Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

20.4 C
Athens
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025

Ο Οδυσσεύς, πριν 11.600 χρόνια, έκανε τον περίπλου της Ατλαντίδος!

Του ιατρού πνευμονολόγου-φυματιολόγου Στυλιανού Θ. Μητρόπουλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Λεκάκης

Ο πολυμηχανος Οδυσσεύς από το Ιώνιο (Ιθάκη) έπλευσε προς Σικελία. Από τα Στενά της Μεσσήνης εισήλθε στην Κυανή Θάλασσα με στάσεις ανεφοδιασμού στην Κυανή Ακτή και μετά επιχείρηση έξοδο προς Κυανό Ωκεανό (Ατλαντικό).

Μία πιθανή άποψη για το ταξείδι του Οδυσσέως

Έκανε στάση ανεφοδιασμού στις εκβολές του ποταμού Τάγου, στον Κυανό Ωκεανό, όπου εις ανάμνηση της περιπέτειας του Οδυσσέα ιδρύθηκε η πόλις του Οδυσσέα (ulyssis polis = Lisbon – Λισσαβώνα Πορτογαλίας).

Λισσαβών η πόλις του Οδυσσέως

Από τις εκβολές του Τάγου ο Οδυσσεύς και οι σύντροφοι του προωθούνται σε νησιά της Εσπερίας από όπου εντοπίζουν την είσοδο από των Ατλαντικό (Κυανό) Ωκεανό στην Γαλάζια Θάλασσα για να βρεθούν στα νώτα των Ατλάντων, από όπου δεν θα τους περίμεναν.

Η έρημος Chott σήμερα

Στις παρυφές ερήμου Chott (Γαλάζιας Θάλασσας ή Γαλάζιου Νείλου Εσπερίας) υπάρχει το «ρόδο του Νείλου της Εσπερίας» ή «ρόδο της Γαλάζιας Θάλασσας.[1]

Ακολουθεί εκ των έσω (Δούρειος Ίππος) μεγάλη καταστροφή, με τον Οδυσσέα να προωθείται προς τις Ηράκλειες Στήλες (της Σύρτεως) στην Άσπρη Θάλασσα. Ο Οδυσσέας μετά το ΙΛΙΟΝ στην διαφυγή του, μέσα από την Γαλάζια Θάλασσα της ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣΩΓΥΓΙΑΣ επεδίωξε να περάσει στην Άσπρη Θάλασσα.

Στα σύνορα Λιβύης Αλγερίας ότι απέμεινε από τις Ηράκλειες Πύλες που οδηγούσαν μέσω ποταμού στην Ατλαντίδα

Οι περιπέτειες  στην Γαλάζια Θάλασσα ξεκινούν όταν θέλησε να παρακάμψει τις «κλεισμένες Πόρτες της Σύρτεως» των Ατλάντων στο Νησί των Λωτοφάγων. Η αναζήτηση διεξόδου έγινε η αιτία της Οδύσσειας περιπέτειας αντιμετώπισης του Κύκλωπα Πολύφημου, φύλακα των πυλών της Σύρτεως της Ωγυγίας (Ραψωδία ι). Εν συνεχεία υποχρεώθηκε να διέλθει από τους Λαιστρυγόνες  (Ραψωδία λ) και  τα στενά των Σειρήνων στην Γαλάζια Θάλασσα – Σκύλλας και Χάρυβδης (Ραψωδία μ) και ακολούθως τους εν Ωγυγία Κιμμερίους (Ραψωδία λ). Τελικώς ο Οδυσσέας εντόπισε μυστική διέξοδο στο Νησί των Λωτοφάγων, από όπου πέρασε και με ευνοϊκούς ανέμους και έπλευσε προς την Κρήτη και την Φαιακία στο ταξείδι επιστροφής του στην Ιθάκη (Ραψωδία ν)…

