Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19.7 C
Athens
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Η Αθήνα αιχμάλωτος της ηχορρύπανσης – των ντεσιμπέλ

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη

ΚΟΥΣΚΟΥΚΗΣ Κ

Η ηχορρύπανση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό παράγοντα πρόκλησης ασθενειών, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εκτεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου συνδέεται με διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, προβλήματα ακοής, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Οι επιπτώσεις είναι ακόμα πιο έντονες για όσους πάσχουν ήδη από χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, ο έντονος και συνεχής περιβαλλοντικός θόρυβος επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών, δυσχεραίνοντας τις μαθησιακές τους ικανότητες και τη δυνατότητά τους να συγκεντρωθούν.

Η Πλατεία Ομονοίας κάποτε Με μόνιππα

Έρευνα στην Αθήνα το 2018 έδειξε ότι το 52% του πληθυσμού εκτέθηκε σε θόρυβο 65-70 db – ντεσιμπέλ κατά την διάρκεια της ημέρας και το 30% σε θόρυβο άνω των 70-75 ντεσιμπέλ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το 49% του πληθυσμού εκτέθηκε σε θόρυβο 60-65 ντεσιμπέλ και το 3,2% σε 70-75 ντεσιμπέλ.

Συγκριτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση (55 dB κατά τη διάρκεια της ημέρας και 50 dB για την νύχτα) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (53 dB κατά τη διάρκεια της ημέρας και 45 dB για την νύχτα).

Το ηχητικό σκηνικό της καθημερινότητάς μας στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, μπορεί εύκολα να οδηγήσει έναν πολίτη σε απόγνωση, με την κατάσταση να επιβαρύνεται και τις νυχτερινές ώρες με την δυνατή μουσική των καφέ και μπαρ, καθώς και τις φωνές των θαμώνων.

Η ηχορρύπανση της Αθήνας αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα με το οποίο οι κάτοικοί της έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση, ωστόσο – όπως προέκυψε από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου – η χώρα μας δεν έχει καταθέσει, ως όφειλε βάσει της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στοιχεία για τη χαρτογράφηση των επιπέδων θορύβου εδώ και μια δεκαετία, ενώ όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται από το 2002 να υποβάλλουν κάθε 5 χρόνια στον ΕΟΠ στρατηγικούς χάρτες ηχορρύπανσης.

Το 18% των Αμερικανών χρησιμοποιεί συσκευές ή εφαρμογές λευκού θορύβου, ενώ σχεδόν οι μισοί χρησιμοποιούν ανεμιστήρα την νύχτα, ή μια γεννήτρια ήχου στην κρεβατοκάμαρα και ακουστικά ύπνου που στέλνουν λευκό θόρυβο στα αυτιά.

  • Ο όρος «λευκός θόρυβος» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει ηχητικά υπόβαθρα διαφόρων συχνοτήτων. Ο πραγματικός λευκός θόρυβος μοιάζει με παράσιτα ραδιοκυμάτων.
  • Ο ροζ θόρυβος ακούγεται σαν απαλή βροχή.
  • Ο καφέ θόρυβος μοιάζει με βουητό αεροπλάνου.

Επιβάλλεται ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στην οργάνωση της κυκλοφορίας και στην δημιουργία κινήτρων και υποδομών προκειμένου οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο.

Η ενίσχυση της μόνωσης των κτηρίων, η ρύθμιση και τήρηση ορίων ταχύτητας και η χρήση ηχοαπορροφητικής ασφάλτου αποτελούν επίσης πολύ αποτελεσματικές λύσεις. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύονται και, αν είναι δυνατόν, να επεκτείνονται οι ήσυχες γειτονιές και να μην καταστρέφονται στον βωμό της αστικής ανάπτυξης, καθώς δεν θα μετριάσει απλώς τα επίπεδα θορύβου, αλλά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και κατ’ επέκταση στην υγεία των πολιτών, θα μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και θα συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Τεχνολογικά, το σύστημα μπορεί να βασιστεί σε σταθμούς μέτρησης θορύβου που χρησιμοποιούν αισθητήρες ήχου για τη συνεχή καταγραφή δεδομένων, διασυνδεδεμένους μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), προκειμένου να αποστέλλονται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (AI) θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη αλγορίθμων πρόβλεψης θορύβου και την βελτιστοποίηση πολιτικών μείωσης της ηχορρύπανσης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.3.2025.

Αθηνα ηχορυπανσης ντεσιμπελ ηχορρυπανση ηχος μεγαλυτερο περιβαλλοντικος παραγοντας προκλησης ασθενειων, ατμοσφαιρικη ρυπανση εκθεση υψηλα επιπεδα θορυβου διαταραχες υπνου, καταθλιψη, προβληματα ακοης, υπερταση, καρδιαγγειακα νοσηματα διαβητης επιπτωσεις χρονια νοσηματα εντονος συνεχης περιβαλλοντικος θορυβος γνωστικες λειτουργιες παιδι δυσχερεια μαθησιακες ικανοτητες δυνατοτητα συγκεντρωση περιβαλλοντικοι παραγοντες προκληση ασθενεια, ατμοσφαιρα ρυπανσις εκθεσις υψηλο επιπεδο θορυβος διαταραχη υπνος, καταθλιψις, προβλημα ακοη, υπερτασις, καρδιαγγειακο νοσημα διαβητη επιπτωση εντονος περιβαλλον θορυβοι γνωστικη λειτουργια παιδια δυσχερειες μαθησιακη ικανοτητα δυνατοτητες συγκεντρωσης κουσκουκης αμερικη Αμερικανοι συσκευη εφαρμογη λευκος θορυβος, ανεμιστηρας νυχτα, γεννητρια ηχου κρεβατοκαμαρα ακουστικα αυτι ορος ηχητικο υποβαθρο συχνοτητη πραγματικος παρασιτα ραδιοκυματα ροζ βροχη καφε βουητο αεροπλανο μονωση κτηριο οριο ταχυτητας ηχοαπορροφητικη ασφαλτος

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη γυναικεία ελληνική εφημερίδα κυκλοφόρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1845 – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Εάν θεωρήσουμε πως πρώτη έντυπη ελληνική εφημερίδα...

ΕΘΙΜΑ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Από το πρωί γίνεται ο στολισμός του...

ΥΓΕΙΑ: ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – AYUR VEDA και ΕΝΔΟΒΙΟΓΕΝΕΣΗ

Του δρ. ΑΜΠΙ ΣΑΧΙΝ(*), προέδρου του Βελγικού Ινστιτούτου Ενδοβιογενικής...