Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19 C
Athens
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Το σπήλαιο του Αγίου Φιλίππου στην Θερμή Λέσβου και άλλα ασκηταριά της περιοχής

Του Μ. Αντωνάκη – φωτ. C. Chanos

Τα σπήλαια από την αρχαιότητα αποτελούσαν ένα πολύ οικείο περιβάλλον για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιήθηκαν τόσο ως κατοικία όσο και ως χώροι λατρείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια μέσα σε ένα σπήλαιο λόγω αυτής της σύνδεσης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση του σπηλαίου του Αγίου Φίλιππου στην Θερμή Λέσβου.

Η διαδρομή ξεκινάει απέναντι από το γήπεδο της Θερμής. Εκεί υπάρχει ένας λιθόστρωτος αγροτικός δρόμος που οδηγεί σε ελαιώνες. Στα πρώτα 300 μ. περίπου, ο πεζοπόρος θα συναντήσει μια διασταύρωση απ’ όπου θα στρίψει δεξιά. Κάπου εκεί θα πρέπει να αφήσει το αυτκίνητό του. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει το μονοπάτι για περίπου 2,5 χλμ. Το μονοπάτι αυτό προς το τέλος γίνεται ανηφορικό και περνάει μέσα από πουρνάρια και βελανιδιές για να καταλήξει στο διάσελο του Φαραγγιού της Θερμής. Το καταφύγιο ευρίσκεται σε αθέατη πλευρά της βραχώδης πλαγιάς του βουνού Σαραί και βλέπει το απίστευτα όμορφο Φαράγγι της Θερμής,

Από εκεί απουσιάζει τελείως η βλάστηση και κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος με τις απότομες αιχμές του. Η θέα μέσα στο φαράγγι με την άγρια ομορφιά θα σας αποζημιώσει.

Από αυτό το σημείο, το μονοπάτι κατηφορίζει μέσα στο φαράγγι και χρειάζεται περισσότερη προσοχή, καθώς οι βράχοι γλιστρούν. Σε κάποια σημεία, από την μέση και μετά, στο μονοπάτι υπάρχουν μικρές πινακίδες που υποδεικνύουν την διαδρομή, αλλά χρειάζεται προσοχή για τον εντοπισμό τους.

Φτάνοντας στο σπήλαιο θα αντικρύσουμε ένα στενό άνοιγμα και κάποια σκαλάκια που οδηγούν στην κύρια αίθουσα του σπηλαίου με ένα μικρό ιερό αφιερωμένο στον άγιο Φίλιππο (παρακάτω φωτογραφία).

Μέσα στο σπήλαιο απουσιάζει ο σπηλαιοδιάκοσμος, ωστόσο ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει τους εντυπωσιακούς ημιδιάφανους κρυστάλλους ασβεστίτη που υπάρχουν στην δεξιά πλευρά της αίθουσας.

Το σπήλαιο συνδέεται με έναν θρησκευτικό θρύλο! Λέγεται πως στα χρονια της οθωμανοκρατίας, στα γύρω κτήματα, μια οικογένεια μάζευε ελιές, μέχρι που το αγοράκι της οικογένειας χάθηκε μέσα στην πυκνή βλάστηση. Για ημέρες δεν το εύρισκε κάνεις. Ώσπου μετά από χρονιά το παιδί εμφανίσθηκε στα όνειρα των γονιών και υπέδειξε την τοποθεσία του σπηλαίου, όπου και βρέθηκε ο σκελετός του μαζί με μια εικόνα του αγίου Φιλίππου…

Ιστορικώς το σπήλαιο έχει χρησιμοποιεί ως καταφύγιο και ασκηταριό(*) τον 14ο αι.

Ο πεζοπόρος δεν πρέπει να ξεγελαστεί! Το μονοπάτι δείχνει εύκολο, αλλά στο τέλος υπάρχουν κάποια απαιτητικά σημεία που χρειάζονται προσοχή. Συνολικός χρόνος που θα απαιτηθεί, 30′. Καλό θα ήταν όποιος τολμηρός αποφασίσει να περπατήσει το μονοπάτι να έχει το κατάλληλο εξοπλισμό  και να έχει μαζί του νερό.

ΠΗΓΗ: Η Λεσβος μας, 2.3.2022 και 19.3.2025. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.3.2025.

(*) Η περιοχή της Θερμής έχει σπουδαία θρησκευτική παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σε όλην την ευρύτερη περιοχή της, υπάρχουν σπήλαια, λείψανα παλαιών μονών και παλαιοχριστιανικών ναών, που την καθιστούν χώρο υψίστης θρησκευτικής σημασίας. Ο λόφος των Καρυών που σήμερα είναι κτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, λέγεται ότι πήρε το όνομα από τους μοναχούς που είχαν έρθει από τις Καρυές του Αγίου Όρους. Ονομάζεται και Έννιφτος γιατί έζησαν εκεί ασκητές, νηπτικοί Πατέρες που ασκούσαν την νηπτική προσευχή. Εκεί ήταν κτισμένο γυναικείο μοναστήρι, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, μετέπειτα και στην Αγία Παρασκευή. Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε το 1235 μ.Χ. από τους πειρατές, όταν μόναζε σε αυτό αδελφότητα 30 μοναζουσών. Ως αγίες από αυτόν τον μαρτυρικό χαλασμό τιμώνται οι οσιομάρτυρες Ολυμπία και Ευφροσύνη.
Από τότε οι μόνοι που έμειναν στον τόπο αυτό ήταν διάφοροι ασκητές, που ζούσαν σε καλύβια και σπηλιές στους γύρω λόφους.

