Του ιατρού πνευμονολόγου-φυματιολόγου Στυλιανού Θ. Μητρόπουλου
Παρασκευή 24 Απριλίου 2026, καταγράφηκαν δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος (νότια-νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ερυθραίου, του όρους Δείκτη Γιούχτα):
- 06:18 π.μ. 5,8 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 8 χλμ.
- 11:58 π.μ. 5,0 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ. και
- πάρα πολλές μικρότερες που εξακολουθούν.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: “Στην Κρήτη ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, το 365 μ.Χ.: Σήκωσε ορισμένες περιοχές έως και 9 μ.!”.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων Ε. Λέκκα και Α. Τσελέντη και τα στατιστικά μοντέλα για την περιοχή, λόγω του μικρού εστιακού βάθους, προβλέπουν μεγάλο αριθμό μετασεισμών για τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Δεν αποκλείουν μετασεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ στα πλαίσια εκτόνωσης της ενέργειας. Μετά 48 ώρες θα γνωρίζουμε ότι ο πρώτος σεισμός (5,8) ήταν ο κύριος, δεδομένου ότι η περιοχή είναι γνωστή για την έντονη τεκτονική της δραστηριότητα, με το συγκεκριμένο ρήγμα σε θαλάσσιο χώρο, να περιορίζει τις επιπτώσεις στον δομημένο ιστό. Η δραστηριότητα αυτή λένε, είναι βέβαιο ότι δεν σχετίζεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου.
Σύμφωνα με επίσημα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Ισχυρίζονται ότι οι σεισμικές έρευνες με χρήση ηχητικών κυμάτων (airguns) για την απεικόνιση του υπεδάφους δεν ευθύνονται γιατί η ενέργεια που εκλύεται είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την ενέργεια φυσικού σεισμού. Επίσης λένε ότι τα ηχητικά κύματα επηρεάζουν μόνο τα ανώτερα στρώματα των ιζημάτων και δεν έχουν τη δύναμη να ενεργοποιήσουν τεκτονικά ρήγματα σε βάθος 5–10 χλμ., όπου εντοπίζονται οι σημερινές εστίες.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες (έρευνες ή ακόμα και σε μελλοντικές γεωτρήσεις) περιορίζονται σε πολύ μικρότερα βάθη ενώ η σεισμικότητα από ανθρώπινη δραστηριότητα (induced seismicity) παρατηρείται συνήθως σε περιπτώσεις fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) ή έγχυσης υγρών σε εξαντλημένα κοιτάσματα, μεθόδους που όπως λένε δεν εφαρμόζονται στις τρέχουσες υποθαλάσσιες έρευνες στην Ελλάδα.
Η περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί τμήμα του σεισμογενούς Ελληνικού Τόξου Ευρώπης. Η σύγκλιση Αφρικανικής με Ευρασιατική πλάκα παράγει συνεχή συσσώρευση τάσεων και οι σεισμοί μεγέθους 5,5+ Ρίχτερ είναι τυπικά φαινόμενα εκτόνωσης αυτών των φυσικών τεκτονικών τάσεων που έχουν καταγραφεί ιστορικά πριν την ερευνητική δραστηριότητα. (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών & ΕΔΕΥΕΠ).
Εν τούτοις επιστημονικές επιφυλάξεις συνδέουν τους σεισμούς με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Νότιο κρητικό πέλαγος. Υποστηρίζουν ότι σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλή τεκτονική τάση, όπως το Ελληνικό Τόξο, η ενέργεια που εκπέμπεται από τα ηχητικά κανόνια (airguns) μπορεί να λειτουργήσει ως σκανδάλη Πυροδότησης, «ώθησης» σε ρήγμα για να διαρραγεί.
