Ανασκαφές στον αρχαίο ελληνικό Σελινούντα,
την δυτικώτερη ελληνική πόλη της Σικελίας.
Η ανασκαφή που διεξάγεται εφέτος στην αρχαία ελληνική ακρόπολι του Σελινούντος, απέδειξε ότι η εκεί ανθρώπινη παρουσία πάει αρκετές…χιλιετίες πιο πίσω, από ό,τι έλεγαν έως τώρα ιστορικοί και αρχαιολόγοι! Στην πραγματικότητα, κάτω από το πρώτο επίπεδο του ελληνικού οικισμού, κάτω από μια φυσική κατάθεση, σε περισσότερο από 1 μ. βάθος, ανακαλύφθηκαν κεραμικά θραύσματα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, καθώς και αποδείξεις μιας «βιομηχανίας» κατεργασίας πέτρας του 8000 – 6500 π.Χ… Η ανακάλυψις ανακοινώθηκε σήμερα από τον αρχαιολόγο Cl. Marconi ο οποίος μαζί με την R. Pumo είναι επί κεφαλής της ομάδος αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης και του Κρατικού Πανεπιστημίου Μιλάνου, οι οποίες διεξάγουν σημαντικές ανασκαφές στο Αρχαιολογικό Πάρκο Σελινούντος.
Ευρέθησαν επίσης υπολείμματα ζώων και θραύσματα, τα οποία θα αναλυθούν με ραδιοάνθρακα… «Οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν ότι το στρώμα στο οποίο ευρέθησαν τα δόντια αντιστοιχεί στο αρχαιότερο ελληνικό επίπεδο στην περιοχή». Η ανακάλυψις πολυάριθμων οστών ζώων και ξυλάνθρακα θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την ακριβή χρονολόγηση αυτού του στρώματος, χάρις στις αναλύσεις ραδιοανθρακα, που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες. Επί του παρόντος, το στρώμα είναι χρονολογημένο, με βάση την αγγειοπλαστική και την στρωματογραφία, στην φάση ιδρύσεως του ελληνικούοικισμού. Κάτω απ’ αυτό το ελληνικό επίπεδο η γη είναι καθαρή, χωρίς ίχνος κατοίκησης από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου Τα αποτελέσματα του εφετινού έτους, όπως και εκείνα των ανασκαφών των τελευταίων 10 ετών, στο νότιο τμήμα του μεγάλου αστικού ιερού, υποδηλώνουν ότι όταν ιδρύθηκε ο Σελινούς, ο χώρος ήταν ακατοίκητος για πολλούς αιώνες», είπε ο κ.Marconi
Το επίκεντρο των ερευνών των αρχαιολόγων αφορά πλέον την περίοδο πριν από την ίδρυση του Σελινούντος από τους Μεγαρείς(650 π.Χ.), προκειμένου να ανασυσταθεί η ιστορία της περιοχής στο σύνολό της.
Αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του Ναού C. «Είναι ένα συναρπαστικό εύρημα», εδήλωσε ο κ. Marconi, «και βλέπω ότι τα θεμέλια είναι λίγο κάτω από το έδαφος. Αυτό θα μας επιτρέψει να βρούμε με βεβαιότητα την έναρξη της κατασκευής του ναού, που είναι αφιερωμένος στον Απόλλωνακαι που κατά τις αρχαίες πηγές χρονολογείται στο 540 π.Χ., ενώ η ολοκλήρωση της δομής του λέγεται ότι έγινε το 510 π.Χ.». Ευρέθησαν ακόμη, δύο ακόμη αιχμές σιδερένιου δόρατος, στο πάτωμα του Ναού C. Οι ανασκαφές, περιλαμβάνουν επίσης τον ναό R. Οι ανασκαφές θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα επικεντρωθούν στην ακρόπολι της ελληνικής πόλεως.
ΠΗΓΗ: La Repubblica, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.6.2018.
Απορίες δύο:
1η) Ποιος λαός κατοικούσε εκεί, πριν από 10.000 χρόνια;
2η) Γιατί έμεινε… “ακατοίκητη” η περιοχή για 9.000 περίπου χρόνια; ή μήπως δεν έμεινε;
Βρέθηκαν 5.000 ταφές, τείχη, πύλη
Οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν μια σειρά από νέες ανακαλύψεις στην τοποθεσία του Σελινούντος, που υπογραμμίζουν το ένδοξο παρελθόν της αρχαίας ελληνικής πόλεως. Η Σελινούς ήταν η δυτικότερη ελληνική αποικία στην Σικελία και ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. Στην ακμή της στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., η πόλη φιλοξενούσε έως και 26.000 κατοίκους. Η πόλις είχε τεράστια σημασία και δύναμή μεταξύ των κέντρων του ελληνικού πολιτισμού στην Μεσόγειο!
