Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

17 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Οι «τηγανίτες τ’ αγιού» (Σπυρίδωνα) Κερκύρας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

Οι «τηγανίτες τ’ αγιού»
(Σπυρίδωνα)
Κερκύρας
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδας 

Κατά τη διάρκεια του
τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, παρασκευάζονται κατ’ οίκον,
πωλούνται από καταστήματα και πλανόδιους πωλητές ή προσφέρονται από διάφορους
Φορείς, Σωματεία ή Συλλόγους, οι «τηγανίτες τ’ αγιού».

Πρόκειται για ένα προϊόν
ζύμης που τηγανίζεται σε λάδι και σερβίρεται με κρυσταλλική ή άχνη ζάχαρη και
κανέλλα.

Αρχικά συνδέθηκε με την
ολονύχτια λειτουργία την παραμονή στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα (βεγιόνι),
καθώς οι πιστοί κατανάλωναν τηγανίτες που θα τους βοηθούσαν να ανταπεξέλθουν
στην κούραση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΕΘΙΜΑ του ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΟΔΩΝΑ, στο βιβλίο του Γ. Λεκάκη “Τάματα και Αναθήματα”.

Σταδιακά αυτό μετατράπηκε σε έθιμο που αποτελεί αναπόσπαστη
τελετουργία στην συνείδηση των απανταχού Κερκυραίων σε σχέση με την εορτή του
προστάτη αγίου.

Την πρωτοβουλία για την
εγγραφή του στοιχείου είχε η κερκυραϊκή κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
, 7.3.2022.

τηγανιτες τ αγιου Σπυριδωνα Κερκυρας αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδας Ελλαδος τριημερος εορτασμος Αγιος Σπυριδωνας Κερκυρα, παρασκευη τηγανιτα ζυμη τηγανι τηγανισμα λαδι κρυσταλλικη αχνη ζαχαρη ζαχαρης κανελλα κανελα, ολονυχτια λειτουργια παραμονη εκκλησια Σπυριδωνος Σπυριδωνου βεγιονι, πιστος εθιμο τελετουργια Κερκυραιοι εορτη προστατης αγιος Σπυριδονος Σπυριδονου Σπυριδωνος Σπυριδονα Σπυρος Σπυριδωνος Σπυριδων
author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

ΕΘΙΜΑ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – του Γ. Λεκάκη

Του Γιώργου Λεκάκη Από το πρωί γίνεται ο στολισμός του...

ΥΓΕΙΑ: ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – AYUR VEDA και ΕΝΔΟΒΙΟΓΕΝΕΣΗ

Του δρ. ΑΜΠΙ ΣΑΧΙΝ(*), προέδρου του Βελγικού Ινστιτούτου Ενδοβιογενικής...