Παρ’ όλο που η ενέργεια της έρευνας είναι μικρή, η απότομη μεταβολή της πίεσης των πόρων στα πετρώματα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκτόνωση. Με άλλα λόγια η δυναμική των ρηγμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (critically stressed) μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικές δονήσεις (Θεωρία «Πυροδότησης» – Triggered Seismicity), χωρίς δεδομένα πριν από την έναρξη των ερευνών, ώστε να συγκριθούν με την δραστηριότητα. Επισημαίνουν ότι η σύμπτωση των ερευνών με σεισμικές εξάρσεις σε συγκεκριμένα οικόπεδα απαιτεί βαθύτερη διερεύνηση και όχι a priori αποκλεισμό. Ειδικά όταν τα εστιακά βάθη είναι μικρά, αν και μια έρευνα λένε οι επίσημοι φορείς, ότι είναι δύσκολο να προκαλέσει τόσο μεγάλο σεισμό (5,8 Ρίχτερ), θεωρώντας ότι η ενέργεια τέτοιου σεισμού είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση σε στάδιο έρευνας. Οι περισσότερες διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν «προκλητή σεισμικότητα» αφορούν την μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking) ή την έγχυση υγρών λυμάτων σε βάθος, και όχι τις υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες (airguns). (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) και ΕΔΕΥΕΠ.
Αμφισβητήσεις (Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος) για επιπτώσεις ηχητικών κυμάτων στο βυθό καθώς και από πολλά άλλα blogs με αναλύσεις για την «κρίσιμη κατάσταση» των ρηγμάτων (criticality) παρουσιάζουν την «σκανδάλη πυροδότησης» (trigger) σε ρήγμα ως τεντωμένο ελατήριο που συγκρατείται από λεπτή περόνη που έχει ήδη την ενέργεια να σπάσει λόγω των τεκτονικών πλακών. Στην σεισμολογία, ο όρος «πυροδότηση» (triggered seismicity) περιγράφει το φαινόμενο όπου μια εξωτερική παρέμβαση προκαλεί εκτόνωση ενέργειας, που είναι ήδη συσσωρευμένη σε ένα ρήγμα. Η γεωλογική επικινδυνότητα «επισπεύδει» σεισμούς στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή χωρίς να είναι εύκολο να αποδείξουν με έρευνες ότι «δημιουργούν» σεισμούς. Οι επίσημοι φορείς λένε αφού το ρήγμα βρίσκεται σε κατάσταση «κρίσιμης τάσης» (critically stressed) ούτως ή άλλως θα έσπαγε.
Στην ιατρική την θρυαλλίδα πυροδότησης (trigger) την παρατηρούμε σε πολλά φαινόμενα, όπως στην καπνιστική συνήθεια, που αν και δεν είναι αποδεδειγμένη αιτία καρκίνου, εν τούτοις πυροδοτεί και επισπεύδει “εν τω γεννάσθαι – in Situ” γεννητριες καρκινικών κυττάρων, σε καρκίνο πνεύμονα. Έτσι παρατηρούμε συχνά καρκίνο πνεύμονα σε νεαρό 40χρονο καπνιστή, ενώ σε μη καπνιστή, ίσως να μην παρατηρούσαμε καρκίνο πνεύμονα, ούτε στα 100 του.
Σε σεισμό όταν γκρεμίσουν σπίτια και σκοτωθούν πολίτες, ευθύνονται τότε οι υπεύθυνοι που άναψαν το φυτίλι;..
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.4.2026.
Σχετικές Ιστοσελίδες για Νότιο κρητικό Πέλαγος:
- Εταιρείες Consortium, ExxonMobil (Operator), Helleniq Energy, κ.ά.
- ΕΔΕΥΕΠ, με διαδραστικό χάρτη με όλα τα οικόπεδα και ενεργές παραχωρήσεις.
- Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού, NAVTEX, σεισμική έρευνα στη θάλασσα.
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).
- Marine Traffic, πλοία με ένδειξη «Research / Survey Vessel» νότια της Κρήτης.
- Συνήθη πλοία ερευνών στην περιοχή: Sanco Swift, Ramform Hyperion.
- Portal «Διαύγεια», «Υδρογονάνθρακες» ή «Σεισμικές Έρευνες»
- www.energypress.gr , www.capital.gr, Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Κρhτη, Σεισμοι Ενeργεια σεισμος ρηγμα αρκαλοχωριου αρκαλοχωριον αρκαλοχωρι 24 Απριλιου 2026, Απριλιος μεγαλες σεισμικες δονησεις Νοτιο Κρητικο Πελαγος ακρωτηριο Ερυθραιο ορος Δικτης δεικτης Γιουχτα γιουκτας
