Από τι εκδόσεις «Τάλως Φ» κυκλοφόρησε το 2024 το νέο πόνημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ με τίτλο «ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ», με στόχο να αποδείξει πως δεν είναι καθόλου «σκοτεινός», όπως τον έλεγαν όσοι ήθελαν να μας απομακρύνουν από το να τον διαβάσουμε.
Και όπως κάνει πάντα, ο Γ. Λεκάκης, προσκάλεσε και φίλους του σχετικούς συγγραφείς-επιστήμονες, να γράψουν και να αναλύσουν το θέμα. Έτσι η έκδοσις ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ επίσης ΚΕΙΜΕΝΑ των: Ρ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ (που έδωσαν οι υιοί του Ηρ. και Στ. Αποστολίδης), Χρ. ΓΟΥΔΗ, Δ. ΖΗΝΑ, Στρ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Αγγ. ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ, Ξεν. ΜΟΥΣΑ, Χαρ. ΣΠΥΡΙΔΗ και Μ. ΤΖΑΝΗ.Ηράκλειτος / κλειτός, ο ένδοξος. Το όνομά σου προδίδει και το μέλλον σου και εν πολλοίς το διαγράφει κιόλας… Ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος ήταν Έλλην προσωκρατικός σημαίνει Ηρακλής, ο έχων της Ήρας το κλέος φιλόσοφος. Έζησε τον 6ο – 5ο π.Χ. αιώνα στην Έφεσο (544; – 484; π.Χ.), στην Ιωνία Μικράς Ασίας. Ήταν απόγονος του ιδρυτή της πόλεως, Ανδρόκλου. Λίγα μας είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια και την μόρφωσή του.
Μάλλον ήταν αυτοδίδακτος και εμπνευσμένος, κάτι που θα τον έκανε σήμερα αποδιοπομπαίο. Κατ’ άλλους, είχε διδάσκαλο τον Ξενοφάνη. Ίσως δε, είχε ακούσει μαθήματα στην Σχολή της Μιλήτου και κατόπιν της Ελέας. Η κύρια πηγή για την ζωή του Ηρακλείτου είναι ο Διογένης ο Λαέρτιος. Αλλά η βιογραφία που άφησε, είναι πολύ μικρή για το μέγεθος του ανδρός… Τον βίο του Ηρακλείτου συνέγραψε και ο περιπατητικός φιλόσοφος Έρμιππος ο Σμυρναίος ή Καλλιμάχειος (3ος αι. π.Χ.), στο έργο του «Βίοι των εν παιδεία διαλαμψάντων». Αλλά δυστυχώς το έργο αυτό είναι «χαμένο»… Ο Ηράκλειτος εγεννήθη από μια αριστοκρατική οικογένεια στην Έφεσο, κατά το 544 π.Χ. Η ακμή του συμπίπτει με την 69η Ολυμπιάδα (504 – 501 π.Χ.).
Πατέρας του ήταν ο Βλύσων (ή Βλόσων), ή Βάκτωρ, ή Ηράκων, ή Ηρακίνος / Ωρακίνος, του γένους των Ανδροκλειδών, εκείνων δηλαδή που υπό την αρχηγία του Ανδρόκλου, του υιού του βασιλέα των Αθηνών, Κόδρου, εξόρμησαν από την πόλη των Αθηνών, και έκτισαν στην Ιωνία Μικράς Ασίας την σπουδαία Έφεσο. Ο Ηράκλειτος ήταν από παιδί άξιος θαυμασμού!
Σταχυολογούμε από τα αναφερόμενα αποφθέγματα του Ηρακλείτου:
- Εάν κανείς δεν ελπίζει το ανέλπιστο ποτέ δεν θα βρει το ανεξερεύνητο.
- Άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε να ακούν, δεν μπορούν και να μιλούν.
- Της Δίκης / Δικαιοσύνης το όνομα δεν θα το γνώριζαν, εάν δεν υπήρχαν αυτές (οι άδικες πράξεις).
- Είναι απαραίτητο οι σοφοί φιλόσοφοι, να γνωρίζουν καλώς πάρα πολλά.
- Ένας κατ’ εμένα, είναι μύριοι, εάν είναι άριστος.
- Όχι εμένα, αλλά όσοι άκουσαν τον Λόγο, ομολόγησαν ότι σοφία είναι, πως τα πάντα είναι ένα.
- Η οδός, η άνω και η κάτω, είναι μία και η αυτή.
- Οι απόψεις των ανθρώπων είναι σαν τα παιγνίδια των παιδιών.
- Οι κοιμισμένοι είναι εργάτες και συνεργοί των όσων συμβαίνουν στον κόσμο.
- Το πυρ ζει (με) τον θάνατο της γης. Ο αέρας με τον θάνατο του πυρός. Το ύδωρ με τον θάνατο του αέρος. Η γη με τον θάνατο του ύδατος.
- Το ήθος του ανθρώπου δεν έχει γνώμες / γνώσεις, του θείου όμως έχει.
- Ο βλάκας άνθρωπος αγαπά να πτοείται, όταν αντιμετωπίζει οιονδήποτε λόγο / λογική σειρά σκέψεων.
- Οι Ώρες τα φέρουν όλα. – και σήμερα λέμε την παροιμία “όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος”!
- Οι οφθαλμοί είναι ακριβέστεροι μάρτυρες από τα ώτα.
- Είναι καλύτερα να κρύβουμε την αμάθεια / άγνοιά (μας)», παρά να την φέρουμε μέσ’ στην μέση (ενώπιον όλων).
ΠΗΓΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τάλως Φ, email talosf@talosf.gr, τηλ. 210-60.10.606.