Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

10.9 C
Athens
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025

Search results for: ζυμαρικ

Το βυζαντινό μαντί – παραδοσιακές συνταγές Σαμοθράκης, Καππαδοκίας, Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, κ.α. – του Γ. Λεκάκη

[…] προσωπο βελο κυκλος κυκλοειδες ωμοφοριο ιερωμενος Μοσχος παρασκευη Καππαδοκια, Ποντος, Μικρα Ασια, Αρμενια μακαρονια κοντο κοφτο αχιβαδακι φρεσκο βουτυρο τηγανακι δυοσμο κοπανισμενο σκορδο λεκανακι γιαουρτη στραγγιστο μακαρονι ζυμαρικα ζυμαρικο ποντιακο ποντιακη αλευρι ξυδι ξιδι εμβαμμα τοματα τετραγωνα βρασιμο ψησιμο φουρνος σαλτσα σουμακι φαγητο δυσπεπτο, μυρωδικο μικρασιατικο μυρωδια βυσσινι χρωμα φρεσκια σαλατα μαρουλι αρμενικο Αρμενιοι […]

Διαβάστε περισσότερα

Ο παππούς των Ιώνων, Σέλινος, βασιλιάς Αχαΐας, και το σέλινο – του Γ. Λεκάκη

[…] Khmeli suneli. Στο Θιβέτ, το πιατο σαμπτα είναι τηγανητό κρέας με σέλινο, καρότα και φρέσκο πράσινο τσίλι. Στην Κίνα πολλά μαγειρεμένα φαγητά περιλαμβάνουν γέμιση με σέλινο, όπως ζυμαρικά, τηγανητή πικρή κολοκύθα με σέλινο και χοιρινό κρέας, σέλινο τηγανητό με κάσιους, τηγανητό σέλινο με αποξηραμένα κομμάτια κλπ. Στην Κίνα έχουν και το λαχανοσέλινο, γνωστό ως […]

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος πλακούς (κέικ) με μέλι, φρούτα, πιπέρι και ξηρούς καρπούς (καρύδια Θάσου-Πόντου) από την Καππαδοκία – του Χρυσίππου

[…] σε πλάκα, μαζί με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι. Το διόγκωναν με ζύθο (μπύρα). ‘Ηταν είδος εδέσματος, σαν την πίττα. Ήταν δηλ. ένα πλατύ ζυμαρικό. Και ο ο σπερματικός τύπος της μολόχας, ἴσως ο ἔχων τὸ σχῆμα τοῦ σπόρου μαλάχης / μολόχας. – βλ. Αριστοφ, Ἀθήν. 58Ε και 14.645d. Θεοδοσ. Can. […]

Διαβάστε περισσότερα

11 Ιανουαρίου οι Έλληνες εόρταζαν τα Αλώα, προς τιμήν της Τριάδας: Δήμητρος – Ποσειδώνος – Διονύσου – Σε όλην την Αττική, με κατάληξη στην Ελευσίνα – του Γ. Λεκάκη

[…] άμφοτέρων γενών αιδοία» (έλεγαν διάφορα αστεία και έκαναν τελετές-χορούς, με το κράτημα ομοιωμάτων ανδρικών και γυναικείων γεννητικών οργάνων, και έστρωναν τα τραπέζια με τέτοια ομοιώματα, φτιαγμένα από ζυμαρικά, που ήταν σύμβολα γονιμότητος). «… αί δέ ίέρειαι λάθρα προσιούσαι ταις γυναιξί κλεψιγαμίας ηρός το ούς ώς άπόρρητόν τι συμβουλεύουσιν» (Οι ιέρειες τριγυρνούσαν ανάμεσα στις γυναίκες […]

Διαβάστε περισσότερα

Η μητέρα πόλις της Μεγάλης Ελλάδος, όπου τελούνταν τα Ταυροκαθάψια των Κρητών, με σπηλαιοκατοικίες σαν τα Μάταλα – του Γ. Λεκάκη

