Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

22.9 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Μόνον οι άνθρωποι μπορεί να είναι δημιουργοί και να κατέχουν πνευματικά δικαιώματα – Δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ

Το Εφε­τείο της Πε­ρι­φέ­ρειας της Κο­λού­μπια επι­βε­βαί­ω­σε ότι μια μη­χα­νή δεν μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί δη­μιουρ­γός και να κα­τέ­χει πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα, σύμ­φω­να με τον Νό­μο πε­ρί Πνευ­μα­τι­κών Δι­καιω­μά­των των ΗΠΑ. Η από­φα­ση εκ­δό­θη­κε στην υπό­θε­ση Thaler v. Perlmutter, όπου εξε­τά­στη­κε αν ένα έρ­γο που δη­μιουρ­γή­θη­κε απο­κλει­στι­κά από τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη μπο­ρεί να κα­τα­χω­ρι­στεί με πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα.

Το 2018, ο St. Thaler υπέ­βα­λε αί­τη­ση για την κα­τα­χώ­ρι­ση του έρ­γου “A Recent Entrance to Paradise”, δη­λώ­νο­ντας ως δη­μιουρ­γό την “Creativity Machine” και τον εαυ­τό του ως δι­καιού­χο μέ­σω με­τα­βί­βα­σης ιδιο­κτη­σί­ας. Το Γρα­φείο Πνευ­μα­τι­κών Δι­καιω­μά­των αρ­νή­θη­κε την κα­τα­χώ­ρι­ση, και ο Thaler έχα­σε τό­σο την αρ­χι­κή δί­κη όσο και την έφε­ση.

Το δι­κα­στή­ριο υπο­γράμ­μι­σε ότι ο νό­μος βα­σί­ζε­ται στην αν­θρώ­πι­νη δη­μιουρ­γία και ότι η προ­στα­σία πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των απο­σκο­πεί στο δη­μό­σιο συμ­φέ­ρον του κοι­νού. Δεν εξέ­τα­σε το εν­δε­χό­με­νο αν­θρώ­πι­νης συμ­βο­λής στην τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη, αφή­νο­ντας ανοι­χτό το ζή­τη­μα αν ο/η δη­μιουρ­γός ενός έρ­γου με AI μπο­ρεί να κα­τέ­χει δι­καιώ­μα­τα στα έρ­γα του/της.

Το ζή­τη­μα μπο­ρεί να τε­θεί ξα­νά στα δι­κα­στή­ρια σε μία δια­φο­ρε­τι­κή υπό­θε­ση, την Allen v. Perlmutter. Πα­ρ’ όλα αυ­τά, η από­φα­ση στην υπό­θε­ση Thaler v. Perlmutter ξε­κα­θα­ρί­ζει ότι μό­νο οι άν­θρω­ποι μπο­ρούν να θε­ω­ρη­θούν δη­μιουρ­γοί με πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα.

Επι­ση­μαί­νε­ται, ότι ακό­μα δεν έχει κρι­θεί εάν τα έρ­γα που πα­ρά­γο­νται μέ­σω πα­ρα­γω­γι­κής τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης μπο­ρούν να προ­στα­τεύ­ο­νται ως έρ­γα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και σε ποιον ανή­κουν. Έχει υπο­στη­ρι­χθεί ότι θα πρέ­πει να εί­ναι ελεύ­θε­ρα δι­καιω­μά­των ή να ανή­κουν σε εκεί­νον/η που κα­τευ­θύ­νει και δί­νει τις οδη­γί­ες (prompts) για την δη­μιουρ­γία των έρ­γων ή ότι θα πρέ­πει να ανα­γνω­ρι­στεί δι­καί­ω­μα εύ­λο­γης αμοι­βής στους δη­μιουρ­γούς των έρ­γων με τα οποία έχει εκ­παι­δευ­τεί η σχε­τι­κή εφαρ­μο­γή τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης.

ΠΗΓΗ: ΟΣΔΕΛ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.3.2025.

τεχνη­τη νοη­μο­συνη AI, ανθρωποι δημιουργοι κατοχος πνευματικα δικαιαματα – Δικαστικη αποφαση ΗΠΑ Εφε­τειο Κο­λου­μπια μη­χα­νη δη­μιουρ­γος νο­μος πε­ρι Πνευ­μα­τι­κων Δι­καιω­μα­των ΗΠΑ υπο­θε­ση ερ­γο δη­μιουρ­για 2018, κα­τα­χω­ρι­ση δι­καιου­χος με­τα­βι­βα­ση ιδιο­κτη­σι­ας δι­κη εφε­ση δι­κα­στήηριο αν­θρω­πι­νη προ­στα­σια δη­μο­σιο συμ­φε­ρον συμ­βο­η ερ­γα δι­κα­στη­ρια πα­ρα­γω­γι­κη ελευ­θε­ρα οδη­για prompts ευ­λο­γης αμοι­βης αμοιβη εκ­παι­δευση εφαρ­μο­γη

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα