μελέτη για το πώς τραγουδήθηκε η «φτωχομάνα» από την δημοτική και την λαϊκή μας ποίηση και στιχουργία. Εξώφυλλο: Κ. Πασιώτης, εκδ. «Συνέχεια», 1992, γ΄ έκδ. εκδ. Τσουκάτου, 2012.
βιβλίο (620 σελίδων), το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με 4 CDs με ηπειρώτικη μουσική και ένα Cdrom. Έκδ. RiA Music & Multimedia Education Engineering (εκδ. «ΠολυμέσαΕκπαιδευτικήΜηχανική»), 1998.
«Τάματα»,
λαογραφική μελέτη για το λαϊκό συνήθειο της αφιερώσεως στο θείο. Συλλεκτικές εκδ. «Ίασπις», του Λ. Λουκάκη, σε 99 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα, με δυο χαρακτικά του Απόστολου Γιαγιάννου, 1999.
λαογραφική μελέτη, η οποία εξετάζει αναλυτικά το λαϊκό συνήθειο της αφιερώσεως στο θείο. Πρόλογος π. Γ. Μεταλληνού, Ι. Μ. Χατζηφώτη και Λ. Λουκάκη, εκδ. «Γεωργιάδης», 2001.
περιήγηση, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία και λεύκωμα με φωτογραφίες της νήσου του Β. Αιγαίου. Πρόλογος Γ. Χανός (τ. δήμαρχος Σαμοθράκης) και Σταμ. Γεωργούλης (καθηγ., τ. πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Μελετών), εκδ. «Ερωδιός», 2006.
«Επιλογές-20 διαμάντια για το καλοκαίρι»,
έκδ. «Γεωτρόπιο-Ελευθεροτυπία», Ιούλιος 2007.
«Βήσσανη: Τα πολυφωνικά τραγούδια της», βιβλίο που συνοδεύεται και από ένα cd με 23 παραδοσιακά τραγούδια, που ερμηνεύουν κυρίες από το όμορφο αυτό Πωγωνοχώρι των Ιωαννίνων της Ηπείρου, εκδ. «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική», Δεκέμβριος 2007.
μεγάλο βιβλίο-λεύκωμα, με τις ετυμολογίες εκ των ελληνικών ριζών 59 κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, έκδοση της εφημερίδος «Ελευθεροτυπία», Ιούλιος 2008.
βιβλίο-λεύκωμα, με τις εικονογραφημένες τις περισσότερες των ελληνικών φορεσιών. Εικονογράφηση: Ιωάννα Δήμου. Συνεργασία: Λύκειον Ελληνίδων. Έκδοση της εφημερίδος «Ελευθεροτυπία», Αύγουστος 2008.
ανθολογία αποφθεγμάτων, φράσεων και αποσπασμάτων 300 και πλέον διασήμων προσωπικοτήτων – ελληνικών και ξένων – για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, εκδ. «Κάδμος», 2010.
περιήγηση, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία και λεύκωμα με φωτογραφίες των νησιών αυτών του Ιωνίου Πελάγους. Πρόλογος τ. δημάρχου Παξών, Σπ. Μπογδάνου, έκδ. «Ερωδιός», 2011.
– Απόδοση σε παραδοσιακό 15σύλλαβο στίχο από τον Γ. Λεκάκη, που μελοποίησε ο Κ. Μπίγαλης. Με προλόγους των: Αντ. Α. Αντωνάκου, Άντζ. Γκερεκου, Αλμπ. Εσκενάζη, Κ. Κωνσταντόπουλου. Εκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός», το 2022.
Με κείμενα, που έγραψαν ειδικώς για την έκδοση, εκτός του Γ. Λεκάκη, και των: Ρ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ΧΡ. ΓΟΥΔΗ, Δ. ΖΗΝΑ, ΣΤΡ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΑΓΓ. ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ, Ξ. ΜΟΥΣΑ, Χ. ΣΠΥΡΙΔΗ και Μ. ΤΖΑΝΗ, έκδ. «Τάλως Φ», το 2024.[1]
– «Νάουσα, η ηρωική πόλις» έκδ. «Primus» Θεσσαλονίκης, 2002.
– «Αρχαία ιστορία και τοπωνύμια των Παξών», σύντομη καταγραφή στην αρχαία ιστορία των νησιδίων του Ιωνίου, έκδ. Δήμου Παξών, 2005.
– «Παξοί, τα νησιά του ερωτικού πάθους του Ποσειδώνα», έκδ. «Αέροπος», 2005.
– «Το μυκηναϊκό πέτρινο γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδος και τα άλλα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων», Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, ΚΕΜΕΠΕΓ, 2005.
– «Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;» έκδ. «Αέροπος», 2006.
– «Το παραδοσιακό (δημοτικό) τραγούδι στην Επανάσταση του 1821». πρόλογος της Ι. Κόκλα, έκδ. Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευσίνος, 2006.
– «Ο ελληνισμός της Κριμαίας», ειδικό τεύχος-αφιέρωμα, με κείμενα των Σ. Αγγελίδη-Γ. Λεκάκη, έκδ. «Ενδοχώρα» (τ. 95), Αλεξανδρούπολις, 2006.
