Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

6.8 C
Athens
Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025

Τελευταίo βίντεο

 

Social Media - Αρχείον Πολιτισμού

46,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,136ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
67ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
478ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Social Media - Γιώργος Λεκάκης

Η κουζίνα της Κέας

Η κουζίνα της
Κέας

Στην Κέα, πάρτε μια «ουσιαστική γεύση» από Τζιά:

Τοπικά εδέσματα:
– ο «πασπαλάς» (μικρά κομμάτια
χοιρινού κρέατος μαγειρεμένα με τομάτα και αυγά),
– τα «τσίγαρα» (κομμάτια
χοιρινού κρέατος με λίπος),
– η «λόζα» (καπνιστό χοιρινό
κρέας), αλλαχού λότζα,
– τα ντόπια λουκάνικα (καπνιστά
και φτιαγμένα με ντόπια μυρωδικά),
– τα παραδοσιακά τυριά (ξηροτύρι,
μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή).

Τοπικά πιάτα:
κόκορας κρασάτος, αστακομακαρονάδα
και βεβαίως φρέσκα ψάρια.
Τζιώτικο κρασί το «μαυρούδι».

Προμηθευτείτε:

ντόπια κρεατικά, ελαιόλαδο, θυμαρίσιο
μέλι, παστέλι, χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αμυγδαλωτά, σπαθόλαδο και κεραλοιφή
(τα δυο τελευταία οι εντόπιοι θεωρούν ότι έχουν ιαματικές, επουλωτικές και
καταπραϋντικές ιδιότητες).

author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Related

Το μικρονήσι ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ (Θήρας) από την ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΟΧΗ έως σήμερα – του Ν. Βερνίκου

ΣΥΜΒΟΛΗ στην ΜΕΛΕΤΗ της ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΔΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ (Θήρας) από την ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ...