Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

14 C
Athens
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Αρχαία ελληνικά είδη ψωμιού – Τα περισσότερα παρασκευάζονται μέχρι σήμερα! – της Β. Μπακάλη

Αρχαία ελληνικά είδη ψωμιού

Τα
περισσότερα παρασκευάζονται μέχρι σήμερα!

Της Βίκυς Μπακάλη

Απίστευτη ήταν η τεράστια
ποικιλία ψωμιού στην αρχαιότητα, τόσο δε, που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.
Έψαξα, συνέλεξα και δημοσιεύω έναν ελάχιστο (για να μη σας κουράσω) αριθμό
ειδών άρτου… Τα περισσότερα παρασκευάζονται μέχρι σήμερα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΑΡΤΟΥ, ΕΔΩ.

Αλιφατίτης: τo γνωστό λαδόψωμο. Είχε μέσα και ζωικά λίπη. Αλιφατίτης θα λεγόταν η σημερινή γνωστή μας σφολιάτα (με βούτυρο) η οποία είναι ανακάλυψη του αρχαίου ελληνικού κόσμου σύμφωνα με το Larousse Gastronomique. (Αλιφατίτης από το > ἀλίφατα ἢ ἄλφιτα = ἄλευρα)

Αρτολάγανον ή λάγανον: είδος αρωματισμένου ψωμιού. Το ζυμάρι ανοιγόταν λεπτό σαν μικρή πίττα και τηγανιζόταν σε λάδι [ΕΤΥΜΟΛ. < άρτος + λάγανον «είδος γλυκίσματος ψημένου με λάδι» κατά το λεξικό Liddell-Scott]. Το αρτολάγανον ήταν ο πρόγονος της σημερινής λαγάνας και των λαλαγγιών. Φτιαχνόταν με καλής ποιότητος αλεύρι. Τα λαλάγγια (λαλαγίτες άρτοι) φτιάχνονται ακόμα στη Μάνη και στην Καλαμάτα.

Ἀταβυρίτης (δ᾽ ἄρτος ἦν
πλησίγναθος). Αυτό το ψωμί πρέπει να είχε μπόλικη ψίχα, και να ήταν ιδιαιτέρως
θρεπτικό και παχυντικό, γιατί αποκαλείται «πλησίγναθος» δηλαδή, ψωμί που
γεμίζει και φουσκώνει τα μάγουλα. Ο αταβυρίτης άρτος είχε στρογγυλό σχήμα, ήταν
δηλαδή καρβέλι.

Βλωμιαίος άρτος: Τύπος ψωμιού σε φέτες, χωρισμένο σε τμήματα. Οι εγκοπές το έκαναν να χωρίζεται σε κομμάτια ευκολότερα. Σαν το σημερινό ψωμί «μαργαρίτα». Ο βλωμιαίος άρτος ήταν συνήθως οκτάβλωμος, χωρισμένος δηλαδή σε οκτώ κομμάτια. [Βλωμός = μικρό κομμάτι ψωμιού, μπουκιά].

Εγκρίδες: (ἡ ἐγκρίς – τῆς ἐγκρίδος). Τηγανίτες βουτηγμένες στο λάδι και στο μέλι.

Θριδακίνη: χορτόψωμο με μαρούλια (ὁ θρίδαξ, τοῦ θρίδακος = μαρούλι – και ειδικά το άγριο). Ένα είδος χορτόπιτας δηλαδή, αλλά με περισσότερο αλεύρι, σαν την μενιδιάτικη «μοσέντα».

Κριβανίτης: Ψωμί ψημένο στον κρίβανο, δηλαδή σε κινητό πήλινο φούρνο, (κρίβανος > κλίβανος).

Οβελίας άρτος. Πήρε αυτό το όνομα γιατί ψηνόταν σε ειδικά καλούπια, τους «οβελίσκους» (σούβλες) και γιατί πουλιόταν έναντι ενός οβολού.

Παξαμᾶς: είδος παξιμαδιού. Η ονομασία προήλθε από το όνομα κάποιου αρτοποιού που λεγόταν Πάξαμος και είχε γράψει και ένα έργο τα «οψαρτυτικὰ» (οψαρτυτικὰ = μαγειρικά). Το παξιμάδι, το φούρνιζαν δύο φορές.

