Μια ομάδα από Γεωργιανούς, Γερμανούς, Γάλλους και Αμερικανούς παλαιοντολόγους ανακάλυψε πρόσφατα σε ανασκαφές στο Ντμάνιζι[1], μια ορεινή περιοχή της Γεωργίας, ένα σχεδόν ακέραιο απολιθωμένο κρανίο ανθρωποειδούς[2], καθώς και μέρος του κρανίου ενός άλλου εκπροσώπου του ίδιου είδους. Μετά από την ανάλυση με ισότοπα των οστών, και σε συνδυασμό με τα απολιθώματα εξαφανισμένων ειδών ζώων που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία τους σε 1,7 εκατομμύρια χρόνια.
Στη συνέχεια, συγκρίνοντας τα κρανία αυτά με άλλα ανθρωπολογικά ευρήματα από την περιοχή Κόομπι Φόρα της Αφρικής, οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εκπροσώπους του είδους Homo ergaster (μια παραλλαγή, όπως πιστεύουν ορισμένοι επιστήμονες, του είδους Homo erectus).
Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους επιστημονικούς κύκλους, καθώς ως τώρα κυριαρχούσε η άποψη ότι ο Homo erectus εγκατέλειψε πολύ αργότερα την Αφρική μεταναστεύοντας, και όχι την εποχή που διαγράφεται από τις πρόσφατες ανασκαφές στη Γεωργία. Οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι ο Homo erectus είχε την δυνατότητα να εγκαταλείψει τη Μαύρη Ήπειρο μονάχα μετά από την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου λίθινων εργαλείων, κάτι που συνέβη πριν από 1,4 εκατομμύρια χρόνια. – Περισσότερα για τον Αφροκεντρισμό, ΕΔΩ. Όμως, τα περίπου χίλια λίθινα εργαλεία – πολύ προγενέστερα και απλά, που μοιάζουν με αυτά που ανακαλύφθηκαν στο φαράγγι Ολντουβάι της Τανζανίας – τα οποία βρέθηκαν μαζί με τα κρανία στο Ντμάνιζι, αναγκάζουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν όλες τους τις απόψεις.
Τώρα πλέον, αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν ήταν η υψηλή τεχνολογία που οδήγησε τα ανθρωποειδή[2] μακριά από την Αφρική, αλλά αντίθετα η ανάγκη εύρεσης της απαραίτητης τροφής. Ο Homo erectus, υποστηρίζουν, μετανάστευσε προς την Ασία ακολουθώντας τα κοπάδια ζώων που απομακρύνονταν.
ΠΗΓΗ: εφημ. «Αγγελιοφόρος», ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.5.2000.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:
[1] Στην περιοχή Κβέμο Καρτλί στην κοιλάδα Μασαβερα στον 41ο παράλληλο [41°19′54″N 44°12′13″E].
[2] Είναι περίεργο, αλλά ο άνθρωπος ονοματίζει τους προγόνους του… ανθρωποειδή!!!
αρχαιο Κρανιο ανθρωπου 1.700.000 χρονων χρονια πριν Γεωργια ανθρωπος Kvemo Kartli Mashavera Γεωργιανος, Γερμανος, Γαλλος Αμερικανος παλαιοντολογος ανασκαφες Ντμανιζι, Dmanisi ορεινη ακεραιο απολιθωμενο ανθρωποειδες, ειδος ισοτοπο οστων, οστο οστουν οστα απολιθωμα εξαφανισμενα ειδη ζωων 1,7 εκατομμυρια κρανια ανθρωπολογια ευρημα Κοομπι Φορα Αφρικξ παλαιοντολογια χομο εργκαστερ Homo ergaster παραλλαγη ερεκτους erectus μεταναστευση παλαιολιθικη εποχη ανασκαφη υψηλο επιπεδο λιθινα εργαλεια 1.400.000 1,4 λιθινο εργαλειο φαραγγι Ολντουβαι Τανζανια Ντμανισι, αναθεωρηση υψηλη τεχνολογια ανθρωποειδη αναγκη τροφη Ασια κοπαδι ζωο Κβεμο Καρτλι κοιλαδα ποταμος Μασαβερα 41ος παραλληλος