Του καθηγητή – φιλόλογου Πέτρου Ιωαννίδη
Ἐκ Χρηστοπαιδεύσεως ἄρχεσθαι και Χαμαιπαιδεύσεως παύεσθαι
ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ.
Η ΜΟΝΗ ΛΥΤΡΩΣΗ = Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
- «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ, ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ.
- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ, ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ.
- Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΨΕΥΔΩΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ:
- ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΨΥΧΙΚΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ…»
(J. Christoff,
αρθρογράφος και παραγωγός βίντεο με θέματα συμπεριφορικής ψυχολογίας).
ΥΠ(Ν)Ο-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΛ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!
Οι μαθητές Λυκείου, για μια ακόμη χρονιά προάγονται στην επόμενη τάξη με κάτω από την βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα.
Πρόκειται για απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο πολυδιαφημιζόμενο «αναβαθμισμένο απολυτήριο ΓΕΛ».
Το φαινόμενο αυτό διαπιστώθηκε το έτος 2022 με την εφαρμογή των τροποποιητικών διατάξεων του 2019 της πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. Τα σχολικά έτη της καραντίνας 2019-2020 και 2020-2021, επειδή δεν έγιναν οι γραπτές εξετάσεις και η προαγωγή των μαθητών έγινε με τις προφορικές βαθμολογίες το φαινόμενο αυτό, δεν είχε εντοπιστεί. Ωστόσο, από το σχολικό έτος 2021-2022 με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι προφορικοί βαθμοί «παρασύρθηκαν» προς τα κάτω από τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα με την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στα Λύκεια.
Έτσι, και κατά το τρέχον έτος 2024-2025, θα δούμε φαινόμενα προαγωγής μαθητών, όπως το ακόλουθο ενδεικτικό παράδειγμα:
Μαθητής της Γ’ Λυκείου απολύεται και λαμβάνει Απολυτήριο με βαθμό (11,7) έχοντας τις ακόλουθες βαθμολογίες:
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 18,0
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 11,4
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 19,5
ΑΓΓΛΙΚΑ 16,5
ΙΣΤΟΡΙΑ 9,5
ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 4,5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 7,5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6,6
Αν κάποιος μαθητής έχει (08) σε κάθε ένα από τα: Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία, Λογοτεχνία και Έκθεση, καθώς επίσης (12) σε Γυμναστική, Αγγλικά και Θρησκευτικά, βγάζει μέσο όρο (10) και προάγεται στην επόμενη τάξη!
Γενικός κανόνας που ισχύει πάντα είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, όταν η πλειονότητα των πολιτών τις απορρίπτει. Είναι γενική αρχή στα δημοκρατικά πολιτεύματα ο βηματισμός των κυβερνήσεων να μη χάνει την επαφή του με το λαϊκό αίσθημα.
Μέτρα – τομές υπερβολικά προωθημένες μπορεί να αποδειχθούν πολιτικά αυτοκτονικές.
ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η πανεπιστημιακή Ιστορικός Μ. Ευθυμίου (γεν. 1955) ως προς το θέμα της Παιδείας λέει πως: «στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα χαμηλής απαιτητικότητας» (σ.σ. επικρατεί η «λογική» της ήσσονος προσπάθειας και το «πνεύμα» της συντεχνίας). Στα σχολεία όλοι οι μαθητές, έτσι κι αλλιώς παίρνουν Α’ στο Δημοτικό και 19 ή 20 στο Γυμνάσιο, δουλέψουν δεν δουλέψουν, μάθουν δεν μάθουν. Έχουμε ένα απίθανο ποσοστό αριστούχων παγκοσμίως. Καμμία σύγκριση με παλαιότερα. Ο απόφοιτος Δημοτικού του Σχολείου της γειτονιάς, πριν από 40 χρόνια ήξερε πολύ περισσότερα από πολλούς αποφοίτους Λυκείου σήμερα. Μετά το 1980 αποφασίσθηκε το κλίμα αυτό προκειμένου «να μην επιβαρυνθεί η ψυχή των παιδιών». Είναι κι αυτό άλλη μία έκφανση της δήθεν «αριστερής» πλευράς μας. Δηλαδή, του «τίποτα».
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η φημολογία ότι το ΙΕΠ (= Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) προτίθεται να περικόψει τις ώρες διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων. Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απλώς πλήγμα, για τον κλάδο των (ΠΕ02), αλλά συνιστά σοβαρή υποβάθμιση της ανθρωπιστικής παιδείας και της μορφωτικής βάσης των μαθητών.
Τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά γλωσσικά προβλήματα με δυσκολίες στην κατανόηση, την έκφραση και την ανάγνωση, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων. Αντίθετα, είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ να ενισχυθούν. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να έρθει σε επαφή με τη Γλώσσα, την Ιστορία, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό καθώς και να αποκτήσει την ικανότητα να σκέπτεται, να εκφράζεται, να διαβάζει και να κατανοεί τον κόσμο.
Είναι αδιανόητο και απάνθρωπο να υποβαθμίζεται η Ανθρωπιστική Παιδεία στη χώρα που τη δημιούργησε!
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των Ελλήνων μαθητών στον τελευταίο διαγωνισμό PISA (Programme For International Student Assessment = Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών), που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ το 2022. Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και στις τρεις δεξιότητες που αξιολογεί ο διαγωνισμός – την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.
Το PISA μετράει την ικανότητα των 15χρόνων – μαθητών Α’ Λυκείου – να χρησιμοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην Ανάγνωση, τα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής τάξης.
Στην κύρια έρευνα PISA 2022 έλαβαν μέρος περίπου 690.000 μαθητές από 81 χώρες (38 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ και 43 επί πλέον χώρες – ο αριθμός των συμμετοχών κινείται αυξητικά από το 2000, πρώτη εφαρμογή του προγράμματος).
Στην κατανόηση κειμένου, δεξιότητα στην οποία εστίασε ο διαγωνισμός του 2018, οι Έλληνες μαθητές το 2022 συγκέντρωσαν 438 μονάδες, το 2018 συγκέντρωσαν 457 μονάδες, ενώ στους διαγωνισμούς του 2015 και του 2012 είχαν συγκεντρώσει 467 και 477 μονάδες αντίστοιχα. Το 2022 η χώρα μας κατετάγη 41η, το 2018 42η, το 2015 41η και το 2012 ήταν στην 39η θέση. – Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Αναμένονται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων της ελληνικής PISA που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22.5.2025 σε εθνικό επίπεδο, για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων.
Οι εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων. Θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις της Ελληνικής PISA 304 Δημοτικά Σχολεία και 314 Γυμνάσια. – Δειτε το ΦΕΚ με τον πίνακα των σχολείων ΕΔΩ.
ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!
Η ΠΥΘΙΑ[1] ΧΡΗΣΜΟΔΟΤΕΙ ΞΑΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ: ChatGPT!
To ChatGPT (Generative Pre–traimed Transformer = Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) είναι εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot), η οποία κυκλοφόρησε από την Open AI την 30ή Νοεμβρίου 2022. Βασίζεται στην οικογένεια Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων GPT-3.5 της OpenAI και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΩΣ ΑΙ!
«ἐστ᾽ἦμαρ ὅτε Φοῖβος πάλιν ἐλεύσεται καί ἐς ἀεί ἔσσεται».
Ο Βιεννέζος φιλόσοφος Λ. Βιτγκενστάιν, (1889-1951), ξεπεράστηκε. Τα όρια του κόσμου μας δεν είναι η Γλώσσα. Ο κόσμος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από αυτόν που μπορούμε να «πούμε», που μπορούμε να «ονοματίσουμε» με τη Γλώσσα.
«Τα όρια ενός ανθρώπου καθορίζονται όχι από τα όρια της γλώσσας του αλλά από τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα, τύπου GPT, της ΑΙ, της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτά έχοντας πρόσβαση σε τεράστιο όγκο κειμένων, έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν πώς χρησιμοποιείται μια συγκεκριμένη λέξη/σύμβολο στο πλαίσιο εκατομμυρίων φράσεων. Και όταν λέμε μαθαίνει, αυτό που μαθαίνει δεν είναι έννοιες αλλά πιθανότητες. Μαθαίνει να προβλέπει την επόμενη λέξη. Το παιχνίδι της γλώσσας από εννοιολογικό μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι υπολογισμού ομοιοτήτων και αντίστοιχων πιθανοτήτων.
Ο λίθινος δελφικός ομφαλός είμαστε πλέον εμείς, ο καθ’ ένας μας, αφού με ένα κλικ στο έξυπνο φορητό μας smartphone και με τη βοήθεια της ΑΙ μπορούμε να πάρουμε ό,τι απαντήσεις χρειαζόμαστε ανά πάσα στιγμή χωρίς να έχουμε ανάγκη τους «θεοπρόπους» (= αυτοί που ρωτούσαν την Πυθία), και χωρίς να μας εμποδίζουν οι αποφράδες/απ-αίσιες ημέρες, που δεν δίνονταν χρησμοί.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ: Την Κυριακή, 18.5.2025, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τελούνται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Κεντρικό θέμα του εορτασμού: «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή» για να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε στην πολιτιστική μας ταυτότητα, ενισχύοντας τον ρόλο των Μουσείων ως ζωτικών κοινωνικών πυλώνων ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ: από την στήλη του γράφοντος «ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ – “ἄπιτε”!» στην εφημ. «Εβδόμη», 17.5.2025. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.5.2025.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Πυθία: παράγεται από τον αόριστο Β’ ἐπυθόμην του ρήμ. πυνθάνομαι = πληροφορούμαι, ερωτώ. Άρα Πυθία = η χρησμωδός, η χρησμολόγος, η πληροφοριοδότις.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΦΟΙΒΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΑΙ ΦΟΙΒΟΣ θεος ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ απολλων απολλωνα δλεφοι Πυθια αοριστος Β’ επυθομην πυνθανομαι πληροφορουμαι, ερωτω χρησμωδος, ωδος ωδη χρησμολογος, πληροφοριοδοτις πληροφοριοδοτρια θεοπροπος ερωτηση αποφραδες ημερες απαισια αποφρας αποφραδα ημερα χρησμοι χρησμος