ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΥΜΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΣΕ ΑΛΧΗΜΕΙΑ – Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΝΑΝΟΧΥΜΕΥΤΙΚΗΣ)

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΤΕΖΟΥ: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΥΜΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΣΕ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΝΑΝΟΧΥΜΕΥΤΙΚΗΣ).

Ο όρος χυμεία (χημεία) θεμελιώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα με τους χυμευτές (χημικούς) και την χυμευτική τεχνική (χημική τεχνολογία) που διακρίνονταν για τον επιστημονικό ορθολογισμό της εποχής. Στο βιβλίο του Χρήστου Μαλτέζου η ιστορική επισκόπηση της πρωτοχημείας αρχίζει με την αρχαία Ελληνική μεταλλουργία και συνεχίζει με χυμευτικές εφαρμογές της εποχής του Ομήρου και άλλων εποχών. Γίνεται αναφορά σε έργα αρχαίων φιλοσόφων, ιστορικών και συγγραφέων που αποτελούν πηγές χυμευτικής και από όπου προήλθαν οι όροι χύμα, χυμεία, χύμευση, χύτευση και μεταλλοίωση.

Στην Αλεξάνδρεια της Ύστερης Αρχαιότητας έζησαν μεγάλοι Έλληνες χυμευτές με προεξέχοντα τον Ζώσιμο Πανοπολίτη, στα χρόνια του οποίου άρχισαν οι επιδράσεις μυστικισμού και δοξασιών στην χυμευτική. Το συνονθύλευμα πειραμάτων και μυστικισμού ήταν ο προπομπός της αλχημείας των Αράβων. Εντούτοις, σπουδαίοι λόγιοι Βυζαντινοί διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την πρακτική και ορθολογιστική χυμευτική η οποία διαδόθηκε από τους Νεστοριανούς μέχρι και στους Πέρσες. Παράλληλα, αναδείχθηκαν εξέχοντες άραβες αλχημιστές που πρόσθεσαν επιστημονικό έργο στην πρωτοχημεία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέσα από την Βυζαντινή χυμευτική και την Αραβική αλχημεία μεταλαμπαδεύτηκε το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην Δύση του Μεσαίωνα.

Σε παράρτημα παρουσιάζεται η εξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής νανοχυμευτικής (αρχαία «νανοτεχνολογία») αρχίζοντας από την Εποχή του Χαλκού (30ός αιώνας π.Χ.) με χρήση καλλυντικών, προχωρώντας στην Κλασσική Εποχή (6ος – 5ος αιώνας π.Χ.) με τα ερυθρόμορφα-μελανόμορφα αττικά αγγεία και καταλήγοντας στην Ύστερη Αρχαιότητα (4ος αιώνας μ.Χ.) με τα δύο περίτεχνα γυάλινα τεχνουργήματα:

Η εξέλιξη της αρχαίας νανοχυμευτικής, παράλληλα με την εξέλιξη της πυροχυμευτικής (αρχαία «πυροτεχνολογία»), καταδεικνύεται από την «κατά σύμπτωση» έως την «με στόχο» χρήση νανοσωματιδίων.

Left: portrait of an older man in a dark suit speaking; Right: turquoise book cover with Greek title 'Χυμευτική και Αλχημεία' and an ornate illustration.

  • Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ρήσος” (τηλ. 210-64.40.021) και στα βιβλιοπωλεία: Πολιτεία, Ιανός, Ινστιτούτο του βιβλίου – Καρδαμίτσα, Η αλληλεγγύη των Φίλων – Γιαννάκενας, κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.7.2026.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΥΜΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑΝΟΧΥΜΕΥΤΙΚΗ

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

360 αρχαίες βραχογραφίες βρέθηκαν στην Ασινίβοια – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη 360 γλυπτά / βραχογραφίες / πετρογλυφικά βρέθηκαν...

Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος στην Χίο, με ευρήματα 8.000 χρόνων!

Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος βρίσκεται στην βάση του...

Πιστοποιήθηκε η αρχαία σχέση Θράκης – Ισπανίας – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αρχαία «έπαυλη / βίλα του Collet»...

Αρχαία Αποφθέγματα και Δελφικά Παραγγέλματα – Του Χρ. Γ. Μαλτέζου

Του Χρήστου Γ. Μαλτέζου Το πνευματικό απόσταγμα από την αρχαία...