Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Άκρατος αυταρχισμός και εργασιακή κακοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού

Σχετικά με το επεισόδιο ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού και την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αργολίδας, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

“Το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού και την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αργολίδας συνιστά όνειδος. Το αυταρχικό και προσβλητικό ύφος της Υπουργού και η απολογητική στάση της προϊσταμένης αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εργασιακής βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, που εμπίπτει στις διατάξεις του ισχύοντος νόμου 4808/2021, τον οποίο εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ(*), καθώς και της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που κυρώθηκε με τον ίδιο νόμο.

Τα λόγια, οι χειρονομίες, το έντονο ύφος, η σιωπή και η ντροπή των παρισταμένων, η προσπάθεια των υπαλλήλων του Γραφείου της Υπουργού να απαγορεύσουν τη βιντεολήψη, προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί το περιστατικό, συνιστούν ένα νοσηρό επεισόδιο ενδεικτικό της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και ένδειξη του ήθους που πλέον επικρατεί στον δημόσιο βίο.

Λόγω της ύπαρξης του βίντεο, έγινε ευρέως γνωστός ο άκρατος αυταρχισμός και η εργασιακή κακοποίηση που βιώνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Παρόμοια και χειρότερα περιστατικά συμβαίνουν σε υπηρεσιακές συσκέψεις, σε αυτοψίες, σε κάθε σχεδόν συνάντηση με το γραφείο της Υπουργού. Αντί να απολογείται η Υπουργός για την συμπεριφορά της, ήδη επιχειρείται το επεισόδιο να ερμηνευθεί ως «έκρηξη του αφεντικού» που «έχει δίκιο» απέναντι στη σιωπή της «ανίκανης υπαλλήλου». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Στην αόριστη και συκοφαντική δήλωση της Υπουργού για τα «τα εκατομμύρια που έχετε λάβει» υπονοείται ότι η Κυβέρνηση προσέφερε απεριόριστα χρήματα για την προστασία των αρχαιοτήτων και οι Υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν γιατί είναι «κακοί δημόσιοι υπάλληλοι». Τα «εκατομμύρια» που αναφέρει η Υπουργός αφορούν αποκλειστικά σε συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ, ΤΑΑ), η ένταξη και η υλοποίηση των οποίων γίνεται με την εργασία του ολιγάριθμου προσωπικού των Εφορειών Αρχαιοτήτων και, όπως είναι γνωστό, απαγορεύεται να διατεθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός του έργου που έχει εγκριθεί.

Απαιτούνται απαντήσεις. Από την προσβεβλημένη προϊσταμένη εάν ιεράρχησε ως επείγον το έργο αποκατάστασης του συγκεκριμένου κτηρίου, αν ζήτησε και αν έλαβε πιστώσεις, και από την προσβάλλουσα υπουργό συγκεκριμένα ποσά και κωδικοί για την εκτέλεση εργασιών, που να αφορούν την αποκατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου. Οτιδήποτε άλλο συνιστά υπεκφυγή με βαρύτατες ευθύνες και των δύο.

Δυστυχώς και η αδράνεια της υπηρεσιακής ιεραρχίας κατά την εξέλιξη του συμβάντος καταδεικνύει την κατάπτωση της δημόσιας διοίκησης.

Γνωρίζουμε ότι, εν όψει προβλημάτων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -που βαρύνονται με εξαρχής λάθος σχεδιασμό από την πολιτική ηγεσία- θα υπάρξει προσπάθεια να μετακυλιστεί η ευθύνη στις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Απαντάμε ευθαρσώς: η πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της για έργα που ήταν δεδομένο ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως το 2025, αλλά τα επέβαλλε με ήθος και ύφος παρόμοιο με αυτό που είδαμε στο βίντεο.

Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος τοποθετείται για το συμβάν όχι για να προστατεύσει την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, η οποία επέλεξε να αποχωρήσει από τον Σύλλογο με βολές εναντίον του, για λόγους που γνωρίζει η ίδια, αλλά για να υπερασπισθεί το κύρος και την αξιοπρέπεια του κλάδου των αρχαιολόγων και λειτουργών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που θα κληθούν από αύριο να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον Αρχαιολογικό Νόμο απέναντι σε φορείς και πολίτες, ενώ έχουν προηγουμένως απαξιωθεί με μία δημόσια damnatio”.