– «Φολέγανδρος, το νησί της Σελασφόρου Αρτέμιδος», έκδ. «Αέροπος», 2006.
– «Η Μεγίστη Κισθήνη το Καστελλόριζο», έκδ. «Αέροπος», 2006.
– «Σαμοθράκης περιήγησις: Στην “Δήλο” του Βορείου Αιγαίου», έκδ. «Αέροπος», 2006.
– «Αστυπάλαια: Η τράπεζα των θεών» έκδ. «Αέροπος», 2007.
– «Η Γαύδος και τα κεδρόμηλα», έκδ. Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις», Χανιά 2008.
– «Αρχαίες πόλεις και τοπωνύμια της Ευβοίας», 2008.
– «Ο αρχαίος Πόντος – Πληροφορίες για τον αρχαίο Εύξεινο Πόντο με βάση τον περίπλου του Αρριανού, τον 2ο αι. μ.Χ.», 2010.
– «Τα αρχαία επίθετα της θεάς Αρτέμιδος», 2010.
– «Αρχαίοι σχολιαστές του Ομήρου και άλλες πηγές για τα ομηρικά», έκδ. Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί», 2012.
– «Ανάφη, ως άλλη Δήλος», 2013.
– «Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού
Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.
– «Αρχαίες πόλεις της Βιθυνίας», 2015.
– «Ο γάμος στην αρχαία Ελλάδα», 2015.
– «Η Πίσα και η Πίζα», έκδ. Φυσιολατρικός και Πολτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Πίσας, 2016.
Χάρτες
«Η αρχαία Βοιωτία», έκδ. Συλλ. Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, 2014.
«Η αρχαία Θήβα», έκδ. Συλλ. Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, 2017.
– «Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821», ημερολόγιο 2021, της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα», έκδ. 2020.
– «Ελληνικό Θέατρο & Μικρασιατική Καταστροφή», ημερολόγιο 2022, του ΤΑΣΕΗ (Ταμείου Αλληλοβοηθείας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), στο οποίο έγραψα τα κείμενα για τα αρχαία ελληνικά θέατρα στην Μ. Ασία, έκδ. 2021.
«Μουσική της Μακεδονίας» στην σειρά «Ρίζες της ελληνικής
μουσικής», που επιμελήθηκε μουσικά ο Μιχάλης Τερζής, εταιρεία «Μύθος»/FMRec., 1993.
«Από τον κινηματογράφο και το θέατρο»: Δίσκος με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών, υπό την διεύθυνση του Θ. Τσιπινάκη, που ερμήνευσε ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, RiA Music, 1998.
«Αποκριάτικα τραγούδια απ’ όλην την Ελλάδα – Τούτες οι μέρες το΄χουνε», αποκριάτικα δημοτικά τραγούδια, που ερμήνευσε ο Β. Κώτσου, ψηφιακός δίσκος, εκδ. «Πρότασις», που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημ. «Ριζοσπάστης της Κυριακής», Μάρτιος 2005.
«Πάσχα με τα χάλκινα», δημοτικά χορευτικά τραγούδια της Μακεδονίας, που ερμήνευσε ο Μανώλης Σαμαράς, ψηφιακός δίσκος, εκδ. «Πρότασις», που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημ. «Ριζοσπάστης της Κυριακής», Μάιος 2005.
«Αποκριάτικα τραγούδια», αποκριάτικα δημοτικά τραγούδια,
που ερμήνευσαν οι Β. Κώτσου, Ν. Χατζόπουλος, Γ. Βιτζηλαίος, ψηφιακός δίσκος, εκδ. «Πρότασις», που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», της Κυριακής 5.3.2006.
Καθώς επίσης και πολλά άλλα cd’s με λαϊκά τραγούδια.
Διηγήματα-Χρονογραφήματα
«7 φεγγάρια»: Επτά διηγήματα, με κοινό θέμα τους μύθους για την πανσέληνο, φερμένους στο σήμερα. Εξώφυλλο: Ε. Ρήνα, εκδ. “Έλλην”, 1997.
«Εγκόλπιον Ορθογραφικόν Λεξικόν» του Ν. Α. Σαράδου, λογιστού του Ζαππείου Παρθεναγωγείου και της κοινότητος Γαλατά, Κωνσταντινούπολις, 1924. Επιμέλεια επανεκδόσεως, μετά προλόγου, εκδ. «Τσουκάτου», 2004.
Θέατρο
«Μια τρελλή ιδέα»: Πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας «Θυσία». Παίχθηκε από τον θίασο «Σκηνή Ρεπερτορίου», το καλοκαίρι του 1985, στο Θεατράκι Καλλιθέας και από πολλούς μαθητικούς θιάσους. Σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδης, Αντ. Βαρελόπουλος. Μουσική Δ. Μαργετάκης. Τραγούδι: Αντ. Καλογιάννης.
