Του Γιώργου Λεκάκη
Διεθνής
ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα στοματικά βακτήρια, σε οδοντική πλάκα, τα οποία
συλλέχθηκαν από αρχαίους Homo Sapiens / Σύγχρονους Ανθρώπους, Νεάντερταλ και άλλα πρωτεύοντα
(συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, των γορίλλων και των μαϊμούδων).
Οι ερευνητές
διαπίστωσαν ότι το oral microbiome / στοματικό μικροβίωμα των Σύγχρονων Ανθρώπων,
που έζησαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια, μοιάζει πολύ με εκείνο των Νεάντερνταλ,
οι οποίοι έζησαν πριν από 100.000 χρόνια!
Τόσο οι Σύγχρονοι
Άνθρωποι όσο και οι Νεάντερνταλ είχαν ένα βακτήριο, που συνδέεται με την
διάσπαση των αμύλων σε σάκχαρα, και τα σάκχαρα της τροφής, που μένουν πίσω στα
δόντια. Αυτό το βακτήριο δεν βρέθηκε στα στόματα των χιμπατζήδων.
Οι ερευνητές,
λένε λοιπόν, ότι η παρουσία αυτών των βακτηρίων υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Σύγχρονοι
Άνθρωποι και οι Νεάντερνταλ είχαν προσαρμοστεί στην κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας
σε αμυλούχα φυτικά τρόφιμα. Και επίσης ότι οι Σύγχρονοι Άνθρωποι και οι Νεάντερνταλ
κληρονόμησαν αυτά τα μικρόβια, που αγαπούν τα σάκχαρα, από έναν κοινό πρόγονό τους,
που έζησε πριν από περισσότερα από 600.000 χρόνια, περίπου την ίδια στιγμή, που
ο εγκέφαλός τους μεγάλωνε!
Έως τώρα εθεωρείτο
ότι αυτή η ανάπτυξη του εγκεφάλου τροφοδοτήθηκε από μια δίαιτα πλούσια σε
κρέας. «Προκειμένου οι πρόγονοι του ανθρώπου να αναπτύξουν αποτελεσματικά έναν
μεγαλύτερο εγκέφαλο, χρειάζονταν περισσότερο «ενεργειακά» τρόφιμα, που
περιέχουν γλυκόζη», εδήλωσε η μοριακή αρχαιολόγος Christina Warinner του
Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Max Planck για την Επιστήμη της
Ανθρώπινης Ιστορίας. «Και το κρέας, δεν είναι καλή πηγή γλυκόζης», κατέληξε.
Τέλος, παρά
τις διαφορές μικροβίων στο στόμα, οι ερευνητές εντόπισαν δέκα βασικούς
βακτηριακούς τύπους, που διατηρούνται στην ανθρώπινη γενεαλογία, για πάνω από
40.000.000 χρόνια!
ΠΗΓΗ: James A. Fellows Yates, Irina M. Velsko, Franziska Aron, Cosimo Posth,
Courtney A. Hofman, Rita M. Austin, Cody E. Parker, Allison E. Mann, Kathrin
Nägele, Kathryn Weedman Arthur, John W. Arthur, Catherina C. Bauer, Isabelle Crevecoeur,
Christophe Cupillard, Matthew C. Curtis, Love Dalén, Marta Díaz-Zorita Bonilla,
J. Carlos Díez Fernández-Lomana, Dorothée G. Drucker, Elena Escribano Escrivá,
Michael Francken, Victoria E. Gibbon, Manuel Gonzalez Morales, Ana Grande
Mateu, Katerina Harvati, Amanda G. Henry, Louise Humphrey, Mario Menéndez, Dušan Mihailović, Marco Peresani, Sofía
Rodríguez Moroder, Mirjana Roksandic, Hélène Rougier, Sandra Sázelová, Jay T. Stock, Lawrence Guy
Straus, Jiří Svoboda, Barbara Teßmann, Michael J. Walker, Robert C. Power,
Cecil M. Lewis, Krithivasan Sankaranarayanan, Katerina Guschanski, Richard
Wrangham, Floyd E. Dewhirst, Domingo C. Salazar-Garcia, Johannes Krause, Alexander
Herbig, Christina Warinner «The evolution and changing ecology of the African hominid
oral microbiome», στο PNAS, DOI:
10.1073/pnas.2021655118 και «The Surprising Evolutionary History of our Oral Bacteria», περιοδικό Science, 10.5.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.5.2021.
Researchers reconstruct the oral microbiomes of
Neanderthals, primates, and humans, including the oldest oral microbiome ever
sequenced from a 100,000-year-old Neanderthal, and discover unexpected clues
about human evolution and health.
A new study published in PNAS compares ancient dental
calculus of humans, Neanderthals, and other primates. Despite oral microbiome
differences, researchers identified ten core bacterial types maintained within
the human lineage for over 40 million years. The team discovered a high degree
of similarity between Neanderthals and humans, including an apparent
Homo-specific acquisition of starch digestion capability in oral streptococci,
suggesting that the bacteria adapted to a dietary change that occurred in a common
ancestor.