Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

15.7 C
Athens
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Από το νοτιότερο χωριό της Ευρώπης, τα ΒΑΤΣΙΑΝΑ Γαύδου, αρχίζουν τρία πεζοπορικά μονοπάτια – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη

Από τον νοτιώτερο οικισμό της Ευρώπης, και της Ελλάδος, φυσικά, τα Βατσιανά της Γαύδου (νομός Χανίων Κρήτης) στον 34ο παράλληλο [34°49′13″N 24°05′56″E] εκκινούν τρία μονοπάτια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΓΑΥΔΟΥ, ΕΔΩ.

Αυτά είναι:

  1. Βατσιανά – Κόρφος

Από τον όρμο του Κόρφου (όπου και μινωικής εποχής αρχαιολογικός χώρος – με μινωικό τάφο, κ.ά.) – ΑΚΟΥΣΤΕ την εκπομπή του Γ. Λεκάκη για την ΓΑΥΔΟ, ΕΔΩ

…και τον οικισμό Φώκιας [34°49′52″N 24°06′37″E] ξεκινά κατηφορικό μονοπάτι μέσα στα πεύκα με όμορφη θέα στο Νότιο Κρητικό πέλαγος. Το μετόχι στον Άη Γιώργη τον Κορφιάτη τα έχει όλα! Σπαρτά στις πεζούλες, αλώνι, πηγή.

Μήκος: 1,85 χλμ. Βαθμός δυσκολίας: 2

2. Βατσιανά – Τρυπητή

Από τα Βατσιανά μέσω τρακτερόδρομου, που διανοίχτηκε στην θέση του παλαιότερου μονοπατιού, φτάνετε στο μετόχι των Πατέρηδων. Στάση για δροσιά και ξεκούραση. Μετά διασχίζοντας ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι φτάνετε στην Αλυκή (όνομα και πράγμα) και την παραλία της Τρυπητής, στο ομώνυμο ακρωτήριο, που είναι και το νοτιότερο σημείο ολόκληρης της Ευρώπης.

Πάνω στην μικρή προεξέχουσα χερσόνησο, την Τρυπητή [34.80119817615505, 24.122206551619048], με τις τρεις βραχοκαμάρες / “καμαρέλες(*) τις λεν εδώ, κατασκευάσθηκε τεράστια ξύλινη καρέκλα, να δηλώνει τον θρόνο του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα, διότι το νησάκι της Γαύδου είναι ένα από αυτά που λογίζονται ως της Καλυψούς… – ΔΕΙΤΕ βίντεο του Γ. Λεκάκη για το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΟΥΣ, ΕΔΩ.

Μήκος: 3,05 χλμ. Βαθμός δυσκολίας: 3

3. Βατσιανά – Σγουδιανά

Καταπράσινο τοπίο με θέα το απέραντο γαλάζιο. Μέσω του ρέματος της Γουργούθας οι κάτοικοι από τα Βατσιανά έφταναν στα Σγουδιανά (νυν Μετόχι) για τις καλλιέργειές τους.

Μήκος: 1,4 χλμ. Βαθμός δυσκολίας: 1

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης “Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;”, εκδ. “Αέροπος”, 2006. Γ. Λεκάκης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις».  ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.8.2006.

(*) Φυσικές πέτρινες καμάρες στην Γαύδο υπάρχουν και στην πανέμορφη παραλία Πλύστρες, όπου εντυπωσιακές θαλασσοσπηλιές.  Οι Πλύστρες είναι μετά το Λακκούδι, επίσης άλλη εντελώς άγνωστη ανεξερεύνητη και απομονωμένη παραλία – ίσως με τον πιο εκπληκτικό και βυθό στην Γαύδο – στην θέση Λιμνί, μόλις 2 χλμ. ΝΑ. του Κόρφου (δυστυχώς όμως δεν φτάνεις παραλιακά). Φτάνεις με πεζοπορία από τον Κόρφο “πνιγμένη μέσα στα πεύκα”…και μετά κατάβαση μέσω ρέματος, που οδηγεί στην παραλία. Κρυστάλλινα και διαυγή νερά χάρις στα ασπροβότσαλα της παραλίας. Με εξαιρετικά ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμους – όπως όλη η Γαύδος. Υπάρχουν σπηλιές, για προστασία από τον ήλιο και φυσικά κέδροι. Και απολιθώματα στα βράχια!

νοτος νοτιοτερο πιο νοτιο χωριο της Ευρωπης, ΒΑΤΣΙΑΝΑ Γαυδου, πεζοπορικα μονοπατια μονοπατι Λεκακης Φυσικη πετρινη καμαρα αρχαια Γαυδος παραλια Πλυστρες, θαλασσοσπηλια Λακουδι, Λακκουδι αγνωστη ανεξερευνητη απομονωμενη παραλιες Λιμνι Κορφος πεζοπορια πευκο καταβαση ρεμα ασπρο βοτσαλο γεωλογικος σχηματισμος σπηλια κεδρος απολιθωματα βραχια απολιθωμα βραχος απεραντο γαλαζιο ρευμα Γουργουθας Γουργουθα κατοικοι Σγουδιανα Μετοχι καλλιεργεια ομηρικη Ωγυγια χερσονησος Τρυπητη βραχοκαμαρα καμαρελες καμαρελα καμαρελλες καμαρελλα κατασκευη τεραστια ξυλινη καρεκλα, θρονος Οδυσσεα βασιλιας ιθακης ιθακη Οδυσσεας, Οδυσσευς νησακι νησιδιο μικρονησι Καλυψους Καλυψω τρακτεροδρομος χωματοδρομος  μετοχια των Πατερηδων Πατερηδες Αλυκη Τρυπητης, ακρωτηριο, νοτιοτερη Ευρωπη οικισμο Φωκια πευκα Νοτιο Κρητικο πελαγος αγιος αη Γιωργης Γεωργιος Κορφιατης ξωκκλησι ιν αγιου γεωργιου Κορφιατη σπαρτα πεζουλα αλωνι, πηγες νερου νερο κολπος ορμος του Κορφου μινωικη κρητη νομος χανιων χανια εποχη αρχαιολογικος χωρος αρχαιος μινωικος ταφος 34ος παραλληλος

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Έθιμα και πανηγύρια του άη Γιώργη – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Ο Καππαδόκης άγιος-ήρωας, γιος της αγίας Πολυχρονίας,...

Τα μικρονήσια Δασκαλειό και Ρόμβη Τάλου / Τολού Αργολίδος, αρχαία καταφύγια

Το νησάκι Δασκαλειό, ευρίσκεται στον όρμο του Τολού Αργολίδος,...

Τι κοινό έχουν τα όρη ΠΑΡΝΑΣΟΣ – ΠΑΡΝΗΘΑ – ΠΑΡΝΩΝ; – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αρχαιοτάτη ελληνική λέξη για την πέτρα...