Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

26.6 C
Athens
Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025

Ο Οδυσσέας στο Περού και η πολιτεία των γιγάντων σε υψόμετρο 3.000 μ.!

Του μουσικού Φώτιου Τούμπανου

Το Ollantaytambo στην γλώσσα των Κέτσουα – Quechua γράφεται Ullantaytampu είναι μια πόλη και ένας αρχαιολογικός χώρος Inca στο νότιο Περού.

Το Ολλανταϊατάμπο είναι περίπου 75 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης του Κούσκο της δεύτερης πρωτεύουσας των Ίνκας. Η Πρώτη είναι το Τιχουανάκου της Βολιβίας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.792 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

σκαλες γιγαντων

Το Ollantaytambo είναι ένα θαύμα μηχανικής και αρχιτεκτονικής, πολλά ερωτήματα έχουν τεθεί σε όλη την ιστορία σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής στην τοποθεσία.

Ollantaytambo3

Βρίσκουμε τεράστιες λαξευμένες πέτρες, οι βαρύτερες από αυτές που υπολογίζεται ότι ζυγίζουν πάνω από 50 τόνους. Δεν είναι μόνο το μέγεθός τους που ξεχωρίζει αλλά η ακρίβεια με την οποία σκαλίστηκαν, ευθυγραμμίστηκαν και εφαρμόστηκαν με ακρίβεια μεταξύ τους. Είναι επίσης ένα μυστήριο πώς αυτές οι πέτρες μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία, καθώς θα δυσκολευόμασταν να το κάνουμε αυτό στην εποχή μας χωρίς να κατασκευάσουμε κάτι για να μας βοηθήσει με ένα τόσο βαρύ φορτίο. Η επιμελητεία του ορεινού εδάφους και η ανάγκη να διασχίσετε ένα ποτάμι προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα σε αυτό το ήδη δύσκολο έργο.

Παρόμοια με το Machu Pichu και το Sacsayhuaman, βλέπουμε δύο σαφώς διαφορετικά στυλ λιθοδομής, μεγαλύτερη μεγαλιθική κατασκευή και πολύ μικρότερη πέτρινη εργασία με τη χρήση κονιάματος για τη συγκράτηση τους. Στο Ollantaytambo υπάρχουν εκατοντάδες σπασμένα και διάσπαρτα κομμάτια μεγαλιθικής πέτρας, μερικά από αυτά τα κομμάτια έχουν επανατοποθετηθεί στις μεταγενέστερες κατασκευαστικές εργασίες στην τοποθεσία.

με μαιανδρους

Το Ollantaytambo διαθέτει επίσης προηγμένα συστήματα διαχείρισης νερού, συμπεριλαμβανομένων καναλιών και σιντριβανιών που επιδεικνύουν δεξιοτεχνία στην υδραυλική μηχανική. Βρίσκεται σε μια περιοχή που οι Ίνκας την ονομάζουν Ιερή Κοιλάδα.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Ίνκα το Ολλανταϊατάμπο ήταν η βασιλική περιουσία του αυτοκράτορα Πάτσα Κούτι που κατέκτησε την περιοχή και έχτισε στην πόλη ένα τελετουργικό κέντρο.

Κατά τη στιγμή της ισπανικής κατάκτησης του Περού χρησίμευε ως οχυρό για τον Μάνκο Γιαπανγκουι, ηγέτη της αντίστασης των Ίνκα.

Σήμερα όμως είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, λόγω των κτιρίων των Ίνκα και θεωρείται ως ένα από τα πιο κοινά σημεία εκκίνησης γνωστό ως το μονοπάτι των Ίνκα.

Το Ολλανταϊατάμπο μπορεί να συγκριθεί σε μεγαλείο με άλλους αρχαίους τόπους όπως το Puma Punku, Τεοτιχουακάν.

αγγειο του Ολλανταϊατάμπο με μαιανδρο λαβυρινθο κιονα κιονοκρανο

Αυτό που δεν σας έχω πει ακόμα είναι ότι οι Περουβιανοί είναι θαυμάσιοι άνθρωποι πάρα πολύ φιλόξενοι και ιδικά σε εμάς τους Έλληνες υπάρχει μια εκτίμηση και σεβασμός προς την ιστορία μας και σας πληροφορώ ότι την ελληνική μυθολογία μας την ξέρουν πολύ καλά. Ιδικά στην πολιτεία αυτή Ολλανταϊατάμπο υπάρχουν και κάτι παράξενες, μυστήριες, γιγάντιες σκάλες στο τέλος της πόλης που είναι στην πλευρά του βουνού και μετά ξαφνικά γκρεμός.

Η ερώτηση μου ήταν γιατί αυτές οι σκάλες; Το μυστήριο είναι, πώς οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να μεταφέρουν αυτά τα τεράστια μπλοκ πέτρας από τα λατομεία που απέχουν περίπου 100 χλμ.

λες και είσαι στην Ήπειρο

Και η απάντηση από πολλούς, χωρείς να γελάνε φυσικά ή να αστειεύονται μου έλεγαν ότι, εδώ είχαμε γίγαντες. Μου μιλούσαν για παράξενες ιστορίες όπως και για τον λευκό θεό που ήρθε από την ανατολή φορώντας ένα λευκό μανδύα με μακριά μαλλιά και γένια, τους δίδαξε αγάπη και ειρήνη και πολλά άλλα.

