
Στο ταξείδι του συμμετείχαν αρκετοί Αρκάδες με πλοία.
Παρ’ ότι θεωρώ πως ο Δάρδανος υπήρξε ιστορικό πρόσωπο διατηρώ επιφυλάξεις για την παράδοση πως ο Ζάκυνθος ήταν υιός του. Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι στον ιστορικό πυρήνα αυτών παραδόσεων. Από όσα εκθέσαμε προκύπτει πως οι Αρκάδες (κυρίως από την Ψωφίδα) αρκετά παλαιά αποίκισαν την Ζάκυνθο δίνοντας της το συγκεκριμένο όνομα. Μάλιστα η ακρόπολη της Ζακύνθου είχε την ονομασία Ψωφίς (Ψωφίδα).
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Μάλιστα το γεωγραφικό πλάτος Ψωφίδος Αρκαδίας – Ψωφίδος Ζακύνθου είναι σχεδόν το ίδιο: 37,5 – 37,7.
Η σύνδεση Τρώων – Αρκάδων και οι παραδόσεις περί εγκαταστάσεως τους στην Ιταλία δεν είναι ψεύδη. Οι πηγές τονίζουν πως σε αρκετά παλαιούς καιρούς οι Αρκάδες είχαν δημιουργήσει αποικίες σε πολλά μέρη.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.4.2025.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Λεκάκης Γ. «Το άγνωστο αρχαίο ιερό της Αφροδίτης Ερυκίνης».
- ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ «ΑΡΚΑΔΙΚΑ».
- Στ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ «ΕΘΝΙΚΑ».
- Κανάλι στο you tube Πολύτιμος, polytimos70@gmail.com
αρχαιοι Αρκαδες, Τρωες Ζακυνθος τροια Αρκαδια Τροι Βεργετης ομηρος καταγωγη τρωων πληθυσμος παραδοσεις αρχαια Κρητη ηγεσια Δαρδανος ιδρυτης δυναστεια Τροιας εποχη βασιλιας Αρκαδιας κατακλυσμος δαρδανου ονομα θρυλικος βασιλευς Χρυση, νησος νησι Αγιος ευστρατιος αη στρατης Σαμοθρακη Ασια σχεση παραδοση Μικρα Ασια Ζακυνθου Παυσανιας αρχαιοτητα πρωτος οικιστης Ζακυνθος Ψωφιδα Αρκαδιας ταξειδι πλοια Ψωφις ιερο αστρομαντειο ΕΡΥΚΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΕΡΥΞ, πολη Σικελια ιστορια ακροπολη Ιταλια αποικια αγνωστο ΑΡΚΑΔΙΚΑ 37ος παραλληλος πελασγοι ιδρυμα τρωικος εμφυλιος πολεμος