Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

26.6 C
Athens
Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025

Παραδοσιακή Πωγωνήσια συνταγή για κοφτό

Παραδοσιακή πωγωνήσια συνταγή
για κοφτό

Υλικά για 4 άτομα:

– σιτάρι (περίπου 600 γραμμ.)

– κρέας (περίπου 1,5 κιλό) από γίδα ή ζυγούρι κατά προτίμηση

– αλάτι

– τομάτα

– κόκκινο πιπέρι

– λάδι

– 2 κρεμμύδια 

Πανηγύρι στην Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων Ηπείρου.

Εκτέλεση:

Αλέθουμε το σιτάρι (σημ: το άλεσμά του γινόταν παλαιότερα με τα «χερόβολα»,
σήμερα όμως μπορείτε να το βρείτε έτοιμο, αλεσμένο). Βάζουμε το κρέας με νερό
σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Μόλις «αφρίσει», αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον
αφρό. Ρίχνουμε τα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα στην κατσαρόλα. Στην συνέχεια,
ρίχνουμε και το σιτάρι και ανακατεύουμε συχνά το μείγμα, που βράζει σε μέτρια
φωτιά. Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε, σε καυτό λάδι, την τομάτα, το κόκκινο πιπέρι και
το αλάτι. Μετά τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα με το κρέας και το σιτάρι που
βράζουν μαζί. Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου για 1,5 – 2 ώρες.

ΠΗΓΗ: Μιχ. Στούκας «Το Πωγώνι ξαναζωντάνεψε; Για πόσο όμως», εφημ.
«Η φωνή της Καστάνιανης Πωγωνίου», αρ. φ. 128, Μάιος-Ιούλ. 2024. ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
, 1.11.2024. – 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκακης Το Ημερολόγιο ενός λοχία από την Μερόπη Πωγωνίου, στον Πόλεμο του 1940εκδ. «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη», Ιωάννινα, 2006.

Πανηγυρι Καστανιανη Πωγωνιου Ιωαννινων Ηπειρου Παραδοσιακη Πωγωνησια συνταγη κοφτο υλικα σιταρι κρεας γιδα ζυγουρι αλατι τοματα κοκκινο πιπερι λαδι κρεμμυδι αλεσμα σταρι χεροβολο βρασιμο αφρος κατσαρολα μειγμα, φωτια τηγανι ελαιολαδο μαγειρεμα Πωγωνι
author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Η «φουσκωτή» κολοκυθόπιττα και τα «καλόπια» Αντιπάρου

Στην παραδοσιακή κουζίνα της Ωλιάρου (νυν Αντιπάρου) Κυκλάδων συγκαταλέγεται...

Βρέθηκε ψωμί 5.300 χρόνων! Από σιτάρι και φακές! – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Χρόνια τώρα οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί...

Πριν 300.000 χρόνια έζησε ο Αρχάνθρωπος στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, λέει τώρα το υπ. Πολιτισμού!!!

Εγκαινιάσθηκε, χθες, η περιοδική έκθεση, «Στη Σπηλιά: Ιστορίες από...