Κείμενο-φωτογραφίες της Ελευθερίας Ανδρειωμένου – Κωνσταντίνου
Μεγάλο επιτύμβιο ανάγλυφο της «Υδριαφόρου», περί το 350 π.κ.χ. βρέθηκε εντοιχισμένο – στα ρωμαϊκά χρόνια – στον περίβολο τού «Εκατείου».Το θεωρούμενο μέχρι προ τινος ως ιερό τής Εκάτης βρίσκεται κοντά στο Μουσείο τού Κεραμεικού, στα νότια τής περίφημης Ταφικής Οδού.
Εκεί η σκαπάνη έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την σπουδαιότητα τής λατρείας που ελάμβανε χώρα στο Ιερό, όσο και για την ιστορία της αρχαίας λατρείας στην Αθήνα τής Ρωμαϊκής Εποχής.
Αποκάλυψε, δηλαδή, το στόμιο ενός πηγαδιού, με την επιγραφή:
«ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ
ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC»,
Η επιγραφή συνιστά μια επαναλαμβανόμενη επίκληση προς τον θεό Απόλλωνα, τον οποίο καλεί να αποκαλύψει στους πιστούς αληθείς προβλέψεις για τα μελλούμενα, στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού, προφανώς υδρομαντείας, συνδεδεμένης με το φρέαρ στο Ιερό. – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΥΔΡΟΜΑΝΤΕΙΩΝ, ΕΔΩ.
Το εξαιρετικής σημασίας εύρημα ταυτίζει την συγκεκριμένη θέση ως το πρώτο και μοναδικό Μαντείο τού Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνει την λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του, Αρτέμιδα, και αποκαθιστά την ορθή ερμηνεία του χώρου ως τεμένους, που στο τέλος του 19ου αι. είχε αποδοθεί από τον Κ. Μυλωνά και σε μια τρίτη θεότητα, την Εκάτη.
Η ανακάλυψη περισσότερων από 20 επιγραφών με το ίδιο περιεχόμενο οδηγεί στην ταύτιση του χώρου με Μαντείο, όπου υπήρχε ιερό πηγάδι αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παιάνα (ως «αρωγό», τον οποίο επικαλούνταν κυρίως σε περίπτωση ασθένειας).
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.9.2024.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ Γ. Λεκάκη:
Το Ιερό με βωμό, ο οποίος έχει ανάγλυφο τον ομφαλό, το 2015 ανακαλύφθηκε ότι είναι ιερό υδρομαντείο της Αρτέμιδος Σώτειρας – βλ. Γ. Λεκακης “Τα επίθετα της θεάς Αρτέμιδος” – και στον δίδυμο αδελφό της Απόλλωνα!
Ο μοναδικός ομφαλός των Δελφών, στην Ελλάδα, που βρέθηκε εκτός Δελφών!
Κάτω από τον ομφαλό ευρέθη πηγάδι βάθους 8 μ. Στο βάθος ανακαλύφθηκε επιγραφή στον Απόλλωνα, που τον θεό να φέρει τον χρησμό.
Στην σημερινή διάταξη του Κεραμεικού ευρίσκεται στο τέρμα της οδού των Τάφων.