Με ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς:
- Τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
- Τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
- Τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικ. Κακλαμάνη
- Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Κ. Χατζηδάκη.
- Τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυρ. Πιερρακάκη.
- Τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων
- Τους βουλευτές Ηπείρου
- Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
- Την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
- Τους Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια των πρωτευουσών των νομών της Ηπείρου
- Τους πνευματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Ηπείρου
- Το Ζάππειο Κληροδότημα
- και τα Μ.Μ.Ε
για την ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ από ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ σε ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ των ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΗ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΠΠΑ: Το ΖΑΠΠΕΙΟΝ οι Ηπειρώτες(*) καταγγέλλουν:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ: “Θελουν να ιδιωτικοποιήσουν τα εθνικα κληροδοτηματα”.
«Ισως είναι γνωστό σε αρκετούς από σας, ότι πριν από μερικά χρόνια, μια εταιρεία επιχειρηματικών συμφερόντων επιδίωξε, με μεθοδευμένη προσφυγή στο Εφετείο Αθηνών, να αλλάξει την ονομασία του Εθνικού Κληροδοτήματος ΖΑΠΠΕΙΟΝ και να αναλάβει την διαχείριση της περιουσίας του Κληροδοτήματος, μεταβάλλοντας τη βούληση των Εθνικών Ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα, με το πρόσχημα της καλύτερης αξιοποίησής του· στην πραγματικότητα αποσκοπούσε στην αρπαγή και εκμετάλλευση, προς το ίδιο όφελος, του εθνικού αυτού πλούτου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσηκώθηκε τότε ολόκληρη η Ήπειρος και κατόρθωσε να αποτρέψει μια τέτοια θλιβερή και απαράδεκτη, από νομική και ηθική άποψη, εξέλιξη.
Το αρμόδιο Εφετείο, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε το αίτημα της Εταιρείας. Επίσης απορριπτική ήταν και η απόφαση 55/2020 του Αρείου Πάγου, με το άξιο μνείας σκεπτικό ότι το άρθρο 109, παρ. 1 του Συντάγματος καθορίζει ότι: “δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης ή δωρεάς, ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού”.
Στη δεύτερη παράγραφο δε το ίδιο άρθρο ορίζει ότι “κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση για τον ίδιο ή άλλο (παρόμοιο) κοινωφελή σκοπό, όταν βεβαιωθεί, με δικαστική απόφαση, ότι η θέληση του διαθέτη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί”, πράγμα βέβαια που δεν συνέβαινε με το Ζάππειο Κληροδότημα. Μάλιστα η απόφαση 55/2020 του Αρείου Πάγου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, και επισημαίνει πως στην αίτηση της εταιρείας δεν υπάρχει κανένα “έννομο συμφέρον”, προσθέτει δε ότι “για να εξασφαλιστεί η προστασία της βούλησης του διαθέτη” που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με την τρίτη παραγρ. του άρθρου 109 του Συντάγματος, στην οποία ορίζεται ότι “η διοίκηση και η διαχείριση του κάθε κληροδοτήματος γίνεται σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη”, ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι “δεν επιτρέπεται η μεταβολή του σκοπού της περιουσίας που έχει ταχθεί υπέρ του Δημοσίου ή προς εξυπηρέτηση κοινής ωφέλειας, όχι μόνο με διατάγματα, αλλά ούτε με Νόμο”.
Η παραπάνω εξέλιξη γέμισε από ικανοποίηση τον Ηπειρωτικό λαό, στον οποίο δημιουργήθηκε η εντύπωση, ή μάλλον η βεβαιότητα, πως κανένας στο μέλλον δεν θα τολμούσε να επιδιώξει αυτό που είχαν επιδιώξει οι “αετονύχηδες της ιδιωτικής εταιρείας συμφερόντων” και που, δυστυχώς, κατά τρόπο αξιοκατάκριτο, είχε προτείνει το ελληνικό κράτος, για τη δήθεν “αξιοποίηση του κληροδοτήματος από την εν λόγω εταιρεία”.
Όμως, σε τούτη εδώ τη χώρα που λέγεται Ελλάδα, η οποία όχι μόνο “ποτέ δεν πεθαίνει”, αλλά και ποτέ δεν σε αφήνει να πλήξεις, όλα, και τα πιο παράδοξα και απρόσμενα, μπορεί και πρέπει κανείς, αργά ή γρήγορα, να τα περιμένει. Έτσι πέντε χρόνια μετά την 55/2020 τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, με συνέντευξη του μέχρι πρότινος υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργείο και προαχθεί σε αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τα ακόλουθα: “Παρουσιάζοντας ο υπουργός το νομοσχέδιο για τις δωρεές στο Δημόσιο, ανακοίνωσε τη μετατροπή των Ιδρυμάτων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου”.
Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από βαρύγδουπες “ευεργετικές” διατάξεις, που περιλαμβάνουν μείωση της περιττής γραφειοκρατίας, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, και φορολογικές ελαφρύνσεις, επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης κληρονομιών, δυνατότητα αντικατάστασης διοίκησης ιδρύματος που δεν αξιοποιεί περιουσιακά στοιχεία, βελτίωση της διαδικασίας δωρεών, και άλλα ηχηρά παρόμοια. Έτσι, εκείνο που δεν επιτεύχθηκε, πριν από πέντε χρόνια για το Ζάππειο Κληροδότημα, με την έκδοση της 55/2020 Απόφασης του Αρείου Πάγου, που απέρριψε την αίτηση της εταιρείας ιδιωτικών συμφερόντων ως αντισυνταγματική, τώρα, με διάφορα προσχήματα, επιδιώκεται να επιτευχθεί από το ίδιο το ελληνικό κράτος, που ασφαλώς γνωρίζει ότι το Νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι αντισυνταγματικό, και με τελεσίδικη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου· σ’ αυτήν αναφέρεται ότι η αλλαγή του περιεχομένου και των όρων της διαθήκης αντίκειται στο άρθρο 109, παρ. 1 του Συντάγματος, και συνεπώς δεν επιτρέπεται ούτε με διατάγματα ούτε με νόμο. Ίσως αυτό να το αγνοούσε ο υπουργός, όμως οι συντάκτες του νομοσχεδίου το γνώριζαν, και έπρεπε να τον ενημερώσουν.
Βέβαια, η προηγούμενη περίπτωση της περιόδου 2019 – 2020, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι διαφορετική, από αυτή που επιχειρείται το έτος 2025. Όμως ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις υπάρχει, εμφανέστατος μάλιστα, ο συνδετικός κρίκος. Στην πρώτη περίπτωση η υπόθεση ξεκίνησε από ιδιωτική εταιρεία που “δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, επικοινωνίας, μάρκετινγκ και οργάνωσης επιχειρήσεων”. Όμως, και σ’ αυτήν την περίπτωση, το ελληνικό κράτος δεν υπήρξε αμέτοχο. Όπως αναφέρει, σε άρθρο του ο γνωστός δικηγόρος Μ. Μαρτσέκης, που χειρίστηκε την υπόθεση στα δικαστήρια, “το ελληνικό κράτος, είχε προτείνει την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος, από την εν λόγω εταιρεία, με το σκεπτικό ότι η αρμόδια Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – που διοικεί το Ζάππειο – δεν εκπληρώνει την βούληση των εθνικών ευεργετών Ζάππα”!!!
Το περίεργο στο “επιχείρημα” αυτό είναι ότι τη διοίκηση του Κληροδοτήματος Ζάππα – όπως και όλες τις διοικήσεις των Κληροδοτημάτων – την ορίζει, με βάση τη διαθήκη, το ίδιο το Υπουργείο, το οποίο επίσης είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία του Κληροδοτήματος. Το άρθρο 2 του νόμου 4182/2013 είναι σαφέστατο: “Το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πιστή και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών”. Σχετικά δε με το Ζάππειο Κληροδότημα υπάρχουν από τη διαθήκη οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη χρηστή διοίκηση και σύννομη διαχείριση, με τον έλεγχο που προβλέπεται να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις γνωμοδοτήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και με το νόμο που καθιστά δημόσιους υπολόγους τους διαχειριστές της περιουσίας του. Αυτό, άλλωστε, γίνεται ολοφάνερο από το γεγονός ότι με τον από 30 – 11 – 1869 νόμο τον οποίο ομόφωνα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, κατέταξε “ευγνωμόνως” τους δωρητές στους Εθνικούς Ευεργέτες Ευάγγελο και Κων/νο Ζάππα, και ονόμασε το μέγαρο που χτίστηκε με δαπάνες τους “ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟΝ”.