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του Μεγάλου Τρωικού Πολέμου, δηλαδή το έτος 9604 π.Χ., ο Οδυσσεύς στο στόμιο της Σύρτις στην Άσπρη Θάλασσα, αναπαύεται στο νησί των Λωτοφάγων (= νήσος Τζέρμπα στον κόλπο Γκαμπες Τυνησίας), αποφεύγοντας να γευτεί λωτό της «λησμονιάς» για να συνεχίσει το ταξείδι του προς τον προορισμό του, το Ιώνιο (Ιθάκη)…. Από το νησί των Λωτοφάγων στην Άσπρη Θάλασσα, οδηγήθηκε στην Δυτική Κρήτη (Ελαφόνησος – Μπάλος), από όπου οι ευνοϊκοί άνεμοι τον οδήγησαν προς βορά, στο Ιώνιο…

Ο Οδυσσέας μετά τα Τηλεμάχεια (ραψωδίες α – θ),  εξιστορεί  στις Ραψωδίες ι – ν τις περιπέτειες του στην Φαιακία. (Μετά ακολουθούν οι Ραψωδίες ξ-ω και η Μνηστηροφονία).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.2.2024.

Το ισοσκελές τρίγωνο που ενώνει ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΤΡΟΙΑ ΘΗΒΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: H. Warnecke «Το πραγματικό ταξίδι του αποστόλου Παύλου στη Ρώμη» (Die tatsächliche Romfahrt des Apostels Paulus, Bremen, Univ., Diss, 1986), πανεπιστημιακή διδακτορική διατριβή, όπου αποδεικνύει ότι η νήσος Μελίτη, δεν είναι η Μάλτα, αλλά το νησί της Κεφαλονιάς

Το ρόδον της ερήμου

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Το ρόδο της ερήμου ή σεληνίτης (selenite) ή σχιστόλιθος toy Άτλαντα (atlasspar) είναι μορφολογική ποικιλία ορυκτού γύψου, με «σατέν» λάμψη και ιριδίζον οπτικό αποτέλεσμα σε γυαλισμένη επιφάνεια, σαν μάτι γάτας. Πρόκειται για Μαλακή “πέτρα”, σκληρότητας 2 κλίμακας Mohs, που γδέρνεται εύκολα με το νύχι. Το χρώμα των καθαρών ποικιλιών σεληνίτη είναι λευκό, που χρωματίζονται με προσμίξεις άμμου και αποκτούν κίτρινη-ροζ-καφέ απόχρωση. Ο σεληνίτης μπορεί να περιέχει άργιλο, αιματίτη, θείο και πολλές άλλες ανόργανες ή οργανικές ουσίες και χρησιμοποιείται ως φθηνή διακοσμητική πέτρα σκαλιστών έργων τέχνης, χαντρών, ειδωλίων και άλλων. Η ομοιότητα του ιριδισμού του «σεληνίτη» με το φως του φεγγαριού έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί «αρχαίες δεισιδαιμονίες υπερφυσικών δυνάμεων» θεραπευτικών και άλλων…

Οδυσσευς, πριν 11.600 χρονια, περιπλους Ατλαντιδος Ατλαντιδας Ατλαντις Ατλαντιδα atlantis 

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Μύσων ο Χηνεύς, από την Οίτη ή την Λακωνία ή την Κρήτη ή την Αρκαδία! Ένας άγνωστος φιλόσοφος

Του Δημήτρη Συμεωνίδη JP, δημοσιογράφου / ανταποκριτού Ε.Σ.Ε.Μ.Ε. (Ένωση Συντακτών...

Στην Γαύδο ζούσαν άνθρωποι-γίγαντες! – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Κάποτε στην νήσο Γαύδο των Χανίων Κρήτης,...

ΠΙΝΔΑΡΟΣ και ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΙ

Του ομοτίμου καθηγητή Γλωσσολογίας ΑΠΘ, Αντώνη Μπουσμπούκη Πίνδαρος και Ολυμπιόνικοι: οι...