Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

17 C
Athens
Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025

ΕΘΙΜΑ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: Αλευρομουντζουρώματα στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος! Σε Ισπανία και Γαλαξείδι των Φωκαέων! – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου ΛεκάκηΚάθε 28 Δεκεμβρίου, στην Ήβη / Ibi στην
επαρχία του Αλικάντε της Ισπανίας, γίνεται το “The floured’s war” / «Ο πόλεμος του αλευριού».
Πρόκειται για μια γιορτή στην οποία οι συμμετέχοντες πολίτες χωρίζονται σε δύο ομάδες:
  • Η πρώτη, που ονομάζεται Enfarinat (αλευρωμένη), κάνει ένα πραξικόπημα…
  • Η άλλη προσπαθεί να ηρεμήσει την εξέγερση… αλευρώνοντας τους ταραξίες στασιαστές…
Οι ομάδες παίζουν με αλεύρι, νερό, αυγά και χρωματιστές βόμβες καπνού…
Η γιορτή έχει ιστορία 200 χρόνων…
ΠΗΓΗ: Nat. Geographic. Η φωτογραφία με τίτλο «ENFARINATS» είναι του A. GIBOTTA.Σχετικό παράλληλο λαϊκό δρώμενο, παλαιότερο από το ισπανικό, είναι τα Αλευρομουντζουρώματα του Γαλαξειδίου, όπου όμως γίνονται κάθε Καθαρά Δευτέρα!
Αλλά και στην Αρκαδία και την Αλφειούσα Ηλείας!Το ακόμη πιο παράξενο από το κοινό έθιμο, είναι το σχεδόν ίδιο γεωγραφικό πλάτος της Ήβης Ισπανίας με το Γαλαξείδι:
  • 38°22′36″N 22°23′01″E Γαλαξείδι Φωκίδας
  • 38°37′38″N 0°34′31″E Ήβη Ισπανίας
  • 38°35′32″N 0°39′31″E Hoya de Castalla / Κασταλία(;) Ισπανίας
  • 38°28′56″N 22°30′05″E Κασταλία, πηγή Δελφών Φωκίδος
  • 38°40′03″N 26°45′29″E Φώκαια (Ιωνίας)
Κάτι που συμβαίνει συχνά – και όχι τυχαία – στον ελληνικό αποικισμό, στις σχέσεις μητροπόλεων-αποικιών – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το και ΕΔΩ. Και ως γνωστόν οι Φωκαείς είχαν αποικίσει πολλές περιοχές της νυν Γαλλίας και Ιβηρικής…
Χρωματιστές σκόνες χρησιμοποιούνται και στην ινδουϊστική εορτή Χόλι, την λεγομένη «Γιορτή των Χρωμάτων», που γίνεται σε Ινδία και Πακιστάν. Ινδουιστές χορεύουν και αλείφουν χρωματιστές σκόνες ο ένας τον άλλον. Εορτάζεται σε όλες τις χώρες με ινδουιστικό στοιχείο στο τέλος της χειμερινής περιόδου, κατά την τελευταία πανσέληνο, και με την έναρξη της εαρινής περιόδου για την καλή συγκομιδή.Το Χόλι εορτάζεται για περισσότερες από δύο εβδομάδες στο Βρινταβάν και στην Μαδούρα, του Uttar Pradesh, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο λόρδος Κρίσνα. Το Holla Mohalla είναι μια εντυπωσιακή παραδοσιακή επίδειξη γενναιότητας και ανδρείας. Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ινδία συγκεντρώνονται στην Μαδούρα και σε κοντινά χωριά, όπου η γιορτή των χρωμάτων γιορτάζεται με μεγάλη θέρμη. Το Holi ξεκινά με τον Lathmar Holi, που παίζεται στο Barsana, ένα μικρό χωριό στην Μαδούρα. Το Lathmar Holi ξεκινά συνήθως περίπου μια εβδομάδα πριν από την κύρια ημέρα του Holi. Κατά την διάρκεια των εορτασμών Lathmar Holi, γυναίκες από το χωριό Barsana περιμένουν με ξύλινα ραβδιά ως μαινάδες, για να… κτυπήσουν τους άνδρες, που προέρχονται από το διπλανό χωριό Nandgoan, την πατρίδα του Λόρδου Krishna. Το ετήσιο φεστιβάλ των Σιχ έχει δράμα, ιδρώτα και απίστευτα χρώματα… ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗΓ. Λεκάκη “Τάματα και αναθήματα”ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.12.2016.
Ιμπι, Αλικαντε, Ισπανια, πολεμος, αλευρι, νερο, αυγο, χρωματιστη βομβα καπνου, εθιμα Δεκεμβριου, Δεκεμβριος, Αλευρομουντζουρωματα, Γαλαξειδι, Καθαρα Δευτερα, Αλευρομουτζουρωματα, φαρινα Αλευρομουντζουρωμα, Αλευρομουτζουρωμα, Γαλαξιδι, Φωκιδα εθιμο, γεωγραφικο πλατος ηβη Ισπανιας Γαλαξειδι Φωκιδας 38ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ελληνικος αποικισμος, μητροπολη αποικια Φωκαεις αποικια Γαλλια Ιβηρικη Hoya de Castalla / Κασταλια πηγη Δελφοι Φωκιδος φωκιδας Phocaea φωκαια ιωνια ιωνιας μικρα ασια Αρκαδια αλευροπολεμος Αλφειουσα Ηλειας ηλεια Χρωματιστη σκονη ινδουιστικη εορτη Χολι, Γιορτη των Χρωματων Ινδια Πακισταν Ινδουιστες χορος αλειφη αλειμμα χρωμα ινδουισμος χειμερινη περιοδος χειμωνας τελευταια πανσεληνος, εναρξη εαρινη εποχη εαρ ανοιξη καλη συγκομιδη σοδεια καλοσοδεια εθιμα εθιμο Βρινταβαν Ματουρα, λορδος Κρισνα χολα χολλα μοχαλα μοχαλλα Holla Mohalla εντυπωσιακη παραδοσιακη επιδειξη γενναιοτητα ανδρεια Μαδουρα χωρια λαθμαρ Lathmar Holi, μπαρσανα Barsana, χωριο εορτασμος γυναικες γυναικα ξυλινο ραβδι ανδρες, ναντγκοαν Nandgoan, πατριδα ετησιο φεστιβαλ Σιχ δραμα, μαιναδες μαιναδα Vrindaban Βρινταμπαν μπρινταβαν Brindaban μπρινταμπαν ουταρ ουτταρ πραντες Uttar Pradesh
author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Η Ομογένεια και η συμβολή της στην Παλιγγενεσία και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους

Του Δημήτρη Συμεωνίδη JP, δημοσιογράφου / ανταποκριτού Ε.Σ.Ε.Μ.Ε. (Ένωση Συντακτών...

Ο ανυπέρβλητος Ρήγας ας είναι οδηγητής των πράξεών μας! – του Γρ. Κοσσυβάκη

Του Γρηγόρη Νικηφ. Κοσσυβάκη Ρήγας ο Βελεστινλής ή Φεραίος (1757...

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ το 1821, αλλά ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ – Η γενετική συνέχεια των Ελλήνων

Του ομοτίμου καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου, Τμήμα...