Το 44 μ.Χ. επισκοπή στην αρχαία ελληνική πόλη Ρυψ Απουλίας:
Βάσει παράδοσης, η Ρυψ ίδρυσε δική της επισκοπή, κατόπιν εντολής του αγίου Πέτρου, ο οποίος διόρισε τον Αθηναίο άγιο Κλήτο, ως τον πρώτο επίσκοπο (ο οποίος στο μέλλον θα γινόταν και πάππας με το όνομα Ανάκλητος / Κλήτος / Κλείτος / Ανέγκλητος). – ΔΙΑΒΑΣΤΕτο ΕΔΩ.
Η Παλαιάπολις Σαμοθράκης έχει και μεσαιωνικό ιστορικό χώρο να επιδείξει, ακριβώς γιατί αυτήν επέλεξαν και οι Γκατελούτσι για να οχυρώσουν. Εισερχόμενοι σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, που κείται λίγο παρακάτω από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Μεγάλων Θεών, ένα μονοπάτι αριστερά μας, οδηγεί, έπειτα από 50 μ. στην παλαιοχριστιανική βασιλική «του αποστόλου Παύλου», ορατή και από τον παραλιακό δρόμο. Εκτίσθη εις ανάμνησιν της εκεί επισκέψεως του αποστόλου του χριστιανισμού, το 49 ή το 51 μ.Χ. Ο Παύλος διέμεινε στην Σαμοθράκη μόνο ένα βράδυ, στον δρόμο του για την Νεάπολι (νυν Καβάλα) και ακολούθως την Ευρώπη. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, θα πρέπει να ομιλούμε για την αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική εκκλησία! Η εκκλησιά καταστράφηκε από σεισμό, περίπου το 200 μ.Χ. – σεισμός που κατέστρεψε και πολλά άλλα αρχαία οικοδομήματα. Πλησίον της, πηγή με παγωμένο νερό και μια μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται από τα πολλά τρεχούμενα νερά… – ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός, 2006.
Και μοναστήρι σε όαση στην περιοχή Tal Ganoub Qasr Al-Ajouz της δυτικής ερήμου Bahariya / Μπαχαρία / Μπαχαρίγια / Μπαχαρέια, Αιγύτου – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.
Ένα κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου, ιδρυθέν το 377 μ.Χ. υπήρχε στην θέση όπου εκτίσθη η ΙΜ Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, τον 9ο μ.Χ. – 10ο μ.Χ. αιώνα, από τον Παύλο Ξεροποταμηνό ή Ξεροποταμίτη.
Του Γιώργου Λεκάκη
Η αρχαία ελληνική Μλαῦνδος / Βλαῦνδος της...
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.