Το βουνό που διαδέχεται τον λόφο των Καρυών λέγεται Παντέρα. Εκεί υπάρχουν φυσικές κοιλότητες όπου έζησαν ασκητές, καθώς και σε μία συνεχόμενη βουνοσειρά με σπήλαια που αργότερα ονομάστηκε Παλαμάς. Οι ασκητές γνώριζαν καλά την ιστορία της περιοχής. Για το γυναικείο μοναστήρι που το κάψανε οι πειρατές, ήξεραν λεπτομέρειες, ονόματα και περιστάσεις, ιστορίες που τις θυμόταν οι ασκητές από γέροντα σε γέροντα και τις άκουγαν από γενιά σε γενιά. Στις ακολουθίες τους, μνημόνευαν πολλά ονόματα, έχοντας κληρονομήσει τα δίπτυχα του παλαιού μοναστηριού.
Τον 14ο αιώνα από το Άγιο Όρος οδηγήθηκαν στην Θερμή πολλοί ησυχαστές. Οι παραδόσεις αναφέρουν ότι οι ασκητές που ήρθαν εκείνη την εποχή στην Θερμή, ήταν από τους κορυφαίους οπαδούς και μαθητές του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, που ήταν θερμός απολογητής των εμπειριών της θέας του ακτίστου φωτός μόνο από τους ορθοδόξους. Την παράδοση αυτή ενισχύει και η ονομασία Παλαμάς. Εκεί υπάρχει το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Καταφύγη, βάθους 23 μ. που αποτελεί προσκύνημα μέχρι σήμερα. Η παράδοση αναφέρει ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως ασκητήριο από έναν ασκητή ονόματι Ιωάννη, που του έδωσαν το προσωνύμιο Καταφύγης, γιατί κατέφυγε σ’ αυτό το σπήλαιο της υψηλότερης κορυφής του Παλαμά διωκόμενος από τους Τούρκους, με αφορμή τον χριστιανικό του ζήλο και την πνευματική του δραστηριότητα. Τον άγιο προμήθευαν κρυφά με παξιμάδια οι ευσεβείς χριστιανοί, και νερό έπαιρνε από μία πηγή που βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο της βουνοσειράς.
Στην περιοχή Λαγκόβαρδος υπάρχει το σπήλαιο του Αγίου Φίλιππα, παίρνοντας το όνομα από κάποιον ασκητή που λεγόταν Φίλιππος και ασκήτευε εκεί. Λέγεται ότι ο άγιος αυτός ασκητής, είχε κάποτε ένα μοσχαράκι, και όταν έμαθε ότι οι κάτοικοι της Θερμής, υπέφεραν από μεγάλη πείνα, που μάστιζε όλην την περιοχή, έσφαξε το ζώο και το κρέμασε για να το τεμαχίσει σε ένα δοκάρι, που στηριζόταν στην οροφή του σπηλαίου. Κατόπιν, μοίρασε το κρέας στους χωρικούς, ευχαριστημένος για την ελεημοσύνη που είχε κάνει. Επιστρέφοντας όμως, στο σπήλαιο είδε έκπληκτος να στέκει στην είσοδό του το μοσχαράκι ολοζώντανο! Επίσης, στο βιβλίο «Η εύρεσις της εικόνας του Αποστόλου Φιλίππου» της Β. Ράλλη, αναφέρεται ότι επί οθωμανοκρατίας στο σπήλαιο αυτό, γύρω στο 1850 συνέβη μία θαυμαστή αποκάλυψη. Ένας βοσκός ονομαζόμενος Χριστόφας ήταν βοσκός στις βουνοσειρές του Παλαμά. Μαζί με την ευσεβή γυναίκα του Μαρία, πήραν για ψυχοπαίδι τον ορφανό Φίλιππο που τους βοηθούσε στις δουλειές. Ένα βράδυ όμως ο 15χρονος τότε Φίλιππος εξαφανίστηκε και από τότε δεν ξαναγύρισε στο σπίτι. Οι έρευνες στα γύρω βουνά, ακόμα και από τουρκική αστυνομία, δεν απέδωσαν. Αρκετά χρόνια μετά ο μικρός Φίλιππος αποκαλύφθηκε με όραμα στην μητριά του Μαρία, που ήταν πληγωμένη για τον χαμό του, φανερώνοντας ότι σε κάποια κορυφή του Παλαμά, μέσα σ’ έναν μεγάλο βράχο που τον κρύβουν οι πρίνοι και οι βάτοι, είναι μια μεγάλη σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται εκείνος με ένα εικόνισμα του αγίου αποστόλου Φιλίππου! Ήταν