Ο ΜΠΑΛΕΖΕΣ είναι μια παραδοσιακή δυναμωτική κρέμα για λεχώνες, γάμους και ασθενείς, την οποία έφτιαχναν στην ΑΓΙΑΣΟ Λέσβου.
Για να την φτιάξουν, προμηθεύονται:
Υλικά:
7 ποτήρια νερό
1,5 ποτήρι νισεστέ
1 ποτήρι ζάχαρη
Ούζο ή ανθόνερο
Κανέλλα και καρύδια ή αμύγδαλα για το
γαρνίρισμα
Ανακατεύουν όλα τα υλικά
μαζί, σε μια κατσαρόλα και την βάζουν στην φωτιά.
Μόλις βράσει χαμηλώνουν την
φωτιά.
Μόλις κάνει φουσκάλες, το αποσύρουν
από την φωτιά.
Προσθέτουν ένα καπάκι ούζο
ή ανθόνερο.
Σερβίρουν με κανέλλα και
καρύδια ή αμύγδαλα.
Προσφέρεται στις λεχώνες,
σε γάμους και σε ασθενείς.
ΠΗΓΗ: Την συνταγή μας έδωσε η κ. Μαρία Κουρβανιού. Γ. Λεκάκης “Λεξικον παραδοσεων”. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.6.20204.