(*) Νόμος 4808/2021

«Άρθρο 4-Απαγόρευση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

  1. Απαγορεύεται κάθε μορφής βία και παρενόχληση, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτήν είτε προκύπτει από αυτήν (…).
  2. Για τους σκοπούς του παρόντος: α) ως «βία και παρενόχληση» νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς, πράξεις, πρακτικές ή απειλές αυτών, που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ’ επανάληψη,

β) ως «παρενόχληση» νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς, που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως εάν συνιστούν μορφή διάκρισης, και περιλαμβάνουν και την παρενόχληση λόγω φύλου ή για άλλους λόγους διάκρισης».

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ / ΣΕΑ, 26.3.2025. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2025.

Κατά το υπ. Πολιτισμού:

​Η Υπουργος Πολιτισμού Λ. Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Άργος και στο Ναύπλιο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιείται από το ΥΠΠΟ το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών, με έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 23.000.000 ευρώ.

Η Λ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το οποίο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά νέα μόνιμη έκθεση, καθώς και στο υπό κατασκευή Επιγραφικό Μουσείο της πόλης, στο κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων του Καποδίστρια. Το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου υλοποιείται από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους στεγαζόταν, από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960, σε κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από την ιστορική οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και ένα σύγχρονο κτήριο που προσαρτήθηκε σε αυτή, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Καλλέργη. Η Οικία Καλλέργη, κτισμένη το 1830, μετασκευάστηκε κατάλληλα για να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο κατά το διάστημα 1956-1957, ενώ η προσθήκη του σύγχρονου κτηρίου, που κτίστηκε με έξοδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, εγκαινιάστηκε το 1961. Από το 2014 το Μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό.

Το έργο που υλοποιεί, σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», και εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. Στο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων, ευρήματα από εμβληματικά μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, από τις αρχαιολογικές έρευνες των Μυκηνών και της Λέρνας. Το εν εξελίξει έργο περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση και αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτηρίων, επέκταση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και αποκατάσταση της στοάς, στην αυλή του Μουσείου, όπου έχουν ενσωματωθεί ψηφιδωτά του 6ου αι. μ.Χ. από το Άργος με παραστάσεις των δώδεκα μηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. μ.Χ. από τη θέση Άγιος Ταξιάρχης με προσωποποιήσεις των τεσσάρων εποχών του έτους και της Απόλαυσης.

Το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο εντάσσεται στον ιστό της σύγχρονης πόλης και σε άμεση γειτνίαση και συνέργεια με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Αργολίδας στη δυτική πτέρυγα του παρακείμενου ιστορικού κτηρίου των Στρατώνων του Καποδίστρια. Στα δύο αυτά Μουσεία προβάλλεται με σύγχρονο τρόπο επάξια η μακρά διαχρονική ιστορία του Άργους και της ευρύτερης περιοχής επιρροής του στην αρχαιότητα.

Στην ανατολική διώροφη πτέρυγα -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- του μνημειακού συγκροτήματος των Στρατώνων, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το έργο της συνολικής δομικής της αναβάθμισης, προκειμένου να φιλοξενήσει το Επιγραφικό Μουσείο Άργους. Το έργο, προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτελείται από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με διασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του νέου μουσειακού χώρου. Η ανάγκη δημιουργίας Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος υπαγορεύθηκε από ένα μοναδικό εύρημα, δεκάδες χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες, που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το 2000, το οποίο αποτελεί το επίσημο οικονομικό αρχείο της αρχαίας πόλης του Άργους. Τα κείμενα των πινακίδων αποτελούν απολογισμούς διαχείρισης των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα στο «θησαυρό», δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του ιερού της Αθηνάς Πολιάδος, πολιούχου του Άργους.