το σπήλαιο που ασκήτευε ο ασκητής Φίλιππος, ένας από τους αγίους ασκητές της περιοχής, που όμως με την πάροδο των χρόνων είχαν χαθεί τα ίχνη του σπηλαίου γιατί τα γύρω χωράφια τα εξουσίαζαν Τούρκοι. Εμφανιζόμενος και σε δεύτερο όραμα, ο Φίλιππος υποδεικνύει στην Μαρία το ακριβές σημείο της εισόδου του σπηλαίου που ήταν καλυμμένο από πρίνους. Επειδή όμως, ο Χριστόφας δεν έδινε βάση στα όνειρα, επηρεάζοντας την γυναίκα του αρνητικά, ο Φίλιππος εμφανίστηκε και σε τρίτο όραμα επιτιμώντας την Μαρία, αφήνοντας στο μάγουλό της ένα σημάδι από χαστούκι, που φαινόταν ολοκάθαρα, κάνοντας τον άνδρα της να φοβηθεί και να επιχειρήσει την επικίνδυνη διάνοιξη της πρόσβασης προς την σπηλιά που βρίσκεται στην άκρη της χαράδρας του Λαγκόβαρδου, βοηθούμενος από τους Θερμιώτες. Η είσοδος βρέθηκε, κατέβηκαν τα σκαλιά του σπηλαίου, φθάνοντας μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Στο πλάϊ υπήρχε ένα βαθούλωμα μέσα στο οποίο ήταν ένας τάφος σκεπασμένος από λιγοστές λιγδόπετρες. Σκαλίζοντας λίγο τις πέτρες, βρήκαν έναν ανθρώπινο σκελετό που κρατούσε το εικόνισμα του αγίου Φιλίππου, μαθητού του Χριστού. Τα οστά που ευωδίαζαν τα παρέλαβε ο ιερέας της Θερμής και τα παρέδωσε για φύλαξη στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος (ρώσικο μοναστήρι) του Αγίου Όρους.
Απέναντι από τον Παλαμά είναι το σπήλαιο του Αγίου Θυμιανού, βάθους 10 μ. Πήρε το όνομα από τον ασκητή Ευφημιανό και το σπήλαιο εκείνο ονομάζεται σήμερα Άγιος Θυμιανός. Ο Άγιος αυτός ασκητής θεωρείται θαυματουργός, έχοντας ενεργήσει με την χάρη του Θεού, ιάσεις παθήσεων των οφθαλμών. Η παράδοση διέσωσε ότι με τον άγιο Φίλιππο που ασκήτευε στο αντικρινό βουνό, είχαν το χάρισμα να επικοινωνούν μακρόθεν, ανταλλάσσοντας ακόμα και σκαπτικά εργαλεία εξ αποστάσεως.
Επίσης, στην δασώδη περιοχή του Παλαμά υπάρχει ερειπωμένος βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, όπου επί οθωμανοκρατίας, μετά τον 15ο αιώνα, έζησε ασκητικά ένας ιερωμένος ονόματι Ιωάννης, φθάνοντας σε υψηλά επίπεδα αγιότητας, τον οποίο ευλαβούντο πολύ οι χριστιανοί. Τον βρήκαν κεκοιμημένο μία απριλιάτικη ημέρα ανάμεσα στα αγριολούλουδα και τα αρωματικά φυτά. Το άψυχο σώμα του ευωδίαζε περισσότερο από τα άνθη. Η περιοχή ονομάσθηκε «Άη Γιάννης τα Λουλούδια». Τον ασκητή τον ενταφίασαν μέσα στο μικρό κελλάκι του, κτίζοντας αργότερα εξωκλήσι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Πολλοί χριστιανοί κάθε εποχής, έχουν να διηγηθούν θαυμαστές εμφανίσεις του ασκητού. Χαρακτηρίσθηκε «Άγιος των Λουλουδιών» και ο συγγραφέας Π. Σωτήρχου αναφέρει: «…Πόσες φορές άραγε δεν θα παρακαλούσε και ο λουλουδένιος τούτος άγιος Ιωάννης και δεν θα έκλεγε δεητικά στον Χριστόν να τον ελεήσει! Πόσες νύχτες δεν θα τις περνούσε με προσευχές και μετάνοιες και δάκρυα και επικλήσεις στον Ύψιστο Τριαδικόν Θεόν και την Μεσίτριαν «κόσμου παντός» Κυρίαν Θεοτόκον και τους Αγίους της Εκκλησίας να μεσιτεύσουν υπέρ της σωτηρίας όλου του κόσμου… Προσπαθώ να αναλογισθώ τους σκληρούς αγώνες του μέσα στην ερημιά του βουνού. Μέσα στις φοβερές συνθήκες διαβίωσης και μέσα σε αμέτρητες ανάγκες του κρύου, της ζέστης, της πείνας, της δίψας, των κινδύνων και των δαιμονικών πειρασμών. Πόσες κρίσιμες ημέρες και νύχτες πέρασε και πόσες εναντιότητες δεν αντιμετώπισε, αλλά και πόσες θείες δωρεές δεν θα δέχτηκαν εξ ύψους. Πόσες ευλογίες του Θεού και πόσες ιερές μεθέξεις και οράματα και εκστάσεις και θεοσημίες δεν θα έζησε στα χρόνια του ερημικού ησυχασμού του!