Του καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη
ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Οι σύγχρονοι άνθρωποι κατάγονται από δύο προγονικούς πληθυσμούς.
Γενετική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι προέρχονται όχι από έναν, αλλά από τουλάχιστον δύο προγονικούς πληθυσμούς που απομακρύνθηκαν και αργότερα επανασυνδέθηκαν (περίπου 300.000 χρόνια πριν), δηλαδή πολύ πριν οι σύγχρονοι άνθρωποι αρχίσουν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η επικρατούσα άποψη στην ανθρώπινη γενετική εξελικτική ήταν ότι ο Homo sapiens εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική πριν από περίπου 300.000 χρόνια και προήλθε από μια μόνο γενεαλογική γραμμή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα, που αναφέρονται στο περιοδικό Nature Genetics, υποδηλώνουν μια πιο περίπλοκη ιστορία. Χρησιμοποιώντας προηγμένη ανάλυση, που βασίζεται σε πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ βρήκαν στοιχεία ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα ενός γεγονότος γενετικής επιμειξίας μεταξύ δύο αρχαίων πληθυσμών που απόκλιναν πριν από περίπου 1.500.000 χρόνια. Πριν από περίπου 300.000 χρόνια, αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες επανήλθαν μαζί, με την μία πληθυσμιακή ομάδα να συνεισφέρει το 80% της γενετικής σύνθεσης των σύγχρονων ανθρώπων και η άλλη να συνεισφέρει το 20%.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν – δύο εξαφανισμένα είδη του γένους του ανθρώπου – διασταυρώθηκαν με τον Homo sapiens πριν από περίπου 50.000 χρόνια, αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι πολύ πριν από αυτές τις αλληλεπιδράσεις – περίπου πριν από 300.000 χρόνια – έλαβε χώρα μια πολύ πιο ουσιαστική γενετική επιμειξία. Σε αντίθεση με το DNA του Νεάντερταλ, το οποίο αποτελεί περίπου το 2% του γονιδιώματος των μη Αφρικανών σύγχρονων ανθρώπων, αυτό το αρχαίο γεγονός ανάμειξης συνέβαλε έως και 10 φορές αυτό το ποσό και βρίσκεται σε όλους τους σύγχρονους ανθρώπους.
Η μέθοδος της ερευνητικής ομάδας βασίστηκε στην ανάλυση του σύγχρονου ανθρώπινου DNA, αντί στην μελέτη γενετικού υλικού από αρχαία οστά, και τους επέτρεψε να συμπεράνουν την παρουσία προγονικών πληθυσμών που διαφορετικά δεν άφηναν κανένα φυσικό ίχνος. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη προέρχονται από το “1000 Genomes Project”, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ανέλυσε την αλληλουχία του DNA από πληθυσμούς σε όλην την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
ΠΗΓΗ: Tr. Cousins κ.ά. «A structured coalescent model reveals deep ancestral structure shared by all modern humans», DOI: 10.1038/s41588-025-02117-1, Nature Genetics, 18.3.2025. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.3.2025.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ Πριν 300.000 χρονια, ομαδες ανθρωπων 1.500.000 χρονων επιμειξια γεννηση απο ποτε υπαρχει πρωτος καταγωγη ανθρωπου Homo Sapiens χομο σαπιενς 1,5 εκατομμυριο εκατομμυρια επιμιξια ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ συγχρονοι ανθρωποι προγονικοι πληθυσμοι γενετικη συγχρονος ανθρωπος προγονικος πληθυσμος επανασυνδεση εξαπλωση κοσμος επικρατουσα αποψη ανθρωπινη εξελικτικη εμφανιση πρωτη φορα αρχαια παλαιολιθικη εποχη Αφρικη γενεαλογικη γραμμη αναλυση, πληρη αλληλουχια γονιδιωματος, γονιδιωμα Πανεπιστημιο του Καιμπριτζ αποτελεσμα γεγονος αρχαιοι πληθυσμιακη ομαδα συνθεση Νεαντερταλ Ντενισοβαν εξαφανισμενα ειδη γενος ανθρωπινο διασταυρωση 50.000 αλληλεπιδραση ουσιαστικη DNA μη Αφρικανοι γενετικο υλικο αρχαια οστα φυσικο ιχνος Ασια, Ευρωπη Αμερικη