Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη, διευθυντή του περιοδικού «Ενδοχώρα», endohora@yahoo.gr
Ο Νίκος Φλώρος είναι Έλλην γλύπτης με παγκόσμια ακτινοβολία, αφού μεταξύ των διακρίσεων που πέτυχε ήταν και το χρυσό μετάλλιο Τεχνών και Επιστημών του Ιδρύματος «A. Schweitzer» (Αυστρία) το 2011, ενώ έργα του έχουν επιλεγεί στην Βραζιλία για την ένταξή τους σε εκπαιδευτικά σχολικά εγχειρίδια. Μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν εκθειάσει επανειλημμένως το έργο του.
Ο Ν. Φλώρος πρόσφατα φιλοτέχνησε ένα χαλύβδινο άγαλμα της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας, το οποίο αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2024 στον εξωτερικό χώρο του Θεάτρου La Fenice στην Βενετία, σε ένα χώρο δηλαδή που συνδέθηκε έντονα με την παρουσία της Μ. Κάλλας, αφού εκεί πρωτοεμφανίστηκε το 1947, ερμηνεύοντας την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρ. Βάγκνερ. Το εν λόγω θέατρο, μάλιστα, φιλοξενεί εδώ και χρόνια (από το 2015) μία μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνίδα υψίφωνο.
Αυτό που έκανε, όμως, ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η δήλωση του Ν. Φλώρου ότι του ζητήθηκε από Έλληνες να αφαιρέσει από το άγαλμα την ελληνική σημαία με την οποία περιβάλλεται το σώμα της Κάλλας! Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά του ότι του το ζήτησαν πολλοί άνθρωποι που είναι τοποθετημένοι σε ιδιαίτερα «καίριες θέσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε!
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κάποιος ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιωματούχοι του ελλαδίτικου Υπουργείου Πολιτισμού. Άνθρωποι που προφανώς ενοχλήθηκαν επειδή θεώρησαν πως, η έστω και διακριτική, παρουσία της ελληνικής σημαίας δεν συνάδει με την εθνομηδενιστική τους αντίληψη που επιτάσσει την αποσιώπηση και την εξαφάνιση οιουδήποτε στοιχείου αναδεικνύει την ελληνική ταυτότητα είτε διεθνώς είτε και εγχωρίως ακόμη.
Ο εθελόδουλος αυτός ραγιαδισμός δεν είναι έκδηλος, δυστυχώς, μόνο στην Τέχνη. Εκφράζεται και αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή του δημοσίου βίου, από όλους τους αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, με κάθε ευκαιρία. Από την υπόκλιση του Γεραπετρίτη στον Ερντογάν μέχρι τον, κατά πάσα πιθανότητα, νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κ. Τασούλα, που ψήφισε το νόμο για το γάμο (και κατά συνέπεια και των τεκνοθεσιών) των ομοφυλοφίλων επειδή είναι … συντηρητικός, είναι μόνο … μία οσφυοκαμψία δρόμος!
Ήδη από τον 16ο αιώνα, ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας στη Γαλλία, ο συγγραφέας και δικαστής Ετιέν ντε Λα Μποεσί, αναρωτιόταν στο «Περί Εθελοδουλείας» έργο του: «Πώς συμβαίνει αυτή η επίμονη προθυμία προς υποταγή να έχει τόσο βαθιά ριζώσει σ’ ένα έθνος, ώστε η ίδια η αγάπη για την ελευθερία να φαίνεται τώρα αφύσικη;».
Το ίδιο ερώτημα πρέπει να απευθύνουμε αυτοκριτικά στους εαυτούς μας. Κι αυτό γιατί ο ίδιος στοχαστής μας θυμίζει ότι ένας τύραννος αντλεί τη δύναμή του είτε κληρονομικώ δικαίω είτε με τα όπλα είτε μέσω της εκλογής του από το λαό! Όταν λοιπόν η λαϊκή ετυμηγορία εξαντλείται με την αποχώρηση του πολίτη από το εκλογικό κέντρο, τότε η εξουσία νοιώθει ότι «δικαιούται» πλέον να διαχειρίζεται υπηκόους, ανθρώπους δηλαδή χωρίς ζήλο και θέληση για μάχη και αντίσταση.
«Φτωχοί, εξαθλιωμένοι και χαζοί άνθρωποι, έθνη αποφασισμένα για την ίδια σας την δυστυχία και τυφλά στο δικό σας καλό! Αφήνεστε να στερείστε, μπροστά στα ίδια σας τα μάτια, το καλύτερο μέρος των εσόδων σας, τα χωράφια σας λεηλατούνται, τα σπίτια σας ληστεύονται, τα οικογενειακά σας κειμήλια αφαιρούνται».
Πέντε αιώνες μετά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Οι μέθοδοι μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί, αλλά ο στόχος μένει ο ίδιος: Η επιβολή της λαϊκής δουλικότητας και η καταδυνάστευση της εθνικής ψυχής.
ΠΗΓΗ: εφ. «Δημοκρατία», 5.2.2025. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.2.2025.
εθελοδουλεια βιωμα Κουριαννιδης Φλωρος ελληνας γλυπτης διακριση χρυσο μεταλλιο Τεχνων και Επιστημων Ιδρυμα σβαιτσερ Schweitzer Αυστρια 2011, εργο Βραζιλια εκπαιδευτικο σχολικο εγχειριδιο εργα χαλυβδινο αγαλμα Ελληνιδα σοπρανο Καλλας, kallas 2024 Θεατρο La Fenice Βενετια, πρωτη εμφανιση 1947, ερμηνεια οπερα Τριστανος και Ιζολδη Βαγκνερ 2015 εκθεση υψιφωνος ελληνες αφαιρεση ελληνικη σημαια αξιωματουχος ελλαδιτικο ελληνικο Υπουργειο Πολιτισμου ενοχληση εθνομηδενιστικη αντιληψη ελληνικη ταυτοτητα εθελοδουλος ραγιαδισμος Τεχνη δημοσιος βιος αξιωματουχοι κρατος, υποκλιση Γεραπετριτης Ερντογαν Προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας, Τασουλας, νομος γαμος ομοφυλοφιλων τεκνοθεσια ομοφυλοφιλοι συντηρητικος, 16ος αιωνας μχ, συγχρονη πολιτικη φιλοσοφια Γαλλια, συγγραφεας δικαστης Μποεσι Περι Εθελοδουλειας επιμονη προθυμια υποταγη εθνος, ελευθερια αφυσικη αγαπη τυραννος δυναμη κληρονομικο δικαιο οπλα εκλογη λαος λαικη ετυμηγορια αποχωρηση πολιτης εκλογες διαχειριση υπηκοος, ανθρωπος μαχη αντισταση Φτωχοι εξαθλιωμενοι και χαζοι ανθρωποι, εθνη δυστυχια καλο εσοδα χωραφια λεηλασια σπιτια ληστεια οικογενειακο κειμηλιο μεθοδος επιβολη δουλικοτητα η καταδυναστευση ψυχη