… Και σκέφτομαι πόσον έλεος έριξε ο Θεός και πάνω στην ταπεινή ψυχή του Άη Γιάννη ‘‘των Λουλουδιών’’, που έφθασε να μυροβλύζει και να μοσχοβολά πιο πολύ και από τα λουλούδια, που ήταν ολόγυρα στο σκήνωμά του και έδωσε την καλή μαρτυρία στους συγχρόνους του για τα ‘‘ελέη του μεγάλου Θεού’’…»
Στην συνείδηση των κατοίκων των γύρω χωριών όλοι αυτοί οι ασκητές είναι άγιοι και τα σπήλαια τους είναι μέχρι σήμερα ιερά προσκυνήματα. Οι ασκητές, εκτός της ασκητικής τους ζωής, δραστηριοποιούταν ενισχύοντας πνευματικά τους Λέσβιους, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η ευλάβεια του κόσμου. Πολλοί ασκητές της Θερμής, έχουν φανερωθεί σε ενύπνια πιστών να συνοδεύουν τους αγίους του 15ου αιώνα, Ραφαήλ και Νικόλαο. Όλοι είχαν ασκητική μορφή και αποκάλυψαν ότι έζησαν και είναι θαμμένοι σ’ εκείνη την περιοχή. Έχουν αποκαλυφθεί αρκετοί ασκητές: Ο Ρουβήμ ηλικιωμένος, ο Ελευθέριος ιερεύς, οι Φίλιππος, Αβακούμ, Νικόδημος, Γεώργιος, Αντώνιος, Λεόντιος, Σταύρος, Βασίλειος και Ιγνάτιος. Ο π. Ευστάθιος, καλόγηρος φανερωθείς σε ενύπνιο πολύ ηλικιωμένος, με ασκητική μορφή, υπέδειξε ότι είναι ένας από τους καλογέρους που εμόνασαν στο λόφο των Καρυών και αγίασαν: «Εγώ δεν εμαρτύρησα… εκοιμήθην ειρηνικά… Στις Καρυές δεν έχουν αγιάσει μόνο εκείνοι που εμαρτύρησαν, αλλά και πολλοί άλλοι. Ο λόφος των Καρυών είναι λόφος αγίων…».
«Αγιασμένο το χώμα των Αγίων μας εδώ….», διηγείται ο ασκητής Ρουβήμ, που όταν έκτισε το κελλάκι του στα χαλάσματα των Καρυών, έλεγε ότι, «…με το μνημόσυνο των αγίων ήρθα σε μυστική επικοινωνία μαζί τους. Ενύπνια και οράματα… στα βουνά ζούσαν και άλλοι ασκητές… Τούτος ο τόπος είναι αγιασμένος, γεμάτος αίματα και πόνους, βάσανα μαρτύρων και αθώων τους έχουν αγιάσει… Γίνονται εδώ θαύματα και θεραπείες θαυμαστές… Η σημασία αυτού του τόπου είναι μεγάλη… είχαν σημεία πολλά και ονείρατα και στοχασμούς που τους ξεκαθάρισαν τη σημασία του τόπου… ο τόπος που πατούσαν ήταν η ζωή τους, που ήταν δεμένη με την ιστορία, με τον Θεό και τις ψυχές τους…». Ο Ρουβήμ (+1455), που ασκήτευε στις Καρυές, μετά από σειρά θαυμαστών αποκαλύψεων, έγινε η αιτία να ξανακτισθεί το 1433 το κατεστραμμένο από το 1235 μοναστήρι, όπου ήρθε ηγούμενος το 1454 ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, μαζί με τον διάκονο Νικόλαο, δημιουργώντας μικρή αδελφότητα. Στη υποδοχή του αγίου Ραφαήλ «παρέστησαν και πολλοί μοναχοί από τις σπηλιές της Παντέρας». Ο άγιος Ραφαήλ και οι υπόλοιποι μάρτυρες ετελειώθησαν μαρτυρικά από τους Τούρκους την Λαμπροτρίτη του 1463. Μετά την σφαγή και την φωτιά της Μονής, οι διασωθέντες Σταύρος μοναχός και ο επιστάτης του μοναστηριού Ακίνδυνος (μετέπειτα μάρτυρες), ενταφίασαν τους αγίους και κατέφυγαν στην σπηλιά του Γέροντα Ιωσήφ, στο ασκηταριό όπως το λέγανε.