[…] (θεωρείται σύμβολο ευημερίας), αντικείμενα από ασβεστίτη και σφυρήλατο σίδηρο. ΚΟΥΖΙΝΑ Η πόλις ήταν πάντα γεωργικό κέντρο. Φημίζεται για την καλλιέργεια δημητριακών, ιδιαίτερα σκληρού σίτου, και την παραγωγή ζυμαρικών, ψωμιού, λαδιού και κρασιού (κρασί ΠΟΠ Matera). Ανάμεσά τους και το «Matera Greco», που περιέχει τουλάχιστον 85% της ποικιλίας «greco»! Και άλλα με ποικιλία από την […]

Διαβάστε περισσότερα

Το κανταΐφι

Το κανταΐφι είναι είδος νηματοειδούς ζυμαρικού, από σιτάρι, σαν τον φιδέ, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ομώνυμου γλυκού ταψιού, με γέμιση από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκια), μέλι αυγό, κανέλλα, σιρόπι(*) με αρωματικά και φλούδα λεμονιού. Πατρίδα του θεωρείται η αρχαία ελληνική πόλις Ακροϊνός / Ακροϊνόν ή Νικόπολις –  νυν Αφιόν Καραχισάρ της […]

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΩΟΠΟΛΙΣ, η πόλις του Μίνωα, στην Απουλία Μεγάλης Ελλάδος, σε περιοχή με κατοίκηση 80.000 χρόνων! Με ναό της Μαίας και του Ερμού! – του Γ. Λεκάκη

[…] για την κατασκευή και την επισκευή ξερολιθικών τοίχων, επάγγελμα που κινδυνεύει πλέον να εξαφανιστεί). Κουζίνα Ξεχωρίζει το cappellate (n’cartddet) ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό ελληνικής προέλευσης, φτιαγμένο με φύλλα ζυμαρικών σε σχήμα κορδέλλας, κομμένα με οδοντωτό κόφτη ζαχαροπλαστικής, που γίνεται τηγανητό και καλυμμένο με βινκότο. Από την αρχαία κουζίνα προέρχεται και η ingrapiata, κουκιά με κιχώριο, […]

Διαβάστε περισσότερα

Musulupu, το αρχαίο ελληνικό τυρί της Καλαβρίας, που φτιάχνεται την Λαμπρή! Πώς έφτιαχναν αυτές τις μέρες τα γιαλούνια, τα αρχαία ελληνικά ραβιόλια! – της Μ. Λομπάρντο

[…] και μερικές κουταλιές της σούπας limoncello. Ανακατεύουμε καλά για να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα και τέλος προσθέτουμε τα φρούτα. Αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Για τα ζυμαρικά ραβιόλια: Σε ένα δοχείο ρίχνουμε το αλεύρι. Μετά ρίχνουμε τα αυγά και την ζάχαρη. Με ένα πιρούνι χτυπούν τα αυγά. Ανακατεύετε σταδιακά με το αλεύρι. Συνεχίζουμε […]

Διαβάστε περισσότερα

Μαραθέα: Το «Μαργαριτάρι του Τυρρηνικού», με τον αρχαίο ναό της Αθηνάς, που έγινε της Παναγιάς – του Γ. Λεκάκη

[…]  – τα παραδοσιακά λαζάνια / lagàne (μείγμα αλευριού, λαδιού, αλατιού και αυγών, κομμένο σε λωρίδες πλάτους 2,5 εκατ.)         – ο φιδές («vermicelli cu’ i patedde»): ζυμαρικά παρασκευασμένα με σάλτσα από θαλασσινά (γαστερόποδα μαλάκια) πατέλλες.         – αντζούγιες alla scapece: τηγανητός γαύρος με μαρινάδα από λάδι, σκόρδο, ρίγανη και πιπέρι.        […]

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ της ΗΠΕΙΡΟΥ στο ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟ

[…] συγκεκριμένα ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η Ηπειρώτικη γη, βρίσκουν θέση στους χώρους του Ζαππείου. Γαλακτοκομικά, μέλι, καθώς κι άλλα προϊόντα μέλισσας, αρωματικά φυτά και βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ελιές κι ελαιόλαδο, κρασί, τσίπουρο, ούζο, ζύθος, φρέσκα λαχανικά, και φυσικά νερό από τις κρυστάλλινες πηγές της Ηπείρου συνθέτουν μια μοναδική γαστρονομική Ηπειρώτικη γιορτή που εμπλουτίζεται […]

Διαβάστε περισσότερα