«Ο,τι ο ήλιος αγαπά»: Σπονδυλωτή παιδική μουσική κωμωδία. Παίχθηκε από τους παιδικούς θιάσους «Άλφα» του Π. Χατζηδάκη και «Ηθογραφικού Θιάσου» του Τ. Λαμπράκου, τον χειμώνα 1985 – 1986 στο κινηματοθέατρο «Ααβόρα». Μουσική Στ. Ουλκέρογλου.
Ο Γ. Λεκάκης έχει επίσης επιμεληθεί μεταφράσεις ξένων θεατρικών έργων, προκειμένου να “ανέβουν” στην σκηνή, έχει γράψει νούμερα για επιθεωρήσεις, έχει επιμεληθεί θεατρικές παραστάσεις, κλπ.
Ποίηση-Στίχοι-Λιμπρέτα
«Απάνθισμα», ποιητική συλλογή, με πρόλογο του σπουδαίου ηθοποιού Ντ. Ηλιόπουλου. Εξώφυλλο: Γ. Μυλωνάς, εκδ. «Ιωλκός», 1985.
«Γιοχάνεσμπουργκ», ποιητική συλλογή με αντιρατσιστική ποίηση, κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής. Μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες του εξωτερικού. Εκφράσθηκαν με τα καλύτερα λόγια ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νέλσον Μαντέλα, κ.ά. Πρόλογος Τ. Μουσαφίρης. Εξώφυλλο: Κ. Φλωρούς, εκδ. «Ιωλκός», 1986. Το 1992 κυκλοφόρησε, με την προσθήκη ενός ακόμη ποιήματος, από τις εκδ. «Συνέχεια», σε μια σπάνια έκδοση 99 συλλεκτικών, αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων, στοιχειοθετημένα στο χέρι, από κάσα, με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο, τυπωμένα σε επίπεδη πρέσσα, με χειροποίητη βιβλιοδεσία, με 4 αυθεντικά χαρακτικά του σπουδαίου Έλληνος γλύπτη και χαράκτη Κ. Ανδρέου και ειδικά για την έκδοση αυτή σχεδιασμένο εξώφυλλο, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, σε πρωτότυπη μεταξοτυπία.
«Μόνο για μισή ώρα», μυθιστόρημα της Φ. Λυγούδη, στο οποίο υπάρχουν 17 στίχοι τραγουδιών του Γ. Λεκάκη, γραμμένοι ειδικά για να εξυπηρετήσουν την πλοκή του έργου, εκδ. «Ερωδιός», 2001.
«Πέτρινη ραψωδία», λιμπρέτο για λαϊκή όπερα του Γ. Λεκάκη, που μελοποίησε ο Δημ. Μηλιός.
«Μέγας Αλέξανδρος και Ρωξάνη», λιμπρέτο για λαϊκή όπερα του Γ. Λεκάκη, που μελοποίησε ο Χ. Χαλκίτης, 2017.
Ποιήματα του Γ. Λεκάκη έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές Ανθολογίες, της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Υπό έκδοσιν
– «Λακώνων Γη», περιήγηση, μυθολογία, ιστορία, λαογραφία και λεύκωμα με φωτογραφίες της δωρικής γωνιάς της Πελοποννήσου.
– «Δήλος, το πιο φωτισμένο σημείο του πλανήτη!».
– «Φολέγανδρος, το νησί της Σελασφόρου Αρτέμιδος».
– «Συμβολή στην έρευνα της Ιθάκης του Οδυσσέως».
– «Αγία Πετρούπολη & Κωνσταντινούπολη».
– «Αρχαίοι Πελοποννήσιοι λόγιοι και ποιητές».
– «Αρχαία ερωτικά παιγνίδια και παθήματα».
– «Σχόλια στο έργο του Πλουτάρχου “Περί ποταμών και ορών επωνυμίας και των εν αυτοίς
ευρισκομένων”».
– «Γαύδος, η Γαίας αυδή – Η Ωγυγίααποκαλύπτεται».
– «Τα 41 ιάματα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και η ασκληπιεία Ιατρική».
– «Η Ελλάς στο ελληνικό τραγούδι».
– «Αναστενάρια – Ή πώς ο νους υπερνικάει την σάρκα. Ένα πανάρχαιο ελληνικό δρώμενο».
– «Χόλλυγουντ-εβραίοι-ναζί: Το τρίγωνο του διαβόλου».
– «Φυτά και ζώα και λαϊκές προλήψεις».
– «365 μακαρονάδες – Η Ιστορία των μακαρίων». Πώς η εφεύρεση του Ηφαίστου κατέκτησε τα πιάτα του κόσμου.
– «Πίττα γύρος της Ελλάδας». Παραδοσιακές πίττες και η λαογραφία τους, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και του ελληνισμού.
– «Αρχαία νομίσματα των Θηβών Βοιωτίας».
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1]Απόσπασμα αυτού είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Επίτομος βιογραφία: Ηράκλειτος ο Εφέσιος», επίσης από τις εκδ. «Τάλως Φ», το 2023.
Του Μ. Στούκα
γουλάς: η λέξη σημαίνει σωρός από...
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει