Του Γιώργου Λεκάκη
Το Αρχιπέλαγος της Μάλτας είναι από τις πιο απομακρυσμένες ομάδες νησιών στην Μεσόγειο, την μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα στον κόσμο.
Οι επιστήμονες έλεγαν μέχρι σήμερα, ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είτε δεν μπορούσαν, είτε δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων…
Βέβαια ήρθαν τα ευρήματα από την Μήλο και το Σπήλαιο Φράγχθι Αργολίδος, της Κρήτης, της Γαύδου, κλπ. για να καταρρίψουν αυτές τις επιστημονικές θεωρίες…
ΤΩΡΑ, ήρθε κι άλλη μία: Ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες από την ηπειρωτική Ευρώπη εταξείδεψαν στην Μάλτα περίπου… 1,000 χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως…
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινα εργαλεία, εστίες και υπολείμματα φαγητού σε ένα σπήλαιο στην Λατνία, στην βόρεια Μάλτα, που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι ζουν στο νησί εδώ και 8.500 χρόνια, στο Ολόκαινο!
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας βύθισε γρήγορα την στενή λωρίδα γης, που ένωνε την Μάλτα με την Σικελία πριν 13.000 χρόνια. Τώρα αυτή η «χερσαία γέφυρα» εντοπίζεται σε περίπου 95 μ. βάθος.
Αυτό σημαίνει ότι έφτασαν εκεί ακόμη και πριν από την ευρεία υιοθέτηση της γεωργίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες επιστημονικές υποθέσεις.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι έκαναν το ταξίδι με απλά κανώε, θεωρώντας τον πλου, την αρχαιότερη απόδειξη ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων στην Μεσόγειο, πριν από την εφεύρεση των σκαφών με πανιά! – όμως, όπως είπα και παραπάνω δεν είναι έτσι…
Οι ταξιδιώτες θα βασίζονταν σε επιφανειακά ρεύματα για να διασχίσουν περίπου 60 μίλια ανοικτής θάλασσας, λένε. Εκείνην την εποχή, η γεωγραφική διαμόρφωση και τα επίπεδα της θάλασσας της Μάλτας προσέγγιζαν αυτά της σημερινής εποχής, δηλ. απόσταση περίπου 100 χλμ. από την Σικελία, την πλησιέστερη ξηρά προς το Αρχιπέλαγος της Μάλτας. Με τελική ταχύτητα 2,5 μιλίων την ώρα, αυτό θα ανάγκαζε τους ατρόμητους ναυτικούς να υπομείνουν αρκετές ώρες σκοταδιού στο ταξείδι τους.
Αυτοί οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες εκμεταλλεύονταν ζώα της ξηράς, αλλά ήταν επίσης σε θέση να εκμεταλλευτούν τους θαλάσσιους πόρους και την ορνιθοπανίδα, βοηθώντας να διατηρηθούν αυτές οι ομάδες σε ένα μικρό νησί, σαν την Μάλτα…
«Τα αποτελέσματα προσθέτουν χίλια χρόνια στην προϊστορία της Μάλτας και αναγκάζουν μια επαναξιολόγηση των ναυτικών ικανοτήτων των τελευταίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Ευρώπης, καθώς και των διασυνδέσεών τους και των επιπτώσεών τους στο οικοσύστημα», εδήλωσε η αρχαιολόγος επιστήμονας Max Planck, E. Scerri.
ΠΗΓΗ: E. M. L. Scerri, κ.ά. «Hunter-gatherer sea voyages extended to remotest Mediterranean islands», Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Max Planck, Nature, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.4.2025.
Αρχαιοι ναυτικοι Μαλτα, πριν 8.500 χρονια, αρχαια Σικελια ναυσιπλοια ανοικτης θαλασσης αρχαιο ναυτικο Μαλτας, 6500 πχ χρονων ανοικτη θαλασσα malta αρχαιος ναυτικος 7η χιλιετια αρχιπελαγος ομαδα νησιων Μεσογειος θαλασσα εσωτερικη κυνηγοι τροφοσυλλεκτες θαλασσιο ταξιδι ταξειδι μεγαλων αποστασεων ευρημα Μηλος κυκλαδων αρχαιες κυκλαδες Σπηλαιο Φραγχθι Φραχθι Φραγχθη Φραχθη Αργολιδος, Αργολιδας Αργολις Αργολιδα Κρητη, Γαυδος ηπειρωτικη Ευρωπη αρχαιολογια πετρινα εργαλεια, εστια υπολειμματα φαγητο σπηλαιο Λατνια λατνιγια Latnija, βορεια ανθρωποι νησι νησια Ολοκαινο ανοδος της σταθμης της θαλασσας βυθιση στενη λωριδα γης, ισθμος 13.000 11000 πχ 12η χερσαια γεφυρα γεωργια κανωε, κανω κανο αρχαιοτερος πλους, αρχαιοτερη κατοικηση αποδειξη ναυσιπλοιας μεγαλες αποστασεις εφευρεση σκαφος πανια αρχαιοτερο πλοιο πανι ιστιο ιστια πρωτοι αρχαιοι ταξιδιωτες επιφανειακα ρευματα γεωγραφια ξηρα ζωα ξηρας, εκμεταλλευση θαλασσιοι ποροι ορνιθοπανιδα, κοινωνικη ομαδες κοινωνια μικρο μικρονησι ναυτικες ικανοτητες Ευρωπαιοι διασυνδεση οικοσυστημα