Του Γιώργου Λεκάκη
Από γραφέντα στον Τύπο του 19ου αιώνος γνωρίζουμε ότι:
- Ο καθηγητής της παλαιογραφίας εν τω πανεπιστημίω Λειψίας κ. Γαρτχάουζεν επεσκέφθη την εν Καΐρω βιβλιοθήκην εν η ανεύρε σπουδαία χειρόγραφα του Η΄. και Θ΄. αιώνος μ. Χ. Απήλθε δ’ ήδη εις το όρος Σινά προς επίσκεψιν της αυτόθι βιβλιοθηκης της Μονής. – ΠΗΓΗ: εφημ. Εφημερίς, 25.12.1880.
- Αναλώμασι του εν Οξωνία πανεπιστημίου εκδίδεται προσεχώς ακριβής κατάλογος των εν ταις βιβλιοθήκαις του Σιναίου μοναστηρίου αποκειμένων ελληνικών, αραβικών και κοπτικών χειρογράφων, χιλίων τριακοσίων τον αριθμόν. Τον κατάλογον συνέταξε λατινιστί μετά πολλών σημειώσεων και απανθισμάτων ο εν τω πανεπιστημίω Λειψίας καθηγητής της παλαιογραφίας κ. Γκαρτάουσεν. – ΠΗΓΗ: εφημ. Νέα Εφημερίς, 25.2.1883.
- Προ δύο ετών αι κυρίαι Λιούις και Ζίπσων ανεκάλυψαν εν τω ελληνορθοδόξω ναώ της αγίας Αικατερίνης εν τω όρει Σινά πολύτιμον χειρόγραφον εκ της Ν. Διαθήκης, όπερ μετά την αναχώρησιν των δύο τούτων κυριών εξηφανίσθη· ως εκ τούτου πάντες υπέθεσαν ότι εκλάπη. Αλλά προ 12 περίπου ημερών αι ρηθείσαι κυρίαι ανεύρον το έγγραφον τούτο παρά τινι εμπόρω αρχαιοτήτων εν Καΐρω τον οποίον κατήγγειλαν εις τον αυτόθι διαμένοντα αντιπρόσωπον του όρους Σινά, ούτος δε εις την δικαστικήν αρχήν, ήτις διέταξε την σύλληψιν του εμπόρου και την ενέργειαν ανακρίσεων κατασχεθέντος συγχρόνως και του πολυτίμου χειρογράφου. – ΠΗΓΗ: εφημ. Εφημερίς, 6.2.1895.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Χειρογράφων του Σινά / Sinai, έκδοση της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο, είναι πλέον γεγονός.Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Sinai Manuscripts» είναι σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη του UCLA και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Early Manuscripts (EMEL). Φιλοξενεί στο Διαδίκτυο τα αποτελέσματα του Ψηφιακού Έργου της Βιβλιοθήκης του Σινά, μια δεκαετή συνεργατική προσπάθεια ψηφιοποίησης της απαράμιλλης βιβλιοθήκης χειρόγραφων της ιστορικής Μονής.
Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά διατηρεί μια από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που λειτουργούν ακόμη, συνεχώς και αδιαλείπτως, σε όλον τον κόσμο. Διαθέτει 4.559 χειρόγραφους κώδικες, με έργα σε 13 γλώσσες γραμμένες, από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα Νέα Ευρήματα, μια «κρυμμένη» έως τώρα γνώση, περίπου 1.100 αποσπασματικών χειρογράφων / fragmenta, που ανακαλύφθηκαν το 1975, όταν οι μοναχοί καθάριζαν συντρίμμια από ένα δωμάτιο, που είχε υποστεί ζημιά, από έναν σεισμό, στο βόρειο τείχος της Μονής.
Το έργο ψηφιοποιεί τα χειρόγραφα της Μονής σε δύο φάσεις:
- Φάση Α: Χειρόγραφα Αραβικά και Συριακά 1.172 κώδικες (400.000 σελίδες).
- Φάση Β: Ελληνικά, Γεωργιανά, Σλαβικά και άλλες γλώσσες 3.387 κώδικες (1,1 εκατομμύρια σελίδες).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ για εκδοσεις ΟΜΗΡΟΥ στην ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ, ΕΔΩ.
Χρηματοδοτήθηκε από γενναιόδωρες επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Ahmanson Foundation, την Arcadia / Αρκαδία, το Museum of the Bible Scholar’s Initiative και το Οικογενειακό Ίδρυμα Steinmetz Foundation.
ΠΗΓΗ: Sinai Manuscripts, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2021.