Κατά την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και τις Ρωμαϊκές Θέρμες, η Λ. Μενδώνη έδωσε οδηγίες προς την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για άμεση έναρξη του έργου αποκατάστασης των Θερμών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του χώρου, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι δυνατή η φιλοξενία εκδηλώσεων το καλοκαίρι.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Άργους με τον Δήμαρχο Ι. Μαλτέζο και τους συνεργάτες του, με αντικείμενο έργα, δράσεις και παρεμβάσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Μετά τη σύσκεψη, η Υπουργός δήλωσε:

«Είμαστε εδώ, σήμερα, με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, τον Γενικό Γραμματέα, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και τους αρμόδιους Διευθυντές, προκειμένου να δούμε από κοντά την εξέλιξη των έργων, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας και οι οποίες σταδιακά ολοκληρώνονται. Στόχος μας είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο να μπορέσει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του Άργους μέσα στους πρώτους μήνες του 2026. Το ίδιο ισχύει και για το Επιγραφικό Μουσείο στην ανατολική πτέρυγα των στρατώνων του Καποδίστρια, που παραχωρήθηκε από το Δήμο. Οφείλουμε να τιμήσουμε την παραχώρηση και να ολοκληρώσουμε τη μουσειακή αυτή υποδομή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες -στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – και με την αναβάθμιση, την επέκταση και την επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα. Η Αργολίδα είναι η μόνη περιφερειακή ενότητα της πατρίδας μας, που φιλοξενεί τρεις μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στον Δήμο σας ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, στον οποίον η Εφορεία Αρχαιοτήτων ολοκληρώνει ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου- ΕΣΠΑ 2021-2027. Η μεγάλη εκκρεμότητα στο χώρο είναι η αποκατάσταση του παλαιού περιπτέρου του «Ξενία», μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το έργο της αποκατάστασης και της επανάχρησής του ως χώρου προβολής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και της ιστορίας των Ατρειδών, είναι στον άμεσο προγραμματισμό μας».

Επίσκεψη στο Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο, το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την Λ. Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου, στο Ναό του Αγίου Νικολάου και στο κτήριο Βίγγα. Και στα τρία μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που εκτελούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το κτήριο του Παλιού Τελωνείου (παραπάνω φωτογραφία), στην παραλιακή οδό της πόλης, αποτελεί τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου. Το κτίριο, έργο ίσως του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, χτίστηκε το 1830 για χρήση ως Τελωνείο. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικά μέτρα και πατάρι. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999. Το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου αποκαθιστά το μνημείο, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων και πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών, εξυπηρετώντας τον Δήμο Ναυπλιέων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το κτήριο Βίγγα, επί της πλατείας Συντάγματος και δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1878 σε οικόπεδο που ανήκε στον Γενναίο, γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο ισόγειό του στέγασε το τυπογραφείο της εφημερίδας «Αργολίς», έκδοση και ιδιοκτησία των αδερφών Βίγγα. Από το 1929 έως το 1930 στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργούσαν καφενείο και κουρείο, ενώ πριν την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Λέσχη Αξιωματικών. Επί ιταλικής Κατοχής, ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως Καραμπινιερία και κρατητήριο, ενώ μετά το 1945 συνέχισε να λειτουργεί ως Λέσχη Αξιωματικών. Το κτήριο Βίγγα αποκαθίσταται, επίσης, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου. Τα δύο προαναφερθέντα μνημεία, τα οποία ολοκληρώνονται και επαναλειτουργούν εντός του τρέχοντος έτους, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ από πόρους το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ- ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου (παραπάνω φωτογραφία), στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου από τα πλέον εμβληματικά του μνημεία, τα τελευταία χρόνια παρουσίασε μείζονα προβλήματα υγρασίας και κατάρρευσης της στέγης του. Η αρχική φάση του μνημείου ανάγεται στο 1713, ενώ η κύρια ανακατασκευή του έγινε το 1836. Ο ναός έχει πολύ σημαντικό τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Ο ναός ακολουθεί τον τύπο της μονόχωρης βασιλικής με κλασικά και νεοβυζαντινά χαρακτηριστικά, ενώ το ξύλινο τέμπλο, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις του αποτελούν μοναδικά δείγματα τέχνης. Το έργο της αποκατάστασης του οικοδομήματος έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ τη συντήρηση του διακόσμου η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Το έργο, το οποίο αποδίδεται εκ νέου στη λατρεία το καλοκαίρι 2025, χρηματοδοτείται με 2.000.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ναυπλίου, με τον Δήμαρχο Δημήτρη Ορφανό και τους συνεργάτες του, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα εν εξελίξει έργα στην περιοχή, αλλά και οι πρωτοβουλίες της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου και των μνημείων της.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Λ. Μενδώνη δήλωσε:

