Στύβουμε το σταφύλι και περνάμε τον χυμό από ένα σουρωτήρι που το έχουμε στρώσει με τουλπάνι. ΔΕΝ τα στύβουμε στο μπλέντερ, γιατί έτσι θα βγει πολύ θολός.
Οι μικροοργανισμοί στην φλούδα του σταφυλιού ξεκινούν την ζύμωση του μούστου, για να γίνει κρασί. – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΜΟΥΣΤΟΥ, ΕΔΩ.
Οπότε πρέπει να σταματήσουμε την διαδικασία αυτήν με το βράσιμο. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν στάχτη για να κάνουν πιο εύκολη την διαδικασία, μιας και η στάχτη κάνει να αφρίζει πολύ ο χυμός του σταφυλιού στο βράσιμο.
Μιας και ξεκινάμε από καθαρή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται στην δική μας περίπτωση.
Οπότε παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό σταφυλιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε συχνά. Ο πολύς αφρός θα βγει στην αρχή. Περνώντας η ώρα σταματά και τέλος έχει πήξει ελαφρά. Η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
Περνάμε τον μούστο ξανά από διπλό τουλπάνι και κρατάμε σε μπουκάλια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Για το πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μειωθεί στο 10% του αρχικού όγκου. – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΕΔΩ.
Η υφή του θα είναι σαν αραιό μέλι.
Μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου για μήνες.
Με τον μούστο φτιάχνουμε μουσταλευριά με πετιμέζι:
Υλικά:
- μια κούπα πετιμέζι
- μια κούπα αλεύρι
- 3,5 κούπες νερό
- κανέλλα
- καρύδια (προαιρετικώς)
- σουσάμι.
Ανακατεύω το νερό με το πετιμέζι.
Στο μισό μείγμα διαλύω το αλεύρι και το άλλο μισό το βάζω σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνω μέσα το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύω συνεχώς καθώς βράζει.
Όταν αρχίζει να πήζει χαμηλώνω την φωτιά και το αφήνω να δέσει ανακατεύοντας συνέχεια.
Μοιράζω σε μπολ τα οποία τα έχω πασπαλίσει με καρύδι και σουσάμι. Αφήνω να μισοκρυώσει και πασπαλίζω πάλι με καρύδι, κανέλλα και σουσάμι.
ΠΗΓΗ: Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.9.2025.
Παραδοσιακη συνταγη για μουστο, πετιμεζι μουσταλευρια παραδοσιακες συνταγες μουστος, μουσταλευριας σταφυλι χυμος σουρωτηρι τουλπανι μικροοργανισμοι φλουδα σταφυλιου ζυμωση κρασι βρασιμο σταχτη σταφυλια καθαρη πρωτη υλη κατσαρολα αλευρι νερο κανελλα καρυδια σουσαμι μειγμα μιγμα πασπαλισμα καρυδι κανελα