Επίσης, ανάμεσα στα χωριά Θερμής και Μιστεγνών, βρίσκεται η Μονή των Αγίων Ακινδύνων. Παραδόσεις αναφέρουν ως περίοδο ιδρύσεως της Μονής τον 17ο αιώνα, από τον μοναχό Παΐσιο. Όμως, ενδέχεται να είναι πιο παλαιότερη, διότι το όνομα Ακίνδυνος ήταν ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή από τους προηγούμενους αιώνες. Την εποχή του αγίου Ραφαήλ αναφέρεται στην Παντέρα και η σκήτη του Γέροντα Ακίνδυνου.
Στις Καρυές της Θερμής, άρχισε να κτίζεται το 1962 η Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, μετά από σειρά θαυμαστών σημείων (1959 – 1962). «Τοιαύτα θαύματα δεν έγιναν σε κανένα μέρος της Οικουμένης όπου κατοικούν Χριστιανοί…» (Φ. Κόντογλου). Ο τόπος αυτός εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι τόπος προσευχής και άσκησης για τις 45 περίπου μοναχές που συνεχίζουν υπό την πνευματική καθοδήγηση της γερόντισσας Ευγενίας την ιερά παράδοση και το ορθόδοξο μοναχικό βίωμα. Χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης, βρίσκουν ανάπαυση και ωφέλεια στο Μοναστήρι των Θαυματουργών Αγίων, όπου η θαυμαστή αποκάλυψή τους μετά από 500 περίπου χρόνια, στους δύσκολους καιρούς που διανύει η ανθρωπότητα και το Γένος μας, γίνεται οδός λυτρώσεως και σωτηρίας. – ΠΗΓΗ: Στρ. Αβδριωτης, Η Λέσβος μας, 18.8.2021.