Πλακούντας (αρχ. ελληνικά: πλακοῦς) ήταν γλυκό το οποίο είχε ομοιότητες με το σύγχρονο γλυκό τύπου τσίζκεϊκ. Το γλύκισμα αποτελείται από διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί. Τα κύρια συστατικά του δηλαδή, είναι το αλεύρι το τυρί και το μέλι. Η ζύμη τού πλακούντα, ήταν εμπλουτισμένη με γάλα, λίπος, μυρωδικά και μπαχαρικά.

Πυρίτης άρτος: σταρένιο ψωμί (πυρός = σιτάρι).

Στρεπτίκιος άρτος: Ψωμί
ζυμωμένο με γάλα, λάδι και μέλι. Άρτος που παρασκευάζεται με συστροφή της ζύμης
(για τούτο και στρεπτίκιος) και γίνεται κουλούρα.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
20.10.2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΔΩ.

Αθηναίου «Δειπνοσοφισταί».

– Ετυμολογικόν Λεξικόν Αρχαίας
Ελληνικής – Χόφμαν

– Λεξικό Liddell-Scott

– Larousse Gastronomique.

Αρχαια ειδη ψωμιου ποικιλια ψωμι αρχαιοτητα, αρτος γαστρονομια Παξαμας παξιμαδι αρτοποιος Παξαμος εργο οψαρτυτικα μαγειρικα φουρνος μαγειρικη αταβυριτης πλησιγναθος ψιχα, θρεπτικο παχυντικο γναθος μαγουλο στρογγυλο καρβελι Στρεπτικιος ζυμωση γαλα, λαδι μελι ελαιολαδο συστροφη στρεψη κουλουρα κριβανιτης κριβανος, κινητος πηλινος φουρνος, κλιβανος αλιφατιτης λαδοψωμο ζωικα λιπη σφολιατα βουτυρο αρχαιο ελληνικο αλιφατα αλφιτα αλευρα αλιφατο αλφιτο αλευρο θριδακινη χορτοψωμο μαρουλι θριδαξ, θριδακας αγριο χορτοπιτα μενιδιατικη μοσεντα χορτοπιττα μενιδι αχαρνες αχαρναι αρτολαγανον ή λαγανον ειδος αρωματισμενο ψωμι ζυμαρι πιττα πιτα τηγανισμα τηγανι ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ λαγανο γλυκισμα ψημενο λεξικο Liddell Scott αρτολαγανο προγονος λαγανα λαλαγγι λαλαγγια λαλαγιτης λαλαγιτες αρτοι Μανη Καλαματα μεσσηνιας μεσσηνια Πυριτης σταρι σταρενιο πυρος σιταρι πλακουντας ελληνικα πλακους γλυκο τσιζ κεικ γλυκισμα ζυμη μαλακο τυρι γαλα, λιπος, μυρωδικα και μπαχαρικα μυρωδικο και μπαχαρικο ζωικο λιπος εγκριδες εγκρις τηγανιτες τηγανιτα οβελιας καλουπι οβελισκος σουβλα οβολος βλωμιαιος τυπος ψωμιου φετες, μαργαριτα οκταβλωμος, 8 οκτω κομματια βλωμος μπουκια Αθηναιου Δειπνοσοφισται Αθηναιος Δειπνοσοφιστες απανθρακωμένο 79 μχ λαδι, αρχαιολογικο μουσειο ναπολης ναπολι νεαπολη νεαπολης ιταλιας ιταλια ηφαιστειο βεζουβιος εκρηξη πομπηια

author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Τι σχέση έχει η Αμφίπολη, με την Ολυμπιάδα, την Ολυμπία και τον Μέγα Αλέξανδρο;

Του συγγραφέα Βασίλη Μακαρίου Την άποψη μου και την μέθη...

Βρέθηκε άγνωστο είδος ανθρώπου, που ζούσε πριν από 3.500.000 χρόνια! – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Ένα δεύτερο είδος αρχανθρωπου έζησε στο Ρήγμα...

Ήθη και έθιμα της αγίας Βαρβάρας – σχέση με Εκάτη, Δήμητρα και Ήρα – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Η αγία Βαρβάρα εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου....

Από την αρχαία ελληνική μακαρία, το μελομακάρονο – τι συμβολίζει

Της δρ. Γεωργίας Κατσογριδάκη, διαιτολόγου – διατροφολόγου Το μελομακάρονο αποτελεί...