Η φάβα είναι πανάρχαιο έδεσμα που καταναλώνεται μέχρι σήμερα παραδοσιακά στα περισσότερα νησιά του Ελληνικού χώρου.
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι φαβας, ΕΔΩ.
Παρασκευάζεται από σπασμένες κοτυληδόνες[1] σπερμάτων (σπόρων) οσπρίων, που προέρχονται από τοπικές ποικιλίες πέντε βοτανικών ειδών:
Οι αγρότες, σε κάθε νησί, έχουν αναπτύξει την δική τους καλλιεργητική τεχνική και επεξεργασία σύμφωνα με την τοπική παράδοση.
Στην παραδοσιακή νησιωτική κοινωνία η φάβα εντάσσεται στον καθημερινό, όσο και στον εορταστικό, διατροφικό κύκλο, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διατροφική κουλτούρα και περιβάλλεται από πλήθος λεκτικών και συμβολικών πρακτικών.
Η φάβα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να περιλαμβάνεται στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και στις σύγχρονες γαστρονομικές συνθέσεις.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.10.2025.
ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:
[1] η κοτυληδόνα ή ο κοτυληδώνας, αποτελεί σημαντικό μέρος του εμβρύου, το οποίο περιλαμβάνεται στον σπόρο των φυτών. Ετυμολογείται από εκ την αρχαία ελληνική λέξη (ο) κοτυληδών, το οποίο επίσης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κοτύλη = κύπελλο, κοίλο.
κυκλος της φαβας νησιωτικη Ελλαδα, αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδος ελλαδας φαβα παναρχαιο ελληνικο εδεσμα παναρχαια αρχαια ελληνικα εδεσματα καταναλωση παραδοσιακο νησι νησια ελλαδα παρασκευη σπασμενη κοτυληδονα σπερμα σπορος οσπρια οσπριο τοπικη ποικιλια βοτανικα ειδη βοτανα βοτανο ειδος λαθουρι μπιζελι κουκι, κουκια αγροτες, καλλιεργητικη τεχνικη επεξεργασια παραδοση καλλιεργεια παραδοσιακη κοινωνια καθημερινος εορταστικος διατροφικος κυκλος, διατροφικη κουλτουρα λεκτικη συμβολικη πρακτικη παραδοσιακο πιατο κουζινα, μαγειρικη γαστρονομια κοτυληδωνας, εμβρυο σποροι φυτο ετυμολογια αρχαια ελληνικη λεξη κοτυληδων, κοτυλη κυπελλο, κοιλο