Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Η βάναυση τακτική εθνοκάθαρσης των Βουλγάρων κατά των Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών για 40 χρόνια (1885 – 1924)!

Οι Ανατολικορωμυλιώτες – Βορειοθρακιώτες αποτελούν έναν πληθυσμό προσφυγικής προέλευσης που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο 40 χρόνων περίπου: Άρχισε το 1885 σποραδικά έως το 1924.

 

Το 1906 έγινε η πρώτη ομαδική φυγή. Οι μετακινήσεις οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων συνεχίστηκαν σε όλην την διάρκεια των 40 χρόνων, έχοντας πάντοτε σαν κύρια αιτία την βάναυση τακτική εθνοκάθαρσης που εφάρμοζαν βάσει σχεδίου οι Βούλγαροι.

Οι μετακινήσεις αυτές οργανώθηκαν διακρατικά και ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1924 με την εφαρμογή της – γνωστής σε πολλούς – συνθήκης του Νεϊγύ που προέβλεπε Την εθελουσία μετανάστευση των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ανατολικής Ρωμυλίας στην Ελλάδα.

Οι πρωταγωνιστές αυτών των μετακινήσεων, οι πρόγονοι μας, δεν γνώριζαν σε βάθος τους λόγους που δημιούργησαν ένα τέτοιο χάος στη ζωή τους. Υπομονετικά υπέστησαν τα δεινά του διωγμού από τον τόπο τους. Έχασαν πολλά προσφιλή μέλη των οικογενειών τους, θύματα της βίας των Βουλγάρων.

Έχασαν τις περιουσίες τους σε αναγκαστικές εκποιήσεις, αλλά δεν έχασαν την μνήμη τους για την αλησμόνητη πατρίδα.

Το κομμάτι που αφορούσε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια αποτέλεσε την βάση για να ριζώσουν στην καινούργια πατρίδα και να βλαστήσουν οι νέες γενιές απογόνων. Η γνωριμία με τον νέο κόσμο απαιτούσε ταύτιση. Και η ταύτιση απαιτούσε συγχώνευση, δηλαδή απάρνηση των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που έφερναν μαζί τους αυτοί οι “βουλγαροπρόσφυγες“, όπως τους αποκαλούσαν.

Δεν τους έκαναν το χατίρι. Κρατήθηκαν χέρι-χέρι και χόρεψαν αυτό που ήθελαν να δηλώσουν. Γέμιζαν τις πλατείες και οδηγημένοι από το πνευματικό ένστικτο έβρισκαν τον βηματισμό που τους πρόσταζε ο ήχος της φλογέρας και του άσκαυλου (γκάιντας), για να τιμήσουν και να διατηρήσουν την παράδοση, τα ήθη και έθιμα των προγόνων.

ΠΗΓΗ: Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Π.Ο.Σ.Α.Ρ, Ανατολική Ρωμυλία Έβρου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.3.2026.

βαναυση τακτικη εθνοκαθαρσης εθνοκαθαρση Βουλγαροι Ανατολικορωμυλιωτες Βορειοθρακιωτες 19ος 20ος αιωνας μΧ 1885 – 1924 Βουλγαρια μυσια γενοκτονια ελληνων γενοκτονιες Ανατολικορωμυλιωτων Βορειοθρακιωτων θρακιωτων θρακων θρακη βαναυσοτητα Βουλγαρια Ανατολικη ρωμυλια Βορεια θρακη βορειος πληθυσμος προσφυγες Ελλαδα πρωτη ομαδικη φυγη μετακινηση οικογενειων ατομων αιτια σχεδιο μετακινησεις πληθυσμων οργανωση συνθηκη Νειγυ νειγι εθελουσια μεταναστευση μεταναστης μεταναστες μεταναστευτικο ελληνικη καταγωγη Ελλας διωγμος θυματα βια περιουσια αναγκαστικη εκποιηση μνημη πατριδα παραδοση ηθη εθιμα, χορος δημοτικα τραγουδια δημοτικο τραγουδι ταυτιση συγχωνευση, απαρνηση πολιτιστικες ιδιαιτεροτητες βουλγαροπροσφυγες προσφυγες προσφυγας προσφυγικο πνευματικο ενστικτο ηχος φλογερα ασκαυλος γκαιντα παροδοσεις, πρακτικα 1ο Πανελληνιο Συνεδριο ΠΟΣΑΡ, εβρου μικρος αιμος στραντζα

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Η Ναύπακτος ανάβει τις δάδες της Απελευθέρωσης και της μνήμης (24-26 Απριλίου)

Η Ναύπακτος Αιτωλοακαρνανίας θα φορέσει ξανά τα γιορτινά της...

Οι ΜΙΝΥΕΣ στο ΤΕΧΟΥΑΝΑΚΟ και η ΠΥΛΗ της ΤΙΤΙΚΑΚΑ ARAMU MURU – των Φ. Τούμπανου, Γ. Λεκάκη

Του μουσικού Φώτιου Τούμπανου Όταν ο κόσμος ήταν ακόμη άμορφος...

Η ετυμολογία των εποχών: Έαρ, θέρος, φθινόπωρον, χειμών – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη ἔαρ (του ἔαρος), το, εἶαρ, εἴαρος,...

ΕΛΛΗΝΕΣ, οι ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ της Αργεντινής – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Σήμερα το βράδυ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου...

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο Αρχείο Πολιτισμού για να:
• Μαθαίνετε πρώτοι για νέα άρθρα και ενημερώσεις.
• Εξερευνήσετε μοναδικές πολιτιστικές ιστορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο.

• Λάβετε απευθείας ενημερώσεις στο email σας για ενδιαφέροντα θέματα.

Subscription Form