Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

15.5 C
Athens
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Ανησυχίες για την μεταφορά του Θησαυρού της Ήρας, από το Μουσείο του Κρότωνα στο ακρωτήριο Κολώνα Καλαβρίας Μεγάλης Ελλάδος – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη

Μετά την κλοπή του Λούβρου, ανησυχίες εκφράζονται και για την μεταφορά του Θησαυρού της Λακινίας Ήρας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κρότωνα στο Capo Colonna στην Καλαβρία της Μεγάλης Ελλάδος / Κάτω Ιταλίας.

Η απόφαση μεταφοράς αυτών των αρχαίων αντικειμένων προκαλεί βαθειά ανησυχία και απογοήτευση. Αυτή η απόφαση εγείρει βάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία μιας ανεκτίμητης κληρονομιάς, συμβόλου της ιστορίας και της ταυτότητας του Κρότωνα και ολόκληρης της περιοχής της Μεγάλης Ελλάδας.

Από την ανακάλυψή του, ο Θησαυρός της Ήρας φυλάσσεται υπό ύψιστη ασφάλεια σε ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα στο Μουσείο του Κρότωνα, εύκολα προσβάσιμη και συνεχώς παρακολουθούμενη. Η κατάσταση είναι διαφορετική για το Μουσείο Capo Colonna, το οποίο ευρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή και χωρίς νυχτερινή επιτήρηση. Αν και είναι εξοπλισμένο με συστήματα συναγερμού, είναι γνωστό ότι αυτά δεν εγγυώνται πάντα πλήρη ασφάλεια: Τα διεθνή νέα, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης πρόσφατης κλοπής από το Λούβρο, το καταδεικνύουν ξεκάθαρα.

Η μετακίνηση τέτοιων σημαντικών αντικειμένων σε μια τοποθεσία που δεν είναι πλήρως ασφαλής τα εκθέτει σε απαράδεκτο κίνδυνο. Με την τρέχουσα έλλειψη προσωπικού και τις υλικοτεχνικές δυσκολίες – λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μια αστυνομική περίπολος θα χρειαζόταν τουλάχιστον 40 λεπτά για να φτάσει στο Capo Colonna από τον Κρότωνα – η αποτελεσματική προστασία δεν φαίνεται εφικτή.

Είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε εάν αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από επαρκή αξιολόγηση κινδύνου και μετά από διαβούλευση με τις Αρχές δημόσιας ασφάλειας, καθώς και με θεσμικούς εκπροσώπους. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το ίδιο το στέμμα (παραπάνω φωτ.) από τον Θησαυρό της Ήρας ευτυχώς σώθηκε από μια παράνομη ανασκαφή… Απαιτείται λοιπόν, η μεγίστη προσοχή.

Η GAK και η Italia Nostra Crotone εκπροσωπούν πολιτες που έχουν δεσμευτεί για την προστασία και την ενίσχυση της αρχαιολογικής τους κληρονομιάς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν σθεναρά την ανάκληση της μεταφοράς του Θησαυρού της Ήρας στην Κολώνα, και μια ασφαλέστερη και καταλληλότερη τοποθεσία για την διατήρησή του. «Η ιστορία του Κρότωνα ανήκει σε όλους. Η προστασία της είναι καθήκον», λένε.

ΠΗΓΗ: «Preoccupazione per il trasferimento del Tesoro di Hera dal Museo di Crotone a Capo Colonna», italia nostra, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.10.2025 .

μεταφορα αρχαιοτητων ευρηματων αρχαιων μουσειων Θησαυρος της ηρας, Μουσειο Κροτωνα ακρωτηριο Κολωνα κολονα  Καλαβριας Μεγαλης Ελλαδος Λεκακης θεα ηρα θεα ηρα Κροτωνας ακρωτηριον Κολονα κλοπη Λουβρο Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο Κροτων καλαβρια καλαβριας αρχαιοκαπηλια απο κολοννα Capo Colonna αρχαια αντικειμενα ασφαλεια προστασια ανεκτιμητη πολιτιστικη κληρονομια συμβολο ιστορια ταυτοτητα Μεγαλη Ελλαδα υψιστη συναγερμος Λουβρου, μετακινηση αντικειμενων ασφαλης εκθεση κινδυνος ελλειψη προσωπικου αστυνομια αρχαιο χρυσο στεμμα παρανομη ανασκαφη λαθρανασκαφη αρχαιολογικη αρχαιολογια

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα