Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

12.1 C
Athens
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025

Η τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού στον Ζάρακα Λακωνίας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Η τέχνη παρασκευής
του παραδοσιακού
τουλουμίσιου τυριού
στον Ζάρακα Λακωνίας
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Το τουλουμίσιο τυρί οφείλει
το όνομά του στο γεγονός ότι ωριμάζει μέσα σε τουλούμι, δηλαδή μέσα σε τομάρι
κατσικιού ή προβάτου.

Τα τομάρια προέρχονται από υγιή κατσίκια ή πρόβατα, που,
μετά από διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης, γυρίζονται έτσι ώστε οι τρίχες
– οι οποίες λειτουργούν ως μόνωση – να είναι προς την εσωτερική πλευρά που θα
μπει το τυρί. 

Το τουλουμίσιο φτιάχνεται συνήθως από μείγμα πρόβειου και
κατσικίσιου γάλακτος. Το τυρί αποκτά μια ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς
πικάντικη γεύση.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
, 12.6.2024.

 Η τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού στον Ζάρακα Λακωνίας εντάχθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος! Ας σημειωθεί, πως τουλουμοτύρι παρασκευάζεται σε όλες τις κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας.

τεχνη παρασκευη παραδοσιακο τουλουμισιο τυρι Ζαρακας Λακωνιας τουλουμισια τυρια ωριμανση τουλουμι, τομαρι κατσικιου προβατου τομαρια κατσικι προβατο απολυμανση συντηρησης, προβια δερμα τριχες μονωση μονωτικο τριχα τυρι μειγμα προβειο κατσικισιο γαλα εντονη πικαντικη γευση τουλουμοτυρι κτηνοτροφια Ελλαδας αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδος ελλαδα Ζαραξ
author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Ήθη και έθιμα της αγίας Βαρβάρας – σχέση με Εκάτη, Δήμητρα και Ήρα – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αγία Βαρβάρα εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου....