Κείμενο – Φωτογραφίες του Κυριάκου Παπαγεωργίου
Στις εκβολές του Άραχθου ποταμού στην Αμβρακία, νότια της Άρτας, σχηματίζονται τρεις λιμνοθάλασσες η μια από τις οποίες αποκαλείται της Λογαρούς. Πρόκειται για έναν αβαθή λιμνότοπο που αποτελεί το βορειοανατολικό υγρό λιβάδι του Αμβρακικού.
Στο βορεινό αυτό λιμνοθάλασσο σύστημα του Αμβρακικού υπάρχουν αναρίθμητα κανάλια με υδροχαρή φυτά, στα οποία διαβιώνει μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και παρυδάτιων θηλαστικών. Την περιοχή θα την περπατήσουμε μόνο με τα μάτια και πάνω σε ένα πριάρι που θα μας πάει ως το βυζαντινό Φιδόκαστρο, έξι περίπου μίλια από τις καλαμιές του Μύτικα της Άρτας.
Η προέλευση του ονόματος Φιδόκαστρο έχει δυο πηγές:
- Στο κάστρο ζούσε μια βασιλοπούλα μαζί με τον βασιλιά πατέρα της. Όταν από άγνωστη αιτία πνίγηκε η νεαρή βασιλοπούλα, ο βασιλιάς απαρηγόρητος, επειδή θεώρησε πως υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη ήταν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, αποφάσισε να κατασκευάσει ψηλό τοίχο γύρω από το κάστρο, ώστε να μη μπορεί να πλησιάσει κανένας χωρικός, και σ’ ένα από τα δωμάτιά του έβαλε δηλητηριώδη φίδια. Έτσι κανένας από τους χωρικούς δεν τολμούσε να πλησιάσει το κάστρο γιατί έβγαιναν φίδια.
- Μέσα στο κάστρο υπήρχαν τρία μεγάλα μπαούλα. Το πρώτο είχε μέσα χρυσάφι, το δεύτερο κουνούπια, και το τρίτο φίδια. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών ήθελαν να πάρουν το χρυσάφι, όμως δε γνώριζαν σε ποιο μπαούλο βρίσκεται κι έτσι δεν τολμούσαν να πλησιάσουν από το φόβο των φιδιών και των κουνουπιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, 13.2.2025. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.2.2025.
Φιδπκαστρο Λιμνοθαλασσα Λογαρους Λογαρου αρτης αρτας νομος αρτα ηπειρος ηπειρου καστρο βασιλοπουλα βασιλιας πατερας αγνωστη αιτια πνιγμος νεαρη απαρηγορητος, κατοικοι κατασκευη ψηλος τοιχος χωρικος, δωματιο δηλητηριωδες φιδι χωρικοι φιδια μπαουλο χρυσαφι, χρυσος κουνουπια, οφις κουνουπια