Συνεπώς, αν κάτι δεν πάει καλά με τους Ευεργέτες και την εκτέλεση των διαθηκών τους, υπεύθυνοι δεν είναι αυτοί που διορίζονται, με βάση τις διαθήκες, από το κράτος, αλλά υπεύθυνο είναι το ίδιο Κράτος που τους διορίζει, όπως αυτό επισημαίνεται με το 2ο άρθρο του νόμου 4182/2013 περί “κοινωφελών περιουσιών”, που αναφέρουμε πιο πάνω.
Τι έκανε όμως μέχρι τώρα το Ελληνικό Δημόσιο για τους Εθνικούς μας Ευεργέτες, που αποτελούν τα πιο εκλεκτά τέκνα του Απόδημου Ελληνισμού, αυτού του ανεκτίμητου εθνικού κεφαλαίου, που τόσα έχει προσφέρει στο Ελληνικό Έθνος; Οι απόψεις στο βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ” του Αλ. Κύρου, διακεκριμένου Έλληνα διπλωμάτη – Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και Πληρεξούσιου Υπουργού Β΄, με πλούσια διπλωματική πείρα και ζωηρό ενδιαφέρον για τον Απόδημο Ελληνισμό, είναι αρκούντως διαφωτιστικές: “Δεν ηθέλησε – γράφει – ή δεν ηδυνήθη το Κράτος, να τεθή επί κεφαλής της εθνικής εργασίας προς διοργάνωσιν του Αποδήμου Ελληνισμού. Πολλαί ατομικαί προσπάθειαι και μύριοι κόποι πήγαν χαμένοι. Ουδείς ασφαλώς θα ευρεθή μεταξύ ημών, όστις δεν θα ομολογήση ότι, ως Κράτος, απετύχομεν και ημαρτήσαμεν εις τα του Απόδημου Ελληνισμού”. Και οι αμαρτίες αυτές δεν είναι λίγες.
Έπειτα από τα παραπάνω:
Διαμαρτυρόμαστε έντονα στο Πανελλήνιο και ζητάμε από τους παραλήπτες του παρόντος εγγράφου να συμβάλουν ο καθένας από την δική του θέση, ώστε να αποφευχθεί η επιχειρούμενη μετατροπή των Εθνικών μας Κληροδοτημάτων από ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, και να παραδοθούν πολύτιμες εθνικές περιουσίες, που αποκτήθηκαν, με μύριες στερήσεις, με κόπους και με θυσίες μιας ολόκληρης ζωής των Εθνικών μας Ευεργετών, – που αποτελούν τα πιο εκλεκτά τέκνα του Λαού μας και έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες προς το Έθνος – σε “αετονύχηδες επιχειρηματίες” που θα τις εκμεταλλευθούν ανεξέλεγκτα, προς ίδιον όφελος, και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου για την ωφέλεια του οποίου έχουν προσφερθεί.
Μια τέτοια ανίερη προσπάθεια δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο, και ιδιαίτερα από τον Ηπειρωτικό Λαό, ο οποίος καυχιέται για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ήπειρο, που επίσημα θεωρείται και είναι πράγματι η πατρίδα των Ευεργετών. Όλα τα λαμπρά και αξιόλογα κοινωνικά και πνευματικά ιδρύματα, που αποτελούν μέχρι σήμερα πραγματικά κοσμήματα της Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους και συνθέτουν ό,τι πιο αξιόλογο έχει να παρουσιάσει το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, δημιουργήθηκαν με χρήματα των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών, οι περισσότεροι των οποίων υπήρξαν Ηπειρώτες.
Και είναι ανίερη μια τέτοια προσπάθεια, πρώτα από νομική άποψη, όπως αυτό επιβεβαιώνεται, από την απόφαση του αρμόδιου Εφετείου και την αντίστοιχη 55/2020 του Αρείου Πάγου, που απέρριψαν την πρόταση “γνωστών επιχειρηματιών”, με το αδιάσειστο επιχείρημα, που αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία: «Έννομο συμφέρον δεν διαθέτει ο οποιοσδήποτε τρίτος που, κατά την υποκειμενική του κρίση, θεωρεί ότι δικαιούται να παρεμβαίνει αυτοβούλως σε θέματα διοικήσεως και διαχειρίσεως Εθνικών Κληροδοτημάτων, για την – δήθεν – επωφελέστερη αξιοποίηση της περιουσίας των». Αυτό το “έννομο συμφέρον” δεν το διαθέτει ούτε ο αρμόδιος υπουργός που συνέταξε και παρουσίασε το σχέδιο νόμου, με το οποίο επιδιώκει να μετατρέψει τα Κληροδοτήματα από ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ σε ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και να τα παραδώσει σε ιδιώτες με το πρόσχημα της “επωφελέστερης αξιοποίησης”. Και δεν έχει αυτό το “έννομο συμφέρον” γιατί μια τέτοια ενέργεια είναι άκρως αντίθετη με τον κυρίαρχο Καταστατικό Χάρτη, με το Σύνταγμα δηλαδή της χώρας, που απαγορεύει σε οποιοδήποτε, πολιτειακό ή πολιτικό όργανο να θεσπίζει νόμους, αντίθετους με τις διατάξεις που περιέχονται σ’ αυτό, όπως είναι οι διατάξεις του άρθρου 109 του Συντάγματος, τις οποίες έπρεπε να είχε λάβει υπ’ όψιν του ο αρμόδιος υπουργός, πριν προχωρήσει σε μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια. Και έπρεπε επίσης , να έχει λάβει υπ΄όψιν του ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες του κοινού νομοθέτη, έχει συμπεριλάβει στο Σύνταγμα το ακροτελεύτιο άρθρο του με το οποίο ορίζει ότι: “Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων”.
