Ένας τάφος, που έγινε γνωστός παγκοσμίως ως «Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή»[1], σε κοντινή απόσταση από τον Θολωτό Τάφο IV, περίπου 150 μ. ΒΑ. του λεγομένου «Ανακτόρου του Νέστορος», στον Άνω Εγκλειανό Μεσσηνίας, ανασκάφηκε το 2015.
Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήλθαν στο φως.
Και σήμερα (10 χρόνια μετά… 2025) δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ για την παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Πρίγκηπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από την Μεσσηνία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Αφορμή για την διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η ανάγκη να παρουσιασθούν στο ευρύ κοινό, όπως και στο εξωτερικό, ορισμένα από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ.
Όπως δήλωσε η Υπουργος Πολιτισμού: «Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου. Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΥ, ΕΔΩ – στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».
Η περιοδική έκθεση «Πρίγκηπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από την Μεσσηνία» αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και εξαιρετικά αποδοτικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, καθηγητή J. Davis και δρ. Sh. Stocker, που με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο του Άνω Εγκλειανού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στον σημερινό οικισμό της Χώρας Μεσσηνίας.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργο Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, στις 14.2.2025, στις 19.00.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.2.2025.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Ονομασία που προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού.
κουκουναρα αρχαιος σφραγιδόλιθος Ταφος Πολεμιστη αρχαιο Σφραγιστικο δαχτυλιδι Θολωτος Ψαρι ΑΝΘΕΙΑ Κρανος Περιστερια χρυσο κυπελλο Πολεμιστης μοναδικα πολυτιμα κτερισματα ταφη νεαρος ανδρας, πριν 3.450 χρονια Μεσσηνια ταφοι Γρυπα Θολωτος Ταφος IV, Ανακτορο του Νεστορος Νεστορα Νεστωρ Νεστορας Εγκλειανος Μεσσηνιας, ανασκαφη 2015 Ελλαδα ανεπαφη κατασταση εξαιρετικη σημασια ευρημα περιοδικη εκθεση Πριγκηπες της Πυλου Θησαυροι Εποχη Χαλκου Υπουργειο Πολιτισμου εφα Εφορεια Αρχαιοτητων αναγκη παρουσιαση μοναδικο πολυτιμο κτερισμα ηλικια 30 35 ετων, χρονων λακκοειδης 1450 πΧ 2η χιλιετια 30χρονος 35χρονος Πριγκιπες Πυλος μοναδικη ευκαιρια θησαυρος κοινωνικη πολιτικη οικονομικη ζωη Μυκηναικη περιοδος Μεσσηνιακη γη, απροσμενη αρχαιολογικη ανακαλυψη αστειρευτος πλουτος πολιτιστικη κληρονομια αναδειξη Μυκηναικος Πολιτισμος Κυκλαδικος κυκλαδες εργο Παλατι παλλατι Θολωτοι Ταφοι αποκατασταση Αρχαιολογικο Μουσειο Γκετι, Γκετυ Γκεττι, Γκεττυ Λος αντζελες ηπα, εξωστρεφεια ελληνικος ελληνικη πολιτιστικη ταυτοτητα ιστορικη προβολη Πριγκηπας αρχαιολογος Πανεπιστημιο Σινσινατι ντειβις Davis στοκερ Stocker, Αμερικανικη Σχολη Κλασσικων Σπουδων, ανασκαφες λοφος ανω Εγκλιανος οικισμος Χωρα Καλαματα εξαιρετικα σπανιο ελεφαντοστεινο πλακιδιο, ποδια νεκρος απεικονιση γρυπας γρυψ μυθολογικη μορφη σωμα λιονταρι κεφαλι φτερα αετου μυθολογια λεων κεφαλη φτερο αετος