«Είμαστε εδώ σήμερα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ, προκειμένου να δούμε από κοντά τα έργα που εκτελούνται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη του Ναυπλίου. Είναι, η πρώτη φορά που γίνονται συγχρόνως τόσα έργα και με αυτούς τους προϋπολογισμούς στο Δήμο Ναυπλιέων. Το Τελωνείο, ένα κτήριο που συζητούσαμε τουλάχιστον 15 χρόνια ότι πρέπει να αποδοθεί στην πόλη, ολοκληρώνεται και θα είναι προσβάσιμο στους Ναυπλιείς και τους επισκέπτες από τις αρχές του καλοκαιριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένα σημαντικό μνημείο, που αγαπούν οι κάτοικοι, που είχε τεράστια προβλήματα, ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση, αποκαθίσταται και συντηρείται, ώστε να αποδοθεί στη λατρεία μέσα στο καλοκαίρι. Το Κτήριο Βίγγα, που για χρόνια αποτελούσε πληγή στην Πλατεία Συντάγματος, αποκαθίσταται και εντός του 2025, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα μπορεί μεταστεγαστεί εκεί, επιτρέποντας έτσι να μελετηθεί σωστά το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα βενετσιάνικο κτήριο, και να αποκατασταθεί. Ένα έργο δύσκολο που πρέπει, όμως, άμεσα να δρομολογηθεί. Ο στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επένδυση σε μία πόλη με τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο. Τα έργα πρέπει να ολοκληρώνονται στα χρονοδιαγράμματά τους, με σωστές μελέτες και διασφαλισμένους προϋπολογισμούς».

Κλείνοντας την επίσκεψή της στο Ναύπλιο, η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Μονοπάτι της Αρβανιτιάς, όπου επίκειται να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών, βάσει ερευνητικού προγράμματος που έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ με Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων. Το έργο, προϋπολογισμού 4.750.000 ευρώ, υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ναυπλίου, με στόχο την ασφάλεια και την αναβάθμιση της διαδρομής, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς περιπάτους της περιοχής. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί μελέτη για την αποκατάσταση των υπερκειμένων οχυρώσεων, όταν ολοκληρωθεί η στερέωση των βράχων.

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο Βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολ. Βικάτου, οι Διευθυντές Αναστηλώσεων Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Θ. Βλαχούλης και Κ. Φρισήρας, ο προϊστάμενος της ΕΔΕΠΟΛ Γ. Μυλωνάς, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2025.