Είχε εμβληματικό στοιχείο το φύλλο σελίνου, που αναπαριστάται σε δίδραχμο της αρχαϊκής περιόδου (540 – 510 π.Χ.). Η λέξις σέλινο / σέλινον / αιολ. σέλιννον, προέρχεται από την μυκηναϊκή λέξη serino. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΣΕΛΙΝΟΥ, ΕΔΩ.
«Υπήρχαν περιοχές όπου το γρασίδι δεν φύτρωνε ποτέ, άρα πρέπει να υπήρχε κάτι από κάτω», είπαν οι αρχαιολόγοι. Και οι νέες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει:
περισσότερες από 5.000 ταφές σε τρεις διαφορετικές νεκροπόλεις, αν και πολλές από αυτές έχουν λεηλατηθεί κατά την διάρκεια των αιώνων, και
τμήματα των τειχών του οικισμού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας πύλης ύψους 3 μ. που χρησίμευε ως βασικός διάδρομος για τις πομπές προς τα κοντινά νεκροταφεία. Από την πύλη (παρακάτω φωτογραφία) περνούσε η Ιερά Οδός προς την μνημειακή νεκρόπολη έξω από τα τείχη. Από εδώ θα πέρασαν εκατοντάδες νεκρικές πομπές…
Η διαίσθηση του (83χρονου τώρα) Γερμανού αρχαιολόγου D. Mertens (ανασκαφές του Γερμανικού Ινστιτούτου) επιβεβαιώνονται μετά από τριάντα χρόνια! Ωστόσο, αυτή η πύλη ήταν το αδύναμο σημείο στο αμυντικό δίκτυο της πόλης. Δεν είχε κοντινά φυσικά εμπόδια όπως ποτάμια ή θάλασσα για να το προστατεύσουν, καθιστώντας το ευάλωτο σε επιθέσεις. Ο Έλληνας ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης, γράφει ότι οι δυνάμεις της Καρχηδόνοςεπιτέθηκαν στον Σελινούντα από αυτή την κατεύθυνση, το 409 π.Χ. και πολιόρκησαν την πόλη για 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16.000 μαχητές! Η πύλη διαθέτει ένα είδος «προθάλαμου», που ελέγχεται από δύο αμυντικούς πύργους, ο ένας από τους οποίους έχει ήδη εντοπιστεί. Η ανακάλυψη συγκεκριμένων ευρημάτων υποδηλώνει ότι υπήρχαν και εργαστηρια χειροτεχνίας κοντά στα τείχη.
Όταν, μετά την καρχηδονιακή καταστροφή, ο Συρακούσιος Ερμοκράτηςέφτασε στον Σελινούντα, έκλεισε την πόλη σε ένα τείχος, που αγκάλιαζε την ακρόπολη, μια περιοχή που αντιστοιχούσε περίπου στο 1/10 της αρχαίας πόλεως: Αυτά τα τείχη, με τα μυστικά περάσματα, γοήτευαν πάντα τους επισκέπτες…
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με τρισδιάστατη γεωηλεκτρική τομογραφία, ταχύτερη και φθηνότερη από το georadar, που επιτρέπει την ανίχνευση του εδάφους έως και 4 μ. Θα στραφούν στα σημεία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος: Ανατολικός Λόφος, Ακρόπολη, Λόφος Manuzza, Μαλοφόρος(*) και οι ενδιάμεσες περιοχές.
Το Αρχαιολογικό Πάρκο Σελινούντος είναι ανοικτό καθημερινά Δευτέρα – Κυριακή. Μέχρι τις 30 Απριλίου από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Από τα μέσα Ιουλίου το Πάρκο ανοίγει και τα βράδια για να φιλοξενήσει παραστάσεις και συναυλίες…
(*) Ναός της Δήμητρας Μαλοφόρου υπήρχε στην Νισαία Μεγάρων, κατά την αρχαϊκή εποχή (Παυσανίας). Το τοπωνύμιο επισφραγίζει την σχέση Μεγάρων – Σελινούντος.
Του Γιώργου Λεκάκη
Τα απειλούμενα με εξαφάνιση μεγαλόσωμα πουλιά ωτίδες,...
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει