Η αμπελοοινική παράδοση
σήμερα στη Λήμνο είναι πλούσια και μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους.
Με τις
ρίζες της στην αρχαιότητα και μπολιασμένη με την γνώση των σπουδαίων
αμπελοκαλλιεργητών προσφύγων, που έφτασαν στο νησί το 1922 από το Ρέις Ντερέ της
Μικράς Ασίας, ξεχωρίζει για τα προϊόντα της, που είναι ξακουστά σε ολόκληρη την
Ελλάδα.
Κρασιά με ονομασία προέλευσης, τσίπουρο διπλής αποστάξεως, μούστος,
σταφίδα και ξύδι αποτελούν τα προϊόντα της αμπέλου που παράγονται με μεράκι από
τους κατοίκους της Λήμνου.
Οι ιστορικές αναφορές στο κρασί που πηγαίνουν πίσω
μέχρι την Αρχαιότητα το κατατάσσουν σταθερά, μαζί με τα σιτηρά στα κύρια
προϊόντα του νησιού.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2024.
