Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

14 C
Athens
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Συνταγή για τα κοτσναδοπιττάκια Αγιάσου Λέσβου

Της Μαρίας Κουρβανιού, από την Αγιάσο

Αγιασώτικη παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου.

Οι κοτσνάδες είναι άγριο χόρτο, λουλούδι που βγαίνει στο βουνό, αυτό που κάνει την παπαρούνα (αρχ μήκων), πριν αυτή βγάλει λουλούδι. Αλλαχού τις λένε κουτσουνάδες (κουτσουνάδα, κουτσούνα, Papaver rhoeas).

Για να φτιάξουν τα πιττάκια:

  • Ζεματάνε και ματσίζουν (= τεμαχίζουν) τις κοτσνάδες, αφού τις στραγγίξουν καλά, να μην έχουν υγρά,
  • Προσθέτουν 3 φέτες ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμένο,
  • Βάζουν κρεμμύδι τριμμένο,
  • δυο αυγά,
  • τυρί μυζήθρα τριμμένη ξερή,
  • μια κουταλιά ταραμά ή ταραμοσαλάτα (προαιρετικώς),
  • δυο πατάτες βρασμένες και λιωμένες,
  • λίγο αλάτι,
  • πιπέρι, κύμινο ή ρίγανη.

Τα ζυμώνουν καλά, και τα βάζουν λίγο στο ψυγείο να σφίξουν. Τα πλάθουν, τα αλευρώνουν και τα τηγανίζουν με ελαιόλαδο.

  • Το ίδιο κάνουν και τις πίνες (ένα είδος θαλασσινού), αλλά αυτές θέλουν καλό καθάρισμα, γιατί έχουν σκουλήκια, κάρβουνα, μαλλιά, λάσπη, κλπ.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης “Πιττα γύρος της Ελλάδος”. Γ. Λεκάκης “Συχγρονης Ελλαδος περιηγησις”. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.7.2015.

κοτσναδοπιττακια αγιασου λεσβου κοτσναδοπιτακια αγιασος λεσβος κοτσναδοπιττακι κοτσναδοπιτακι αγιασωτικη παραδοσιακη κουζινα συνταγη κοτσναδες κοτσναδα λουλουδι βουνο, παπαρουνα, μηκων λουλουδια πιττακι πιτακι πιττα πιτα ματσιζω τεμαχιζω ψωμι κρεμμυδι αυγο τυρι μυζηθρα ξερη ταραμας ταραμοσαλατα πατατα βραστη αλατι, πιπερι, κυμινο ριγανη ζυμωμα πλασιμο αλευρι τηγανι ελαιολαδο πινα ειδος θαλασσινο θαλασσινα κοτσναδοπιττα κοτσναδοπιτα πινοπιτακι πινοπιττακι πινοπιτα πινοπιττα αγριο χορτο, λουλουδια κουτσουναδες κουτσουναδα, κουτσουνα, κουτσουνι Papaver rhoeas ροια 

 

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Ήθη και έθιμα της αγίας Βαρβάρας – σχέση με Εκάτη, Δήμητρα και Ήρα – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αγία Βαρβάρα εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου....

Από την αρχαία ελληνική μακαρία, το μελομακάρονο – τι συμβολίζει

Της δρ. Γεωργίας Κατσογριδάκη, διαιτολόγου – διατροφολόγου Το μελομακάρονο αποτελεί...

Η νήσος ΑΝΔΡΟΣ πήρε το όνομά της από τον Ανδρέα – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη  Η νήσος Άνδρος ονοματίσθηκε από τον ήρωα...