Αυτήν τη “θεμελιώδη υποχρέωση” εκπληρώνουμε με την αντίδρασή μας αυτή προς την αντισυνταγματική ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών και ζητάμε την απόσυρσή της, θεωρώντας, επί πλέον, έωλα τα επιχειρήματα που επικαλείται το Υπουργείο, για πλεονεκτήματα και ελαφρύνσεις που υπόσχεται με το νομοσχέδιό του, γιατί αυτές ελαφρύνσεις και αυτά τα πλεονεκτήματα, έχει τη δυνατότητα – και ταυτόχρονα την υποχρέωση – να τα παραχωρήσει για την επωφελέστερη αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων με τη μορφή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, και όχι με το “ξεπούλημα” εθνικής περιουσίας σε ιδιώτες.
Η υποχρέωση δε αυτή του Υπουργείου προκύπτει, όχι μόνο από άποψη νομική – που είναι αυταπόδεικτη από το άρθρο 109 του Συντάγματος και από την 55/2020 απόφαση του Αρείου Πάγου, στην οποία ορίζεται ότι διατάξεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα “δεν αλλάζουν ούτε με διατάγματα, ούτε με νόμους”.
Και δεν είναι, μόνο, νομική – συνταγματική – αυτή η υποχρέωση· είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση ηθική, που επιβάλλεται από το σεβασμό στην ιερή βούληση των Εθνικών μας Ευεργετών, με την ανεκτίμητη προσφορά τους προς το Έθνος.
Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση προς όλους τους παραλήπτες του παρόντος εγγράφου, να δραστηριοποιηθούν και να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη απαράδεκτη – από νομική και ηθική – άποψη – προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών, με το σχετικό νομοσχέδιο.
Η έκκλησή μας, αυτή, απευθύνεται, κυρίως και προπάντων, προς το συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κ. Τασούλα, του οποίου γνωρίζουμε την ευαισθησία του και το ζωηρό του ενδιαφέρον για τα τέτοια αξιόλογα εθνικά θέματα. Ο σεβασμός τους άλλωστε, προκύπτει από το γεγονός ότι, ως πρώτος πολίτης της χώρας, είναι ταγμένος από το Σύνταγμα να μεριμνά για την εφαρμογή του που κατοχυρώνει τη βούληση των Ευεργετών μας, διατυπωμένη ξεκάθαρα στις διαθήκες τους.
Είμαστε δε βέβαιοι ότι, όπως, ως Πρόεδρος της Βουλής, αντιτάχθηκε στην έγκριση μιας πρότασης εταιρείας επιχειρηματιών, να ιδιωτικοποιήσουν και να εκμεταλλευθούν, προς ίδιο όφελος, το μεγάλο Εθνικό Κληροδότημα του Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, έτσι και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιταχθεί και στηn νέα προσπάθεια να μετατραπούν τα Εθνικά Κληροδοτήματα από δημόσια ιδρύματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα, με τη βούληση των Ευεργετών, και με την αμετάκλητη απόφαση 55/2020 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2025.
(*) Την διαμαρτυρία υπογράφουν:
- το ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, αρ. πρωτ. 7
- ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ»
- η ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
- η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
- και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ.
ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ για την ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ του ΖΑΠΠΕΙΟΥ και των ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΖΑΠΠΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟ ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ζαππας ΒΟΡΕΙΟΣ βορεια ΗΠΕΙΡΟΣ zappeion zapion zappeio zappio Athens