ακρατος αυταρχισμος εργασιακη κακοποιηση Υπουργειο Πολιτισμου Μενδωνη Αργος ΕΦΑ Αργολίδας αρχαιολογος Παπαδημητριου αρχαιολογια αρχαιολογοι εργασια επεισοδιο Υπουργος Πολιτισμος ΕΦΑ Αργολιδας Αργολιδος ονειδος προσβλητικο υφος εργασιακα βια παρενοχληση χωρος εργασιας, νομος 4808/2021, κυβερνηση της ΝΔ συμβαση 190 Διεθνης Οργανωση Εργασιας εξαλειψη βιας χειρονομια υφος, σιωπη ντροπη κυβερνητικη πολιτικη ηθος δημοσιος βιος υπηρεσιακη συσκεψη αυτοψια εκρηξη αφεντικο δικιο ανικανη υπαλληλος συκοφαντικη δηλωση εκατομμυρια χρηματα προστασια των αρχαιοτητων Υπηρεσια κακοι δημοσιοι υπαλληλοι εργα προσωπικο Εφορεια Αρχαιοτητες εργα προσβολη προισταμενη αποκατασταση κτηριο πιστωσεις, κωδικος εργασιες ευθυνες καταπτωση δημοσια διοικηση Ταμειο Ανακαμψης και Ανθεκτικοτητας λαθος σχεδιασμος πολιτικη ηγεσια ηθος αξιοπρεπεια αρχαιολογοι λειτουργος Αρχαιολογικη αρχαιολογικος απαξιωση δημοσια damnatio σωματικη, ψυχολογικη, σεξουαλικη οικονομικη βλαβη, παραβιαση εκφοβιστικο, εχθρικο, εξευτελιστικο, ταπεινωτικοο επιθετικο περιβαλλον διακριση φυλο ιστορικος ιερος ναος ιν Αγιου Νικολαου Παλια Πολη Ναυπλιου εμβληματικο μνημειο καταρρευση στεγης 18ος αιωνας μχ 1713, ανακατασκευη 19ος 1836 τοιχογραφια αγιογραφια διακοσμος παρασταση μονοχωρη βασιλικη κλασσικα νεοβυζαντινα χαρακτηριστικα ξυλινο τεμπλο, μαρμαρινη διακοσμηση μοναδικα δειγματα τεχνης λατρεια Πελοποννησος Ναυπλιο ιστορικη μνημειο Δημος Ναυπλιεων Τελωνειο, κτηριο Ναυπλιεις αγιος Νικολαος Βιγγα, Πλατεια Συνταγματος, αρχαιολογικο Μουσειο βενετσιανικο βενετια Μονοπατι της Αρβανιτιας, Αρβανιτια Αρβανιτες Βυζαντιο Πελοποννησου οχυρωση Αργολιδα Παλιο τοποσημο αρχιτεκτονας Κλεανθης, 1830 χρηση ορθογωνια κατοψη, παταρι 1999 Νεωτερο Βιγγας, Συνταγμα απαλλοτριωση 1878 οικοπεδο Γενναιος Κολοκοτρωνης τυπογραφειο εφημεριδα Αργολις αδερφοι καφενειο κουρειο Κατοχη Λεσχη Αξιωματικων ιταλικη ιταλια Ιταλοι Καραμπινιερια Καραμπινιεροι κρατητηριο φυλακη Μενδωνη αργος εκθεση, Επιγραφικο κτηριακο συγκροτημα Στρατωνες του Καποδιστρια Καποδιστριας ιστορικη οικια στρατηγος Καλλεργης οδος Βασιλισσης ολγας Καλλεργη Οικια 1830, μετασκευη Γαλλικη Αρχαιολογικη Σχολη ευρηματα Μυκηναικος πολιτισμος αρχαιολογικες ερευνες Μυκηνες Λερνα λερνη ψηφιδωτα 6ος αιωνας μΧ παραστασεις 12 δωδεκα μηνες κυνηγι διονυσιακη σκηνη ψηφιδωο 5ος αγιος Ταξιαρχης προσωποποιηση 4 τεσσαρες τεσσερις εποχες ετους Απολαυση ανακαινιση Βυζαντινου Βυζαντιο διαχρονικη επιρροη αρχαιοτητα Επιγραφες ευρημα, χαλκινη ενεπιγραφη πινακιδα σωστικη 2000, επισημο οικονομικο αρχειο αρχαια πολη αργους κειμενα πινακιδες απολογισμος διαχειριση χρηματων κατατεθεση θησαυρος θησαυροφυλακιο αρχαιο ιερο θεα Αθηνα Πολιαδα, πολιουχος πολιας Θεατρο Ρωμαικες Θερμες, Μυκηναι Επιγραφη ιδρυση καποδιστριακος στρατωνας επανεκθεση Αργολις Καταλογος Παγκοσμιας Κληρονομιας ουνεσκο UNESCO αρχαιολογικος χωρος Μυκηνων, περιπτερο Ξενια Ατρειδες

author avatar
Γιώργος Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα

Έθιμα και πανηγύρια του άη Γιώργη – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Ο Καππαδόκης άγιος-ήρωας, γιος της αγίας Πολυχρονίας,...

Τι βλέπει κανείς από την Πάρνηθα!

Από μια από τις κορυφές της Πάρνηθος, από εκεί...