Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ παρουσιάζει την τοποθέτηση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας για την διακοπή πρόσβασης στο TLG:
Από τις 1.4.2025 κανένα ίδρυμα της χώρας που βασίζεται στις συνδρομές του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) δεν έχει πρόσβαση στο ερευνητικό εργαλείο TLG (Thesaurus Linguae Graecae). Το TLG είναι από τα βασικότερα εργαλεία στους τομείς της Κλασσικής και της Βυζαντινής Φιλολογίας, καθώς παρέχει μια τεράστια βάση κειμένων (ξεκινώντας από τα ομηρικά έπη και φτάνοντας μέχρι και σε κείμενα, όπως τα Απομνημονεύματα του Ι. Μακρυγιάννη) και κομβικών εργαλείων για την μελέτη τους (π.χ. lemma/textual/proximity search, λεξικά). Επομένως, το TLG είναι ένα πολύτιμο και άκρως απαραίτητο εργαλείο για τη φιλολογική έρευνα της χώρας για τον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό φοιτητή, τον υποψήφιο διδάκτορα, τον ερευνητή και φυσικά τον ακαδημαϊκό καθηγητή.
Ο ΣΕΑΒ μας ενημέρωσε πως η πρόσβαση στο TLG διακόπηκε εξ αιτίας μη έγκαιρης πληρωμής της συνδρομής και πως η αποκατάσταση της δεν πρόκειται να επανέλθει το λιγότερο πριν τον Ιούλιο, μέχρι να ληφθεί και να εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανανέωση των συμβάσεων με τους συνεργαζόμενους εκδότες, μεταξύ των οποίων και το TLG. Μάλιστα, το ίδιο συνέβη πριν λίγες μέρες με τον εκδότη Servier (Scopus, Science Direct), ο οποίος διέκοψε προσωρινά την πρόσβαση στις υπηρεσίες του και μετά από επικοινωνία με τον ΣΕΑΒ την αποκατέστησε, όπως και τη δυνατότητα δημοσίευσης σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που πλήττεται με τέτοιο τρόπο η ακαδημαϊκή φιλολογική έρευνα στα βασικά της ερευνητικά εργαλεία. Η απουσία του TLG για πολύμηνο διάστημα εμμέσως εξαναγκάζει πολλούς είτε να καταφύγουν σε πλέον παρωχημένους τρόπους μελέτης είτε στην καταβολή του ποσού των 125 ευρώ για προσωπική συνδρομή σε εποχή που όλος ο κλάδος είναι εγκληματικά υποχρηματοδοτούμενος και υποτιμημένος. Η πολύπλευρη ζημιά στην έρευνα οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία των υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο να παρέχεται δέουσα σημασία στις έγκαιρες και επαρκείς χρηματοδοτήσεις των ανθρωπιστικών επιστημών την ώρα που δίνονται αφειδώς χρηματοδοτήσεις σε άλλα ερευνητικά προγράμματα, επειδή αξιολογούνται ως κερδοφόρα.
Ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την στέρηση αυτού του πολύτιμου για την έρευνά μας εργαλείου και ζητούμε την επίσπευση της επαναφοράς του TLG, κυρίως δε την οριστική επίλυση της επιδεικτικής και συστηματικής αδιαφορίας που αφήνει τους εκδότες απλήρωτους σε σημείο που διακόπτουν τη συνεργασία με τη χώρα μας. Ζητούμε, τέλος, να μην επαναληφθεί αυτή η ντροπιαστική κατάσταση που θίγει το ερευνητικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών στην χώρα μας.
Εκ μέρους του ΔΣ,
Φροσυνάκης Χρήστος,
Πρόεδρος ΔΣ
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.5.2025.
εκπαιδευτικο ιδρυμα ελλαδα Συνδεσμο Ακαδημαικων Ελληνικων Βιβλιοθηκων προσβαση ερευνητικο εργαλειο Thesaurus Linguae Graecae