σπηλαιο ιν ιερος ναος Αγιου Φιλιππου Θερμη Λεσβου Αντωνακης σπηλαια αρχαιοτητα οικειο περιβαλλον ανθρωπος κατοικια χωρος λατρειας ανθρωποι ασφαλεια αγιος Φιλιππος λιθοστρωτος αγροτικος δρομος ελαιωνας πεζοπορια πεζοποριες μονοπατι μονοπατις ανηφορικο πουρναρι βελανιδια διασελο Φαραγγι Θερμης βλαστηση ασβεστολιθος αγρια ομορφια βραχος πινακιδα διαδρομη σκαλακια σκαλακι σκαλοπατια αιθουσα σπηλαιου σπηλαιοδιακοσμος, ημιδιαφανος κρυσταλλος ασβεστιτης θρησκευτικος θρυλος οθωμανοκρατια κτημα οικογενεια ελια νεκρο αγορι αγορακι παιδι χαμενο χαθηκε εμφανιση ονειρα ονειρο γονεις τοποθεσια σκελετος αγια εικονα θαυμα καταφυγιο ασκηταριο Λεσβος lesvos thermi βουνο σαραι σαρες θρησκευτικη παραδοση σπηλαια, λειψανα μονη παλαιοχριστιανικος ναος θρησκεια λοφος των Καρυων μοναστηρι του Αγιου Ραφαηλ, ονομα μοναχος  Καρυες καρυαι Αγιο αγιον ορος εννιφτος ασκητες, νηπτικοι Πατερες νηπτικος Πατερας ασκηση νηπτικη προσευχη γυναικειο Γενεσιο της Θεοτοκου, Αγια Παρασκευη καταστροφη 13ος 1235 μΧ πειρατες, αδελφοτητα αγιες μαρτυριο χαλασμος οσιομαρτυρες οσιομαρτυρας οσιομαρτυς Ολυμπια Ευφροσυνη καλυβι σπηλιες βουνο Παντερα φυσικη κοιλοτητα βουνοσειρα Παλαμας. πειρατης, ιστορια γεροντας γερων ακολουθια μνημη διπτυχο 14ος ησυχαστες παραδοση οπαδος μαθητης Γρηγοριο Παλαμας απολογητης εμπειρια θεα ακτιστο φως ορθοδοξος Ιωαννη Καταφυγη, προσκυνημα ασκητηριο Ιωαννης προσωνυμιο Καταφυγης, υψηλοτερη κορυφη Τουρκοι χριστιανισμος ζηλος πνευματικη δραστηριοτητα παξιμαδι χριστιανοι νερο πηγη Λαγκοβαρδος μοσχαρακι, πεινα, σφαγη ζωο δοκαρι, οροφη κρεας ελεημοσυνη μοσχαρι ανασταση επαναφορα μετενσαρκωση βιβλιο ευρεσις εικονας Αποστολος Ραλλη, οθωμανοκρατια 19ος 1850 θαυμα αποκαλυψη βοσκος Χριστοφας ψυχοπαιδι ορφανος βοηθος 15χρονος εξαφανιση τουρκικη αστυνομια, οραμα μητρια χαμος βραχος πρινος βατος εικονισμα ονειρα, μαγουλο σημαδι χαστουκι, ανδρας χαραδρας Θερμιωτες σκαλι Αγια Τραπεζα ταφος λιγδοπετρα ανθρωπινος σκελετος Χριστος οστα ευωδια ιερεας φυλαξη ιμ Παντελεημονος Παντελεημονα ρωσικο Παντελεημων Θυμιανου Ευφημιανου Θυμιανος Ευφημιανος θαυματουργος, Θεος ιαση παθηση οφθαλμων παθησεις οφθαλμου οραση οφθαλμος οφθαλμοι θεραπεια χαρισμα χαρις επικοινωνια τηκεπικοινωνια μακροθεν, ανταλλαγη σκαπτικο εργαλειο εξ αποστασεως δασος ερειπωμενος βυζαντινος βυζαντιο Προδρομου, Προδρομος 15ος ιερωμενος υψηλο επιπεδο αγιοτητα ευλαβια χριστιανοι απριλιος αγριολουλουδα αρωματικα φυτα σωμα ανθη περιοχη αη Γιαννης τα Λουλουδια αγριολουλουδο αρωματικο φυτο ανθος αι Γιαννης Λουλουδι κελλακι κελακι εξωκκλησι εμφανιση των Λουλουδιων Σωτηρχου δεηση ελεος ερημια δαιμονας θεοσημια ησυχασμος μυροβλυτης μοσχοβολια σκηνωμα μαρτυρια συνειδηση κατοικοι χωριο αγιοι ιερα προσκυνηματα ασκητικη ζωη Λεσβιοι ευλαβεια ενυπνιο πιστος Νικολαος ασκητικη μορφη Ρουβημ ηλικιωμενος, Ελευθεριος ιερευς, Αβακουμ, Νικοδημος, Γεωργιος, Αντωνιος, Λεοντιος, Σταυρος, Βασιλειος Ιγνατιος πατερ Ευσταθιος, καλογηρος καλογερος αγιων κελλι κελι χαλασματα μνημοσυνο μυστικη οραματα αγιασμενος, αιμα πονος, βασανο μαρτυς αθωος θαυματα θεραπειες θαυμαστη ονειρατα στοχασμος 1455 αποκαλυψη 1433 κατεστραμμενο 1235 ηγουμενος 1454 αρχιμανδριτης διακονος Παντερας Λαμπροτριτη τριτη του πασχα λαμπρη 1463 σφαγη φωτια επιστατης Ακινδυνος Ιωσηφ, χωρια Μιστεγνα Ακινδυνων Παραδοσεις ιδρυση 17ος Παισιος σκητη 1962 Ειρηνης και των συν αυτω μαρτυρησαντων, ειρηνη θαυμαστο σημειο 1959 Κοντογλου γεροντισσα Ευγενια ιερα ορθοδοξο μοναχικο βιωμα αναπαυση ορθοδοξια

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Τα μικρονήσια Δασκαλειό και Ρόμβη Τάλου / Τολού Αργολίδος, αρχαία καταφύγια

Το νησάκι Δασκαλειό, ευρίσκεται στον όρμο του Τολού Αργολίδος,...

Οι Έλληνες του 8ου αι. π.Χ. αξιοποίησαν το συμφωνικό αλφαβήτου των Φοινίκων!!! λέει η UNESCO! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Τα παραμύθια περί Αναγνώρισης της Ελληνικής Γλώσσας με Παγκόσμια Ημέρα...

Τι κοινό έχουν τα όρη ΠΑΡΝΑΣΟΣ – ΠΑΡΝΗΘΑ – ΠΑΡΝΩΝ; – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αρχαιοτάτη ελληνική λέξη για την πέτρα...

ΕΘΙΜΑ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Από το πρωί γίνεται ο στολισμός του...