Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

14.2 C
Athens
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Search results for: μπαχαρικ

Ο κρόκος εξημερώθηκε, για πρώτη φορά, στην Κρήτη, την 2η χιλιετία π.Χ. Ο άγριος χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική, πριν 50.000 χρόνια…

[…] χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική, πριν 50.000 χρόνια… Του Γιώργου Λεκάκη Μερικές φορές αναφέρεται ως «κόκκινος χρυσός», ο κρόκος – γνωστός και ως σαφράν – είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο! Για χιλιάδες χρόνια, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από πολλούς πολιτισμούς, σε όλον τον μεσογειακό κόσμο και την Εγγύς Ανατολή για την χρήση του ως χρωστική […]

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πελοποννήσιοι που εξαπάτησαν την… αγία Μαρία Μαγδαληνή, κι αυτή τους πέτρωσε!

[…] Αφάνης (< Φάνης;) – παρεφθαρμένα στα βενετσιάνικα, ελληνικά ονόματα που είναι χαραγμένα στα αγάλματα, αβέβαιης ετυμολογίας] μετοίκησαν από τον Μωριά και δραστηριοποιήθηκαν στο εμπόριο υφασμάτων, μεταξιού και μπαχαρικών στην Βενετία.  Σύμφωνα με τον τοπικό λαϊκό θρυλο, εξαπάτησαν ένα κορίτσι, το οποίο όμως ήταν η… Μαρία Μαγδαληνή η αγία (!!!), η οποία τους μετέτρεψε σε… […]

Διαβάστε περισσότερα

Το σίλφιον, που εξαφανίστηκε μετά από μια «μαύρη βροχή», ξαναβρέθηκε στην Καππαδοκία! – του Γ. Λεκάκη

[…] μέχρι αφαίρεση κονδυλωμάτων! Εθεωρείτο δέ κατά την αρχαιότητα ως η κατ’ εξοχήν πανάκεια! Ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκορίδης και ο Πλίνιος εξαίρουν την θεραπευτική δύναμή του! Έγινε και το αγαπημένο μπαχαρικό των Ρωμαίων… αφού οι Έλληνες εδίδαξαν την μαγειρική τέχνη στην Ιταλία, και βασικό γαστρονομικό προϊόν στην ρωμαϊκή κουζίνα, από τις φακές έως τα κρεατικά! Επί Ιουλίου […]

Διαβάστε περισσότερα

Οι σπόροι σταφυλιών προστατεύουν κύτταρα και ιστούς και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες – του Λ. Αραβανή

[…] Sobata ή Σιβτά / Shivta / Subeita, αρχαία πόλη των Ναβαταίων, στην έρημο Νεγκέβ του νυν Ισραήλ (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, 2005), σταθμός του Δρόμου των Μπαχαρικών. Βυζαντινή γεωργική αποικία και ένας ενδιάμεσος σταθμός για προσκυνητές καθ’ οδόν προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στην χερσόνησο του Σινά. Έχουν ανασκαφεί τρεις βυζαντινές εκκλησίες […]

Διαβάστε περισσότερα

Κατάδες: Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες Σάμου – της Ε. Μονοχάρη

[…] μας και είναι απαλή και εύπλαστη. Ετοιμάζουμε την γέμιση, καβουρδίζουμε αρχικά το σουσάμι και κατόπιν σπάμε το καρύδι με το σουσάμι, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το μέλι, ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε κυκλικούς δίσκους. Κόβουμε με ένα […]

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μινωίτες / Μινύες, ο πρώτος πολιτισμός στην ΥΕΜΕΝΗ. Ίδρυσαν Μέκκα και Μεδίνα! Ομηρίτες, Σαββαίοι, Υδρεύματα – του Γ. Λεκάκη

[…] βασίλεια της χώρας ήταν της Καταβανίας /  Kataban και των Υδρευμάτων[2]. Αυτά τα τρία βασίλεια φημίζονταν όλα για τον πλούτο τους, ο οποίος προέκυπτε από το εμπόριο μπαχαρικών, λιβανιού και μύρου στον «Δρόμο του θυμιάματος». Τα αρωματικά, όπως, το μύρο και το λιβάνι είχαν μεγάλη εκτίμηση στον αρχαίο πολιτισμένο κόσμο και χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος […]

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίες τοιχογραφίες, με πίτσα, ελληνική παράδοση, ελληνικές επιγραφές και ελληνική μυθολογία ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία – του Γ. Λεκάκη

[…] περιοχή Regio IX της κεντρικής Πομπηίας, δείχνει έναν πολυτελή ασημένιο δίσκο, με ένα στρογγυλό ψωμί (σαν πίτσα), φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα (ρόδια ή χουρμάδες), ένα κύπελλο του κρασιού, μπαχαρικά και ένα είδος εμβάμματος / σάλτσας πέστο. Η εικόνα είναι 2.000 χρόνων. Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, είπε ότι απεικονίζει μια αρχαιότερη […]

Διαβάστε περισσότερα

Το ευώδες ιαματικό φυτό μήον το Αθαμαντικό, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Μακεδονία! – του Γ. Λεκάκη

[…] όνομα του θεού Baldr της σκανδιναβικής μυθολογίας, στον οποίο ήταν αφιερωμένο το φυτό. Στα γερμανικά είναι γνωστό ως Bärwurz (αρκουδοβότανο). Στην παραδοσιακή κουζίνα Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στα υψίπεδα της Σκοτίας. Ταιριάζει πολύ με το σχινόπρασο. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μυρωδικών τυριών, στα ορεινά μέρη, και για την παρασκευή της «σούπας Köppernickel» Στον […]

Διαβάστε περισσότερα

Το αρχαιοελληνικό χοιρινό ΑΚΡΟΚΩΛΙΟΝ που έγινε… «ιταλικό προσιούτο»… Το προτιμούσε ο Ηρακλής! Να καθιερωθεί ως προϊόν ΠΟΠ Ευρυτανίας – του Γ. Λεκάκη

[…] Faleria, Modena, Montagnana, Monte, Nebrodi(*), Norcia, Pietraroja, Toscano, Pratomagno, Veneto Berico–Euganeo, Sardo, Sauris, Jambon de Bosses, Trevico, Venticano, Villagrande Strisaili. [13] Σε διάφορες παραλλαγές περιέχει και διάφορα μπαχαρικά (πιπέρι, σκόρδο, κλπ.). [14] ιδία στο οροπέδιο Καρστ και την κοιλάδα Βιτάνα. [15] Δαλματία, νησί Κύρικον – νυν παραφρασμένα… Κρκ – και Ίστρια. (**) Σήμερα στην Κρήτη, […]

Διαβάστε περισσότερα

Η Άρτα Ηπείρου, η Άρτα Βαλεαρίδων και η Αρτάνα Ισπανίας είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος!!! – του Γ. Λεκάκη

[…] – και το λουκάνικο σομπρασάδα / sobrasada (παραπάνω φωτ.), αλλαντικό αργής ωρίμανσης, από επιλεγμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος, καρυκευμένο με αλάτι, καυτερή πιπεριά (πάπρικα), μαύρο πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά κατά βούληση. Από την σικελική λέξη soppressa (τεχνική κιμά, η οποία με την σειρά της είναι ελληνική από τις λέξεις άλας + πιεζω > πρέσα, κλπ.). […]

Διαβάστε περισσότερα