Του Γιώργου Λεκάκη
Η κατανάλωση γάλακτος – και άλλων παραγώγων
του – είναι μια μοναδική προσαρμογή του Homo sapiens, με επιπτώσεις στην υγεία του…
Επιστήμονες εξέτασαν οδοντικό υλικό,
από τα δόντια 8 σκελετών, οι οποίοι ευρέθησαν στο Σουδάν και την Κένυα, ηλικίας
μεταξύ 2.000 και 6.000 χρόνων.
Η παρουσία πρωτεϊνών γάλακτος στην οδοντική
πλάκα δείχνει ότι οι άνθρωποι είχαν καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως
γάλα, τυρί ή γιαούρτι, τουλάχιστον πριν από 6.000 χρόνια!
Ωστόσο, μια προηγούμενη μελέτη του DNA, που εξήχθη από
αυτά τα υπολείμματα, δεν ανίχνευσε τα γονίδια που θα επέτρεπαν στους ενήλικες
να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Φαίνεται ότι η κοινότητα έπινε γάλα,
πριν να αποκτήσει ανοχή στην lactase / λακτόζης (LP)», δηλ. πριν από
το να μπορεί να την αφομοιώσει, εδήλωσε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, κ. Madeleine
Bleasdale,
του Ινστιτούτου Max Planck «for the Science of Human History».
Η ζύμωση του γάλακτος μπορεί να έκανε
ευκολότερη την πέψη των πρώτων αγροτών, πρόσθεσε.
Όταν οι μεταλλάξεις της λακτόζης
εξελίχθηκαν, ωστόσο, εξαπλώθηκαν γρήγορα, καθώς η ικανότητα πέψης
γαλακτοκομικών προϊόντων προσφέρει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σκληρές
συνθήκες.
Άρα τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι
ποιμενικές ομάδες έπιναν γάλα, μόλις η βοσκή εξαπλώθηκε στην Ανατολική Αφρική,
σε μια εποχή που η γενετική προσαρμογή για την πέψη του γάλακτος ήταν απούσα ή
σπανία…
Τέσσερις γνωστές μεταλλάξεις ανοχής
στην λακτόζη βρίσκονται ευρέως στην Αφρική σήμερα.
ΠΗΓΗ: Madeleine Bleasdale, Kristine K. Richter, Nicole
Boivin «Ancient proteins provide evidence of dairy consumption in eastern Africa», στο Nature Communications, vol. 12, αρ: 632 (2021), 27 January 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.1.2021.
Abstract
Consuming the milk of other species is a unique adaptation of Homo
sapiens, with implications for health, birth spacing and evolution. Key
questions nonetheless remain regarding the origins of dairying and its
relationship to the genetically-determined ability to drink milk into adulthood
through lactase persistence (LP). As a major centre of LP diversity, Africa is
of significant interest to the evolution of dairying. Here we report proteomic
evidence for milk consumption in ancient Africa. Using liquid chromatography
tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) we identify dairy proteins in human dental
calculus from northeastern Africa, directly demonstrating milk consumption at
least six millennia ago. Our findings indicate that pastoralist groups were
drinking milk as soon as herding spread into eastern Africa, at a time when the
genetic adaptation for milk digestion was absent or rare. Our study links LP
status in specific ancient individuals with direct evidence for their
consumption of dairy products.