Εδώ τώρα αρχινάμε τα παράξενα, που δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο ιστορικό ή αρχαιολογικό για να το αποδείξουν μερικοί που τελικά γίνεται απίστευτο σήμερα όταν το ακούς για πρώτη φορά…

Είναι μια ιστορία που έμαθα από τους ντόπιους εκεί της πολιτείας και ιδικά από έναν συνταξιούχο αρχαιολόγο του Ολλανταϊατάμπο που ο φίλος μου ο Μανόλο που ήταν μαζί μας για να μας δείξει τα μέρη που πάμε γιατί γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του Περού ο συνταξιούχος Αρμάντο, μου έλεγε ότι ήταν τιμή του να μιλάει με έναν Έλληνα στο Περού.

Αφού λοιπόν έμαθε ότι είμαι Έλληνας με ρώτησε εάν ξέρω την ιστορία μου, δεν απάντησα αλλά χαμογέλασα, κατάλαβε ότι ξέρω αρκετά και με ρώτησε εάν ήξερα ότι ο Οδυσσέας είχε φτάσει στο Περού. Εγώ βασικά του είπα ναι με βάσει του Θ. Αξιώτη της Ερ. Μερτζ και από τα Ορφικά ότι ναι υπήρχε περίπτωση η ιστορία αυτή να είναι αληθινή αλλά, δεν ήξερα περισσότερα, δηλαδή που είχε πάει, τι είχε κάνει και ήταν λάθος μου γιατί δεν το είχα ψάξει καλύτερα αλλά, τον ρώτησα να μου πει την δικιά του ιστορία.

βραχογλυφικα βραχογραφιες

ΑΚΟΥΣΤΕ μια ιστορία που μου είπε:

Ο Οδυσσέας είχε έρθει εδώ, στο Ολλανταϊατάμπο, εδώ υπήρχαν γίγαντες (ασχέτως αν πάνε να τα θάψουν όλα αυτά) οι σκάλες αυτές ήταν των γιγάντων, ο Κύκλωπας υπήρχε εκεί, ο ποταμός Ουρουμπάμπα που διασχίζει την πολιτεία (σήμερα είναι και πολιτεία) τότε ήταν αρκετά βαθύς για να περάσουν καράβια, εάν είχαν πάει με καράβι ή με τα πόδια και ότι όταν τύφλωσαν τον βοσκό Κύκλωπα κρεμάστηκαν κάτω από τα λάμα που είχε ο γίγαντας αυτός γιατί τα λάμα είναι ψηλά και δυνατά και μπορούνε άνετα να κρατήσουν έναν άνθρωπο, και έτσι βγήκανε έξω από την σπηλιά του.

Μου είπε πολλά άλλα και με λεπτομέρειες αλλά έτσι απλά αυτό το νόημα είχε. Αλήθεια μου είπε; Αλήθεια σας λέω, ψέματα μου είπε τότε και εγώ ψέματα σας λέω, αλλά!!! Την ίδια ιστορία άκουσα και από άλλους όταν ήμουν στο Μάτσου Πίτσου.

Και όχι μόνο.

Υπάρχουν σημερινοί Έλληνες που έχουν ασχοληθεί πάρα πολύ και με πολλές αποδείξεις ότι όλα είναι ελληνικά εκεί στην νότια Αμερική. Με ελληνικά ονόματα πόλεων βασιλέων αναλύσεις ονομάτων που όσοι ενδιαφέρονται θα τους συνιστούσα να διαβάσουν τα βιβλία του Δρ. Κ. Χατζηγιαννάκη ή τον Στ. Δωρικό ή και άλλα βιβλία που γράφουν για τους Ίνκας, Ούρος, Αϋμάρα, Τσατσαπόγιας, κλπ. στο Περού και Βολιβία.

ΔΕΙΤΕ επίσης ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.5.2025.

ΥΓ:

  • Ευχαριστώ τον Μ. Λοπέζ αρχαιολόγο φίλο μου και οδηγό μου στο Περού.
  • Ευχαριστώ τον Α. Ορτίζ που με το αυτοκίνητο του μας γύρισε παντού.
  • Ευχαριστώ πάρα πολύ γιά όλες τις πληροφορίες από το βιβλίο “ΟΙ ΙΝΚΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ” και “ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ” των κ. Κ. Χατζηγιαννάκη και Στ. Δωρικού.
  • Και ευχαριστώ όλους από το διαδίκτυο που με βοήθησαν για όλα αυτά…

Οδυσσεας Περου πολιτεια των γιγαντων υψομετρο Οδυσσευς βασιλιας ιθακης ιθακη πολη γιγαντες γιγας γιγαντας αμερικη

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Αίσωπος, ο μεγάλος δάσκαλος της ανθρωπότητας – Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ των ΜΥΘΩΝ του

Του Κωνσταντίνου Σπίνου, Kspin.gr@gmail.com Ο μεγάλος Έλλην μυθογράφος Αίσωπος (7ος...

Η ΣΠΗΛΙΑ του ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ στην ΛΗΜΝΟ – Βιντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ Βιντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη Το...

Το λατρευτικό σπήλαιο Πετρωτών Ροδόπης – Σχέση με την χθόνια θηλυκή αρχή

Mία ερευνητική προσέγγιση Του Απόστολου Τσακρίδη Ο ογκώδης πυροκλαστικός βράχος (Εικ....

Οι Κουρήτες-Κρήτες φύλακες των διαβάσεων της Οροσειράς Κουρ, της Ζάκρου και οι Κούρδοι

ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του ιατρού πνευμονολόγου-φυματιολόγου Στυλιανού Θ. Μητρόπουλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γ. Λεκάκης Στην δημοσίευση...