Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

22.9 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Πέθανε ο Κώστας Δούκας – ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Του Ιωάννη Γιαννάκενα

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Έφυγε από την ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ.

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, ο γνωστός ομηριστής ερευνητής και δημοσιογράφος Κώστας Δούκας άφησε ξαφνικά την τελευταία του πνοή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην λατρευτή του οικογένεια, καθώς και ένα μεγάλο κενό στις ομηρικές έρευνες.

Ο Κώστας Δούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Ήταν δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, και είχε τιμηθή με το βραβείο του ιδρύματος Μπότση. Ήταν απόφοιτος και διπλωματούχος Μεταφραστικού του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Είχε ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με την αρχαιοελληνική και ιδιαίτερα με την ομηρική γραμματεία και είχε συγγράψει πολλά βιβλία, με τα οποία είχε προάγει την ιστορική έρευνα, ιδίως όσον αφορά στην εποχή κατά την οποία έζησε και έγραψε ο Όμηρος, τον οποίο ταυτίζει με τον πρωτοήρωα των επών Οδυσσέα, στηριζόμενος σε στοιχεία, που προκύπτουν από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Από τα πιο σημαντικά έργα του ήταν η απόδοση της Ιλιάδος και της Οδύσσειας με μεγίστη προσέγγιση στις ρίζες και τις λέξεις του Ομήρου, καταδεικνύοντας έτσι ότι η σύγχρονη καθομιλουμένη των Ελλήνων χρησιμοποιεί και εκφέρει με τον ίδιο τρόπο άνω του 80% των ομηρικών λέξεων αυτούσιων για να εκφρασθεί. Με το βιβλίο του “Η γένεσις του λόγου”, ο συγγραφέας αναζήτησε με διεισδυτικότητα και πειστική επιχειρηματολογία την αρχή δημιουργίας της ελληνικής γλώσσας στα βάθη των αιώνων και αποκρυπτογράφησε για πρώτη φορά αρκετές πινακίδες της Γραμμικής Β με βάσι το συλλαβάριο του Μ. Βέντρις. Από τα κείμενα που αποκαλύπτονται, προκύπτει ο μηχανισμός που ωδήγησε τους Μυκηναίους, τους Μινωίτες, τους Πυλίους κ.ά. στην επινόησι της ΓΓΒ, καταρρίπτεται ο μύθος ότι η Γραμμική Β εχρησιμοποιείτο μόνο για καταλογογραφήσεις και επιβεβαιώνεται ότι οι πανάρχαιοι Έλληνες μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους.

Οι εκδόσεις Πελασγός είχαν την τιμή να συνεργαστούν με τον ευγενικό αυτόν άνθρωπο και λαμπρό ερευνητή και να εκδώσουν τα παρακάτω έργα του:

  • Λεξικό 15.500 λέξεων του Ομήρου της καθομιλουμένης
  • Ο μυστικός χωροχρονος του Οδυσσέα
  • Κώδικας Παρμενίδης – ο άνθρωπος που διάβασε τα χρωμοσώματα του θεού
  • Ομήρου επιγράμματα
  • Η πύλη των ελεφάντων – τα χρόνια της ντροπής (μυθ)ιστόρημα

και άλλα σημαντικά έργα του ακολουθούσαν που ήσαν στην διαδικασία της τελικής διορθώσεως.

Η απώλεια του Κ. Δούκα αφήνει ένα μεγάλο κενό στις Ομηρικές έρευνες.

Ο Θεός να τον αναπαύσει και να δώσει δύναμη στην αγαπημένη του οικογένεια που λάτρευε και τον λατρεύανε.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 11 πμ στο Κοιμητήριο Αγίου Δημητρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.3.2025.

Δουκας ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Γιαννακενας ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ομηριστης ερευνητης δημοσιογραφος ομηρος Αθηνα 1937 ΕΣΗΕΑ, βραβειο ιδρυμα Μποτση Μεταφραστης Γαλλικο Ινστιτουτο Αθηνων αρχαιοελληνικη ομηρικη αρχαια ελληνικη γραμματεια συγγραφεας βιβλια, ερευνα, εποχη ομηρου πρωτοηρωας επος Οδυσσεας, Ιλιαδα Οδυσσεια μεταφραση αποδοση Ιλιας Οδυσσευς λεξεις Ομηρικες συγχρονη καθομιλουμενη γλωσσα Ελληνων λεξη γενεσις του λογου γενεση συγγραφευς δημιουργια αποκρυπτογραφηση πρωτη φορα πινακιδες Γραμμικη Β γραφη συλλαβαριο Βεντρις κειμενα μηχανισμος Μυκηναιοι, Μυκηναι Μυκηνες Μινωιτες κρητες, κρητη Πυλιοι Μυκηναικος πολιτισμος, Μινωικος, Πυλος μεσσηνια επινοησις επινοηση ΓΓΒ, καταλογογραφηση παναρχαιοι ελληνες ομιλια εκδοσεις Πελασγος Λεξικο λεξεων καθομιλουμενη μυστικος χωροχρονος Οδυσσεα κωδικας Παρμενιδης ανθρωπος χρωμοσωματα χρωμοσωμα θεου θεος επιγραμματα επιγραμμα πυλη ελεφαντων ελεφαντες ελεφαντας χρονια της ντροπης ντροπη μυθιστορημα ιστορημα εργα εργο

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

ΕΘΙΜΑ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Από το πρωί γίνεται ο στολισμός του...

Το τοπωνύμιο Μπογιάτι και το «αγγλικό» book είναι αρχαία ελληνικά! – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Το τοπωνύμιο Μπογιάτι, το συναντάμε σε πλείστα...